Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hareide: ”Nu ska jag lära mig att gå igen”

FCK-svenskarna: "Sveriges bästa lag mot Danmarks bästa lag"
Åge Hareide.Foto: ANDERS KJŸRBYE / FOTBOLDSBILLEDER.DK BILDBYRÅN
Åge Hareide.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Han tog Malmö FF till Champions League två gånger om.

En bedrift så stor att han fick jobbet som dansk förbundskapten.

Inför Slaget om Öresund berättar Åge Hareide om de nyligen avklarade mardrömsmånaderna på sjukhus, frågetecknen kring FCK, storstjärnan Nicklas Bendtner och vem som är favoriter på Stadion.

– Jag skulle hålla på Malmö oavsett vilket lag som kommer dit, säger norrmannen.

I Malmö FF finns tre tränare som ur ett historiskt perspektiv står över alla andra.

Det är engelsmännen Bob Houghton och Roy Hodgson.

Och det är norrmannen Åge Hareide.

Den storhetsperiod som MFF just nu är inne i och det faktum att man är Sveriges överlägset rikaste klubb kan man till stor del tacka just Hareide för.

Och som dansk förbundskapten med ett förflutet som tränare i Bröndby samt med succéåren i Malmö i bagaget är det få personer som har bättre förmåga att jämföra FC Köpenhamn och Malmö FF.

Hareide är imponerad av båda klubbarna, fast på olika sätt.

– Som klubb så har FCK med sin struktur haft en solid ekonomi i många år, det är grunden. Sedan i år har de haft stora och kostsamma nyförvärv, säger Hareide.

Skadorna kan förstöra för FCK

I just det faktum att den danska mastodonten värvat stort i sommar ser Hareide en fördel för Malmö FF.

– De bygger ett nytt lag. FCK är nu lite där vi var med Malmö efter 2014 när vi var tvungna att bygga ett nytt lag. Det tar alltid lite tid för att sätta allting då till 100 procent, säger Åge Hareide som ser annat som talar för Malmö FF.

– FCK har drabbats av skador den senaste tiden och är lite tunnare framåt ibland. De har varit väldigt beroende av (Dame) N'Doye som hade en bra säsong i fjol och när han nu är skadad så är det märkbart på deras spel.

– De är inte lika bra på att hålla i boll nu och utnyttja kanterna offensivt med backar som kommer med upp och slår inlägg, för det är där de är starka och det är starka inne i straffområdet.

N'Doye är skadad och Viktor Fischer har haft känningar, är det en match för Bendtner det här?

– Jag tror inte det. Det går för snabbt för honom. Han har för lite matchträning, han kom in senast mot Silkeborg och det var inte mycket vi såg av honom där. 

– Det har ju smällarna på både Fischer och Stage så det är svårt att veta helt vad de kommer med. Det blir en klassisk thriller det här, det blir flott, det blir en fin match.

Hareide hyllar Solbakken

Om FC Köpenhamns styrkor säger Åge Hareide:

– De är väldigt, väldigt bra organiserade. Sedan är de också bra balanserade i sitt spel. Det står väldigt starkt i defensiven och är rätt och slätt väldigt välorganiserade.

Något som Åge Hareide förklarar med sin landsman Ståle Solbakkens managergärning.

– Han är kristallklar i sättet han organiserar sina lag och det gör dem alltid svårslagna, för de står bra i positionsspelet och det har de en tradition av att göra bra utomlands. Tidigare i Champions League och i Europa League i fjol. De är svåra att bryta ner.

Vad har du för bild av dagens Malmö FF nu?

– Jag tycker att Malmö har varit väldigt bra. De har varierat i prestation tycker jag, men de har varit väldigt bra när de varit som bäst. Och de är ju, när det går snabbt i planens längdriktning, väldigt farliga.

Rosenberg imponerar på Hareide

Något motsägelsefullt är den snabbheten till stor del sprungen ur en åldrande man.

– Det är mycket tack vare Markus Rosenberg tycker jag. Han imponerar ännu trots att han är 37 år gammal, han fyllde väl det här i veckan, jag måste förresten skriva och gratulera honom på födelsedagen.

– Men han har en speciell förmåga att se spelets helhet. Han är en bra avslutare som också ser allting runt sig i och kring straffområdet. Han är alltid farlig och mycket av det handlar om att han alltid har lugnet i sig när lägena kommer.

Enligt Åge Hareide är Markus Rosenberg extra viktig i matcher som den mot FC Köpenhamn.

– Mackan är en internationell spelare, det kommer fram när han spelar internationella matcher.

Vilket lag är enligt dig favoriter?

– I Malmö så vill jag påstå... Alltså, jag skulle hålla på Malmö oavsett vilket lag som kommer dit. Har man upplevt atmosfären i Malmö på de här kvällarna så vet man att det krävs mycket för att besegra Malmö. Sedan är det lite utifrån hjärtat. Men utifrån förnuftet ligger ett kryss nära till hands också för jag tror att FCK är nöjda med oavgjort i Malmö.

Hareide opererad

Men någon Åge Hareide blir det inte på Stadion på torsdagskvällen.

Den danske förbundskaptenen blev allvarligt sjuk efter en rutinmässig meniskoperation sent i somras.

– Det var riktigt illa en stund, men läkarna lyckades lösa det. Nu ska jag bara lära mig att gå igen och det tar lite tid, säger Åge Hareide och berättar.

– Jag fick bakterier, sjukhussjukan, efter en meniskoperation. Det var en tung tid. Det var en rejäl törn jag fick. Jag låg på sjukhus i en och en halv månad.

Vill se MFF i allsvenskan

Hareide var så dålig att han inte kunde närvara vid Danmarks senaste två EM-kvalmatcher, mot Georgien och Gibraltar.

Men i måndags tog Hareide ut truppen till nästa veckas möte med Schweiz och då kommer norrmannen åter att stå vid sidlinjen som dansk förbundskapten.

– Det blir bättre och bättre för varje dag. Det går sakta men nu är det på rätt väg. Jag har kryckor så att jag kan ta mig runt på egen hand, säger Hareide som dock hälsar att han kommer till Stadion senare i höst.

– Jag kommer över och ser någon av matcherna i spurten på allsvenskan. Jag tror att Malmö tar guldet igen. Det ser så ut, spelmässigt tycker jag att det är bästa laget. Och när det är så jämnt gör det skillnad att vara van vid att vinna, säger Åge Hareide som inte ser det internationella matchandet parallellt med allsvenskan som ett problem för MFF.

– Får de vara friska så är det bara en fördel att även spela i Europa League.