MFF:S vd Niclas Carlnén Foto: TOMAS LEPRINCEMFF:S vd Niclas Carlnén Foto: TOMAS LEPRINCE
MFF:S vd Niclas Carlnén Foto: TOMAS LEPRINCE
Niclas Carlnén i Studio Kvällsposten vid lägret i spanska Salou, 2017. Foto: CAROLINE LARSSONNiclas Carlnén i Studio Kvällsposten vid lägret i spanska Salou, 2017. Foto: CAROLINE LARSSON
Niclas Carlnén i Studio Kvällsposten vid lägret i spanska Salou, 2017. Foto: CAROLINE LARSSON

MFF:s försvar: "Är inte svart eller vitt"

Publicerad

Beslutet att häva avstängningen för den sexbrottsmisstänkte spelaren har varit komplicerat för Malmö FF.

Den utdragna rättsprocessen är en starkt bidragande faktor bakom beslutet.

– Det har varit många och långa diskussioner, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

I drygt tre månader har den sexbrottsmisstänkte spelaren varit avstängd av Malmö FF.

Som Kvällsposten kunde avslöja redan på onsdagen häver Malmö FF nu avstängningen för den sexbrottsmisstänkte spelaren.

Klockan 10.45 i dag är spelaren i träning för första gången på fyra månader.

– Den information som vi fattade beslut om avstängning utifrån sa att förundersökningen skulle vara klar senast till jul, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Nu är det mitten av januari och enligt vad Kvällsposten erfar är förundersökningen ännu inte i närheten av att slutföras.

Förlängd förundersökningstid

En stor anledning till det är det hårt ansträngda läget i Malmö där en lång rad grova brott är under utredning – flera dödsskjutningar, överfallsvåldtäkter och grova våldsbrott slukar resurser – och fall där misstänkta sitter anhållna prioriteras.

Eftersom MFF-spelaren släpptes efter häktningsförhandlingen 1 oktober i fjol så hamnar ärendet en bit ner i kön.

Enligt vad Kvällsposten erfar så hölls nya förhör så sent som dagarna kring jul.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén förklarar att det inte har varit ett lätt beslut att fatta.

– Det är inte svart eller vitt. Det har varit många och långa diskussioner. Men är man misstänkt och inte dömd så är man fortfarande juridiskt oskyldig. Enligt svensk arbetsrätt kan du då inte stängas av från ditt arbete på obestämd tid, säger Niclas Carlnén.

Spelaren uttalar sig inte

Malmö FF stängde därför av spelaren utifrån de uppgifter man fått om förundersöknings längd.

När den tiden nu passerat och det är svårt att säga hur långdragen processen blir har Malmö FF utifrån det fattat beslutet att spelaren ska återgå i träning.

– I dagsläget har vi ingen aning om hur lång tid förundersökningen kan ta, säger Niclas Carlnén.

Enligt flera källor till Kvällsposten är det arbetet i bästa fall klart innan allsvenskan börjar första helgen i april. Men det kan dröja ända till sommaren.

– Som vi skriver på vår hemsida ser vi fortfarande mycket allvarligt på anklagelserna och fortsätter respektera rättsprocessen, säger Niclas Carlnén.

Som en del i det så kommer spelaren tills vidare inte att vara tillgänglig för media.

– Det kommer han inte att vara. Det gäller tills någon ändring sker i rättsprocessen. Hans läge där är oförändrat, säger Niclas Carlnén.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag