Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här stoppas Dif-fansen – om de bär ”attribut”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: Petter Arvidsson / Bildbyrån
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Seriefinal mellan Malmö FF och Djurgården. 

Då nekar hemmalaget inträde till supportar som bär Dif-attribut på alla sektioner utom gästernas. 

– Det finns en historik som har varit lite strulig, säger MFF:s säkerhetsansvarige Peter Narbe.

Det skiljer tre poäng mellan serieledaren Djurgården och Malmö inför söndagens seriefinal och det råder inget tvivel om att matchen kommer ha stor betydelse för höstens guldstrid.

Inför matchen, som är slutsåld sedan en tid tillbaka, har hemmalaget gått ut med viktig information till gästernas supportrar: de som bär attribut som visar stöd för Djurgården kommer inte att släppas in på andra sektioner än bortalagets. 

”Malmö FF kommer att neka inträde till hemmalagets sektioner för alla personer som genom kläder eller andra attribut visar stöd för Djurgårdens IF och i den mån det finns plats kommer vi hänvisa dem till sektionen för gästande supportrar”, skriver klubben på sin hemsida.  

Väckt diskussion 

Peter Narbe, säkerhetschef i Malmö FF, förklarar: 

– Vi har en bortasektion med 2180 platser och övriga sektioner är hemmasektioner. Det handlar om att det ska vara tryggt och säkert för alla på samtliga läktare, säger han.

På sociala medier har frågan väckt en del diskussion. Malmö FF understryker att direktiven används med jämna mellanrum – inte bara för att det är Djurgården som gästar. 

– Nej, det är inte bara när Djurgården kommer på besök utan det är generellt och även under Europamatcher när det är fullsatt och när det är en stor kapacitet på bortasektionen. Så det är inget unikt för Djurgården, säger han. 

Ni har haft de här bestämmelserna under hela säsongen? 

– Det är en bestämmelse samt en bedömning från person till person. Vi förstår att det är Djurgårdssupportrar som kommer finnas på andra sektioner också. Det är ju helt beroende på läge och förutsättningar, så det inte sig blir en säkerhetsutmaning på Stadion. 

Så om man har en Djurgårdshalsduk och vill komma in på någon annan sektion än bortasektionen – då kommer man ombes ta av sig halsduken? 

– Det är korrekt. 

Matchen är en så kallad riskmatch och Narbe menar att det kommer att sättas in extra säkerhetsresurser inför matchen. 

– Det är ju jättemånga bortasupportar som kommer att vara på plats. Vi behandlar matchen som en riskmatch, så det är en stor bemanning från säkerhetshåll. Det är samma rutiner som gäller när det kommer stora bortaföljen där det finns supportrar där det finns en historik som har varit lite strulig. Vi har gjort en planering och förberedelser inför sådana här matcher så vi känner oss trygga med den. 

Strulig historik

Historiken mellan just MFF- och Djurgårdssupportrar är något Malmö har tagit stor hänsyn till när de har utvärderat vilka resurser som behövs sättas in inför matchen. 

– I samband med att Malmös supportrar har varit på bortamatch har de vid flera tillfällen blivit jagade av Djurgårdssupportrar. Vi hade en cupmatch där våra supportar betedde sig mycket illa. Det var också en stökig situation och det finns tidiga incidenter. Det finns en spänning mellan supportrarna och det är huvudanledningen till den rekommendationen om att bortasupportrar köper på sin egen sektion.