Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fantastiskt skönt att bollen går in...”

Kalmars seger innebär att Helsingborg spelar i superettan 2021.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Eric Kahl deppar.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Helsingborg har åkt ur allsvenskan.

Ett sent mål från Erik Israelsson mot AIK gör att kampen om kvalplatsen nu bara står mellan Kalmar och Falkenberg.

– Fantastiskt skönt att bollen går in, säger matchhjälten. 

Det blev en tillknäppt historia mellan AIK och Kalmar FF på Friends arena under måndagskvällen.

Båda lagen hade svårt att skapa chanser och matchen såg länge ut att bli mållös. Men i den 84:e minuten såg Erik Israelsson till att skicka Kalmar en liten bit närmare det allsvenska kontraktet.

Israelsson mötte en högerhörna från Romario med pannan och styrde in 1-0 till Kalmar – vilket också blev matchens slutresultat.

– Jag ser att bollen är på väg mot mål, fantastiskt skönt att bollen går in, säger Israelsson. 

Vad tänker du?

– Det var bara att jubla och springa till hörnflaggan för att få tiden att gå. Sedan hinner man tänka att det var en liknande situation man var med om mot AIK för några år sedan när man avgjorde. Det här kommer jag ihåg i alla fall, det kom lite flashbacks från den matchen. Det ligger alltid i bakhuvudet och för mig är det alltid speciellt att möta AIK efter målen i Hammarby. Den tanken hinner snudda vid firandet, sedan handlar det om att spela moget och ro hem en trea.

Helsingborg åker ur allsvenskan

I och med segern tog sig Kalmar upp på kvalplats med 27 poäng i allsvenskan. Laget passerar Falkenberg och samtidigt finns det inte längre någon chans för Helsingborg att ta kvalplatsen i serien.

– Det är jäkligt synd för Helsingborg som är en traditionell klubb, det är surt, men samtidigt är vi det också. Vi har chans att nå en kvalplats, om vi kan ta det gör vi det. Det är en match kvar att spela, säger Erik Israelsson. 

Viktor Elm tänker inte så mycket på just Helsingborg.

– Det är väl jättebra för oss (att Helsingborg åker ur). I det här läget tänker jag inte på någon annan. Vi kommer behöva en poäng mot Häcken för Falkenberg kommer kriga till sig en trea mot och då har de bättre målskillnad om vi förlorar så vi behöver en pinne. Vi tar en pinne mot Häcken, det gör vi. Nu måste Falkenberg vinna.

Viktor Elm spelade med knäproblem

Lagkaptenen Viktor Elm har dragits med knäproblem och spelade sin första match från start sedan september. 

– Mitt knä är inte bra. Men vi tog en chansning, det var tur att de inte sprang så mycket bakom mig, säger han. 

– Jag hade inte spelat om det inte var Kalmar det handlade om. Min kropp är inte full fungerande för att spela elitfotboll just nu, så enkelt är det, men mot ett halvt inspirerat AIK gick det bra.

I den sista omgången ställs Kalmar mot Häcken på hemmaplan och behöver då en poäng för att säkra kvalplatsen. Falkenberg har 24 poäng och möter Mjällby på hemmaplan. Laget måste vinna för att ha chansen att gå om Kalmar på målskillnad.

Kalmar FF:s seger innebär också att Helsingborgs IF åker ur allsvenskan. Med en omgång kvar att spela har HIF fyra poäng upp till kval. HIF:s sejour i allsvenskan den här gången blev tvåårig.