”Har gått bra på sistone – det var ett fint kvitto”

Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Oscar Lewicki var tänkt för en landslagsplats.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Oscar Lewicki har haft stor betydelse för Malmö FF:s framgångar i år.

Belöningen blev en landslagsplats – men en knäskada satte stopp.

Precis som för två år sedan.

– Jag hoppas så klart att jag ska komma tillbaka från skadan snabbt och fortsätta prestera, säger Lewicki. 

Janne Anderssons landslag är just nu samlat för två VM-kvalmatcher och en träningslandskamp. Från Malmö FF är Martin Olsson på plats – men det skulle varit en till.

Oscar Lewicki hade fått chansen i truppen om det inte vore för skadan han ådrog sig i bortamatchen mot Ludogorets.

Precis samma situation som 2019 när han blev uttagen, men fick lämna återbud på grund av skada.

– Det är tråkigt. Jag tror jag har varit med en ordinarie samling med Janne, annars har det varit någon januariturné också. Så det är jäkligt roligt att man var aktuell igen, säger han.

Under våren hade Malmö FF svårt att hålla nollan, när både Oscar Lewicki och Johan Dahlin saknades. Sedan duon kommit tillbaka har det varit mer stabilt defensivt.

Tycker det var ett rätt beslut

Lewicki kom snabbt upp i en hög nivå och Jon Dahl Tomasson har flera gånger hyllat sin mittfältare.

– Jag känner själv att det gått bra på sistone så det var ett fint kvitto att få, att jag har gjort så bra i från mig så att jag var aktuell.

Han visste att han fanns med i bruttotruppen inför landslagssamlingen. Det definitiva beskedet från Janne Andersson kom samma dag som uttagningen skedde – men då fick han tacka nej.

Nu får han i stället sikta in sig på landslagssamlingarna som kommer i oktober och november.

– Jag har känt mig i väldigt bra form så det känns rättvist och rättfärdigat att jag kom med. Jag hoppas så klart att jag ska komma tillbaka från skadan snabbt och fortsätta prestera, säger Lewicki.

”Uppenbart att det är så”

Efter EM tackade flera spelare för sig i landslaget. Bland annat mittfältarna Gustav Svensson och Sebastian Larsson. Något som öppnade dörren mer för Lewicki.

– Ja, det är klart. Det är två mittfältare som lämnat in skorna. Då är det klart att det finns större chans för mig och andra att komma med. Det är uppenbart att det är så. 

Han ser även en annan faktor som ökat chanserna. Matcherna och prestationen ute i Europa.

– Det tror jag definitivt är en viktig grej, att han kollar att man klarar att prestera på den scenen. Det är ändå tuffast möjliga motstånd i de matcherna. 

Från många håll hörs det ofta att allsvenska spelare inte får chansen i det svenska landslaget. Den känslan har han inte själv som spelare.

– Jag tror att Janne helt enkelt tar ut de spelarna han tycker är bäst. Det är hård konkurrens och många som gör det bra i andra länder. Då blir det naturligt att det inte kommer med så många från allsvenskan, för att kvaliteten inte är tillräckligt hög, säger han.

För många idrottare är det en dröm och ett mål att få representera sitt land. Lewicki tar det med ro.

– Huvudfokus ligger alltid på här och nu med Malmö FF, det är där som tankarna går. Om jag skulle komma med i landslaget vore det skitkul och när man väl kommer dit ger man allt för landet. Men jag tror man måste leva i nuet och inte tänka på någon annan match än den nästa man ska spela, säger han.

TV: SE FLER NYHETER