Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är svensken som kan stoppa Sverige från VM

Erdal Rakip har både svenskt och nordmakedonskt pass.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sverige kan ställas mot Nordmakedonien i playoff.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Till vardags spelar han i Malmö FF. Till våren kan han grusa Sveriges dröm om VM.

Erdal Rakips Nordmakedonien har nått playoff och kan där lottas mot Blågult.

– Man kan inte riktigt säga att det skulle vara en drömlottning men det hade kanske varit bättre att få Sverige än Portugal eller Italien, säger MFF-mittfältaren.

Tack vare 5-0 mot Armenien och 3-1 mot Island under den senaste landslagssamlingen lyckades Nordmakedonien ta andraplatsen i sin VM-kvalgrupp som vanns av Tyskland.

Erdal Rakip satt hemma i Malmö när matcherna spelades. En knäskada satte stopp. 

– Det är två avgörande matcher som man gärna hade varit med i. Att man inte fick vara med och vinna är tråkigt. Jag hade helst åkt men om man inte kan bidra på planen är det bättre att vila, säger Rakip.

Rakip kan lottas mot Sverige

Knät är bättre och Rakip, som är avstängd mot Häcken i den allsvenska återstarten, räknar med att kunna spela i Champions League mot Zenit på tisdag. Till våren vill han vara med och föra Nordmakedonien mot VM.

Den 26 november lottas playoff-semifinalerna. Nordmakedonien är oseedat och kan därmed ställas mot Portugal, Skottland, Italien, Ryssland, Sverige eller Wales.

– Det är många bra landslag som är med i playoff men det hade varit kul att ställas mot Sverige.

Skulle det vara en drömlottning eller mardrömslottning?

– Alla lag som är där har gjort det bra i sina grupper. Det spelar nästan ingen roll vem man får men det är klart, man kanske inte gärna får Portugal eller Italien som är de svåraste.

”Har många bra spelare”

Hur stora chanser skulle ni ha mot Sverige?

– Jag tror nästan att det hade varit 50-50. Det beror på vem som har en bra dag på jobbet och gör sitt jobb ordentligt.

Hur bra är Nordmakedonien?

– Jag tror det är många som underskattar Nordmakedonien. Jag tycker vi spelar ganska bra fotboll. Det spelar ingen roll vem vi möter, vi vill spela vårt eget spel nerifrån och upp. Vi har många bra spelare som spelar utomlands också.