Här är MFF:s hetaste spår i anfallsjakten

Antonio Kolac, nu i PAOK, tidigare på MFF:s radar i Rijeka.
Foto: ANTHONY DIBON / BILDBYRÅN
Nicolai Jörgensen jublar efter ett mål för Feyenoord.
Foto: KAY INT VEEN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

I söndags sa Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson att man hoppades värva en ny anfallare den här veckan.

Här är klubbens två hetaste spår.

Tränaren Jon Dahl Tomassons favorit – danske Nicolai Jörgensen, 30, vars prisbild från holländska Feyenoord dock än så länge är allt för hög.

Och den kroatiske landslagsmannen Antonio Colak, 27, som förra säsongen gjorde 20 mål på 32 matcher i den kroatiska ligan men som efter ett tränarbyte nu hamnat i kylan i grekiska PAOK.

På måndagskvällen åkte Malmö FF ur svenska cupen efter att ha förlorat borta mot Gais – förra årets tia i superettan – med 1–0.

Efter att MFF även förlorat cuppremiären hemma mot superettanlaget Västerås med 1–2 hade seger krävts mot Gais för att hoppet om avancemang skulle leva vidare.

Nu väntar nästan sex veckor utan tävlingsmatcher för Malmö FF innan allsvenskan drar i gång med hemmamatchen mot Hammarby lördagen den 10 april.

Samtidigt har Jon Dahl Tomassons MFF haft febrilt svårt både med att hitta rätt spelare på den centrala anfallsposition som i fjol tillhörde Isaac Kiese Thelin och med att göra mål.

– Vi har tappat vår skyttekung och har problem med oskärpa, konstaterade Tomasson efter förlusten mot Gais.

Malmö FF jobbar nu intensivt på att fylla luckan.

Dino Islamovic från Rosenborg har nämnts, Nigel Robertha från Bulgarien och Viktor Gyökeres från Brighton.

Men när klubbens officiella supporterförening MFF Support i söndags höll årsmöte var Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson på plats och sa att en lösning på anfallsfrågan skulle komma denna vecka.

Ett uttalande som kan ha varit aningen förhastat.

För MFF diskuterar fortfarande med och kring tänkbara kandidater.

Dahl Tomasson hoppas på dansk anfallare?

Enligt initierade uppgifter till Kvällsposten ser huvudtränaren Jon Dahl Tomasson gärna sin landsman Nicolai Jörgensen som ny ”nia” i MFF.

Jörgensen fyllde nyss 30 år och har kontrakt till sommaren 2022 med det Feyenoord som Tomasson själv tillhört under åtta år och som kommer från Rotterdam där MFF-tränarens familj fortfarande bor.

Dessutom var Jörgensen en del av Åge Hareides danska landslag där Tomasson var assisterande förbundskapten. Sedan Hareide byttes mot Kasper Hjulmand har dock Jörgensen inte tagits ut till landslagsspel alls.

Nicolai Jörgensen för FC Köpehamn mot MFF 2016 – långt ifrån överens med Markus Rosenberg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Nicolai Jörgensen har startat tio av 24 ligamatcher den här säsongen och hoppade så sent som på måndagen in sista 25 minuterna mot AZ. Prislappen för Jörgensen är enligt dansk media runt 40 miljoner svenska kronor, vilket är alldeles för högt för MFF. 

Med tanke på att nuvarande tränaren Dick Advocaat – som i nuläget inte ser Jörgensen som startspelare och pratar om att använda dansken som mittfältare – ska lämna klubben i sommar, vilket kan förändra Jörgensens status i laget rejält, är ett längre lån än tills dess svårt att få till. Vilket i sin tur försvårar för MFF som behöver en anfallare i sommarens Champions League-kval. Men Jörgensens nära relation till Tomasson kan bli ett trumfkort.

Kortare väg till avtal är det med Antonio Colak, en 27-årig central anfallare född i Tyskland men med kroatisk härkomst och som i november debuterade för det kroatiska landslaget.

Colak är fostrad i Hoffenheims akademi och har spelat i Bundesliga för så väl Darmstadt som Nürnberg.

Efter en tuff tid i Tyskland flyttade Antonio Colak våren 2018 till HNK Rijeka i den kroatiska ligan där MFF:s sportchef Daniel Andersson ska ha fått upp ögonen för strikern. 

Colak på MFF:s radar sedan länge

Colak gjorde tolv mål på 24 matcher säsongen 18/19 men då hade MFF fullt på anfallssidan – med Markus Rosenberg, Guillermo Molins, Carlos Strandberg, Marcus Antonsson och Tim Prica under kontrakt – samtidigt som man rönte internationella framgångar med två gruppspelsavancemang i Europa League.

När det sedan började öppnas anfallsplatser i Malmö FF var det för sent.

För med 20 mål på 32 ligamatcher och skytteligaseger säsongen 19/20 blev Antonio Colak högvilt på spelarmarknaden. 

Grekiska PAOK från Thessaloniki – dit Malmö FF sålde målvakten Robin Olsen för nära sju miljoner kronor sommaren 2015 – vann budgivningen ledd av den portugisiske managern Abel Ferreira och betalade drygt 30 miljoner kronor för Colak.

Den 21 september presenterades Antonio Colak för PAOK och gick rakt in i startelvan. 

Den 30 oktober lämnade Abel Ferreira klubben för att ta över brasilianska Palmeiras och det första ersättaren Pablo Garcia gjorde var att bänka Colak.

Antonio Colak, till höger, i Europa League-mötet med PSV Eindhoven i november.
Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / BILDBYRÅN

Sedan dess har Antonio Colak fått sju ligainhopp medan han spelade fem av sex matcher i Europa Leagues gruppspel. De senaste tio ligaomgångarna har Colak dock inte ens varit med i PAOK:s matchtrupp.

Enligt flera av varandra oberoende uppgiftslämnare till Kvällsposten har Malmö FF i flera omgångar varit i kontakt med PAOK för att diskutera en uppgörelse kring anfallaren. Enligt uppgifter från Grekland var en överenskommelse långt borta så länge de internationella transferfönstren var öppna och Colak ryktades nära ett lån till turkiska Kayserispor.

Men med majoriteten av världens transferfönster stängda har diskussionerna intensifierat och MFF:s Champions League-kval i sommar lockar Colak.

Daniel Andersson ska vara väldigt förtjust i Colak som spelartyp och diskussionen ska först och främst handlat om ett årslångt lån – alltså över så väl CL-kval som det allsvenska avgörandet.

Efter MFF:s U21-match mot Helsingborgs IF på tisdagen diskuterade Kvällsposten anfallsfrågan med Jon Dahl Tomasson som dock var förtegen i ämnet.

Hur akut är det för er att värva en anfallare?

– Det tror jag att du ska fråga Daniel Andersson om.

Vad tycker du?

– Alla transfers som kommer ut och in i klubben, det är inte mitt bord. Klubben arbetar alltid för att göra truppen bättre och starkare.

Vi har uppgifter om att Nicolai Jörgensen och Antonio Colak är aktuella?

– Okej.

Kan du säga någonting om någon av dem?

– Nej, det kan jag inte. Vi blir generellt ihopkopplade med många namn, säger Dahl Tomasson.

TV: Så blir sportåret

Här är eventen från januari till december