Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Malmös nästa motståndare i Europa

Jon Dahl Tomasson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jo-Inge Berget under en MFF:s segermatch mot Kalmar FF.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Om Malmö FF slår ur Riga från Champions League-kvalet väntar vinnaren mellan HJK Helsingfors och Buducnost Podgorica i nästa omgång.

Ny seger även där innebär att MFF minst spelar gruppspel i nybildade Europa Conference League till hösten. 

– Conference League kommer bli superbra för klubbarna, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

MFF:s nya jakt på en plats i Europa börjar den 6 eller 7 juli hemma på Eleda stadion. En vecka senare vankas returmöte borta i Riga.

Malmö går in i dubbelmötet som favoriter och om skåningarna lever upp till förväntningarna och tar sig vidare till nästa kvalomgång så väntar alltså vinnaren mellan HJK Helsingfors och Buducnost Podgorica.

Seger även där och MFF är klara för minst gruppspel i nya Europa Conference League. En turnering vars prispengar har visat sig vara bättre än vad som först befarades.

Tomasson: ”Det är som Nations League”

Efter tisdagens Europalottning höll Malmö FF en pressträff utanför Eleda stadion. Där berättade huvudtränare Jon Dahl Tomasson bland annat vad han tycker och tänker om den nya Europaturneringen.

– Jag tycker det är ett bra initiativ. Det är lite som Nations League, som jag tycker är ett outstanding initiativ. Den turneringen gjorde att betydelselösa träningsmatcher inte längre existerar på landslagsnivå. Conference League kommer bli superbra för klubbarna, säger Jon Dahl Tomasson.

De båda MFF-spelarna Jonas Knudsen och Jo-Inge Berget håller med.

– Det är klart, det är helt nytt och lite ovisst. Men jag ser på det med öppna ögon och med ett leende på läpparna. De startar ju upp en sådan turnering för att de tror det kommer fungera. Så jag tror nog att det kommer bli bra, även om det så klart inte är den högsta nivån. Champions League och Europa League är bättre än Conference League och vi siktar på de två första, säger Knudsen. 

Kan ställas mot Markus Halsti

– Det är klart att man vill spela i Europa. Har man då ingen möjlighet att spela i de två bästa så får man en chans till. Jag tror för svenska och norska klubbar kan det här vara en bra möjlighet att ta sig ut till Europa, säger Berget. 

Markus Halsti tillhör numera Helsingfors - som vid seger kan ställas mot MFF i Champions League-kvalet.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Helsingfors har vunnit det finska mästerskapet 30 gånger och toppar även ligan just nu, före FC Inter och lokalrivalen Helsingfors IFK. 

I klubben finns bland annat dubbel himmelsblå närvaro. Dels mittbacken Markus Halsti och dels målvakten Jakob Tannander.

Malmö FF inleder det eventuella dubbelmötet mot HJK Helsingfors eller Buducnost Podgorica hemma på Eleda stadion den 20 eller 21 juli. Returen spelas en vecka senare.