Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Handlar om huvudet, inte bara om kroppen”

Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

På torsdag skrivs sista kapitlet i en saga när Markus Rosenberg, 37, avslutar sin storartade karriär i Malmö FF i avgörande Europa League-matchen i Köpenhamn.

En alldeles speciell person ställer sig i hyllningskören:

Bosse Larsson, tillsammans med Rosenberg störst i MFF genom alla tider.

– Markus Rosenberg har gjort en makalöst stark insats under många år, speciellt de senaste säsongerna efter hemkomsten. Jag skulle unna honom att bli matchvinnare också på Parken på torsdag, säger Bosse Larsson, 75.

Fram till 2014 pågick den ständiga diskussionen om vem av Bosse Larsson och Zlatan Ibrahimovic som är den främste MFF-aren någonsin.

Sedan dess har Markus Rosenberg varit starkt bidragande till tre SM-guld och fyra gruppspel i Europa och därför, när han är i steget att sätta skorna för gott, har duon nu utvecklats till en trio.

Bosse, Zlatan eller Mackan?

Vem är bättre än vem? Det handlar också om en generationsfråga och om du frågar äldre eller yngre ”gubbar” i beundrarskaran — och Bosse Larsson är den förste att påpeka:

– Svårt att jämföra epoker på det sättet.

Zlatan är naturligtvis Zlatan, men han gjorde endast fjorton allsvenska matcher.

Återstår Larsson och Rosenberg, båda ikoner och föreningssymboler och i Malmö FF:s historia större än Ibrahimovic.

Markus Rosenberg tog farväl på hemmaplan i senaste Europamatchen mot Dynamo Kiev genom att i ett overkligt, nästan skrattretande, slut sätta 4-3-segermålet i 96:e (!) minuten. Ingen filmproducent hade kunnat presentera en mer dramatisk upplösning.

Bosse Larsson representerade med idel stjärnstatus sitt MFF åren mellan 1962 och 1979, med undantag av två proffsår i Bundesliga, han gjorde 289 mål på 546 matcher, erövrade sex SM-guld, fyra cupguld och tre titlar som allsvensk skyttekung.

Han gjorde 70 A-landskamper, tre VM-slutspel och tilldelades Guldbollen två gånger (först att få den två gånger) och är en av svensk fotbolls allra största.

”Kanske kan han stanna i klubben”

Bosse var en stenhård tuffing som spelare, men har alltid hållit en låg profil utanför plan, ännu mer efter slutet som aktiv. Ödmjukt försiktig i snacket, babblar inte i onödan.

Med lång erfarenhet och tunga meriter har han annars all rätt att tycka till om ”då och nu”, har dock sedan flera år slutat gå på stadion och föredrar TV-fåtöljen hemma.

– Jag ser alltid MFF:s matcher och givetvis såg jag senaste segern över Dynamo, en fantastisk upphämtning av MFF och en ännu mer fantastisk avslutning av Markus Rosenberg med hans 4-3-mål på övertid, säger Bosse Larsson.

– Jag tror att MFF har en god chans att vinna mot FCK i Köpenhamn och därmed gå vidare. Vi kan väl hoppas ännu en gång på Rosenberg i hans allra sista match.

Gör han rätt som väljer att sluta vid 37?

– Det är bara han som kan ta det beslutet, det är känslosamt att sluta efter en lång karriär. Men endast spelaren själv vet, man känner när man inte längre än hungrig. Det handlar om huvudet, inte bara kroppen.

– Jag önskar Markus lycka till i framtiden, han kanske kan stanna kvar i klubben i någon position.

Bosse Larsson undviker, som han påpekat då och då, jämförelser mellan fotbollens olika epoker och generationer.

Larsson eller Ibrahimovic eller Rosenberg… en evig debatt, som nu också hamnar bland färska, mindre lustiga rubriker om den berömda Ztatyn och pågående vandalisering på stadiontorget i Malmö.

”Det är lite taskigt”

Efter att Zlatan Ibrahimovic köpt in sig i Hammarby och provocerat med uttalanden om att göra ”Bajen bäst i Skandinavien” exploderade besvikelsen bland Malmös fans.

Delar av statyn har täckts med bland annat plastpåsar och toalettsits, bränts och sprayats med ”Judas” och rasistiska tillmälen. 

– Jag har läst och hört om detta, så klart. Vad ska man säga? Jag har inga synpunkter på att Zlatan fått en staty, säger Bosse Larsson.

– Han är en fantastisk spelare, men jag kan också förstå att många retar sig på hans överlägsna attityd. Men det är väl hans bakgrund och stil, hans liv.

Det finns folk som tycker att den ska rivas eller flyttas…?

– Nej, låt den stå kvar.

Vad tycker du om toaringen med mera vulgär nedskräpning av statyn?

– Det är väl ändå lite taskigt, säger Bosse.

Det finns också väldigt många i Malmö som vill resa en staty av både dig och Markus Rosenberg.

– Ha, ha, jo, jag har förstått det. Den diskussionen lägger jag mig inte i, det är andra som får bestämma det, säger Bosse med ett litet leende.

Skulle du inte bli stolt om du fick en staty?

– Det är klart att jag skulle bli, säger Bosse Larsson.