Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han var en stor faktor till att jag kom hem”

Andreas Georgson var på plats på Landskrona IP
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Georgson återvänder till MFF efter två år i England
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Malmö FF besegrade Degerfors med 5-0. 

Samtidigt befann klubbens tillträdande sportchef Andreas Georgson på Landskrona IP och såg Bois besegra Trelleborgs FF.

I en intervju med Kvällsposten från läktaren i Landskrona berättar han om relationerna till Daniel Andersson och Mikel Arteta, samt lovordar de andra skånelagen.  

I början av juli presenterades Andreas Georgson som ny sportchef med ansvar för herrlaget i Malmö FF. En roll han tillträder i september. 

Under lördagen passade Georgson på att se Skånederbyt mellan Landskrona Bois och Trelleborgs FF i superettan.

– Det känns som att jag har haft hälften av spelarna på planen någon gång under min karriär så det är en fin chans att följa upp. Det är jäkligt spännande att se när man har följt dem sedan de var elva-tolv år, säger han till Kvällsposten i pausen. 

Att såväl Landskrona Bois som Trelleborgs FF ligger i toppen på superettan är något som Georgson uppskattar. 

– Det är skitskoj, det är så mycket lokala förmågor som tagit sig igenom den skånska föreningsvärlden och nu landat i två representationslag i Trelleborg och Landskrona. Båda har en identitet som verkar funka. 

Finns det spelare på planen som är intressanta för MFF? 

– Det vet man aldrig. Jag ska fortsätta följa dem nu. Jag har varit borta i två år så det gäller att läsa in sig på både den lokala och nationella matchen. 

En av spelarna som dragit till sig ”flytt-rubriker” den senaste tiden är Landskrona Bois Kevin Jensen. Från läktarna skanderades det ”Kevin skriv på, skriv på”. 

Är Jensen något för MFF?

Georgson ler när han får frågan.

– Han är en av dem som jag sett sedan en lång tid tillbaka och en av dem som är duktiga på plan. 

”Stor faktor till att jag ville hem” 

Georgson kommer in i en tid då Malmö FF gör omorganisationer och kommer att börja med att gå bredvid den nuvarande sportchefen Daniel Andersson under hösten innan han tillträder fullt ut i januari. 

Andersson kliver då in i en roll som sportdirektör.  

– Det är egentligen Daniel Andersson som får en ny roll, min roll är traditionellt lik en sportchefsroll, förklarar han. 

Han hyllar sin företrädare: Daniel Andersson. 

– Jag tittar väldigt mycket. Han är Sveriges bästa och hårdast jobbande sportchef och det finns ingen bättre situation att komma in i än att gå bredvid honom och lära. Vi är goda vänner och kolleger sedan långt tillbaka så vi vet exakt var vi har varandra. Det var en av de stora faktorerna till att jag ville komma hem. 

Arteta sitter säkert

Georgson kommer närmast från Arsenal dit han hämtades från Brentford förra sommaren. 

Finns det något du tar med dig från Arsenal till MFF?

– Det är klart att det finns detaljer i hur en världsklassorganisation jobbar så det kan man hitta. Annars så tror jag inte på att plocka en helhet från en annan klubb. Malmö är vår kontext och våra förutsättningar men, det är klart att det finns detaljer som man kan plocka med sig. 

Under sin tid i Arsenal har Georgson jobbat sida vid sida med lagets tränare Mikel Arteta. 

– Det har varit grymt. Han är en jättefin person och ett otroligt proffs. Han jobbar väldigt hårt och är väldigt skicklig på att veta vad fotbollen är och vad man behöver veta för att få ut det taktiskt på planen. Det har varit en jättelärdom och men också väldig kul.

Spanjoren har stundtals varit ifrågasatt men Georgson tvivlar inte på att han är rätt man att leda Arsenal. 

– Han sitter säkert och det finns skäl till det.