"Han tycker att jag är största idioten"

Patrick Winqvist i sitt hem i Malmö. TFF-koppen med texten "Smaken av tre poäng" är den allsvenske tränarens favorit.
Patrick Winqvist firar det allsvenska avancemanget.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Patrick Winqvist som ungt domarlöfte 2003.
Foto: / BILDBYRN
Patrick Winqvist som assisterade tränare till Stefan Billborn i BP 2014.
Foto: / BILDBYRN
Patrick Winqvist vinner SM-guld för U17 med Malmö FF 2013. HBK besegras med 3–2.
Foto: / BILDBYRN
Foto: / BILDBYRN
1 / 8

18 år gammal inleddes storsatsningen mot allsvenskan.

23 år senare är han där.

Fast att målet aldrig nåddes.

Möt Patrick Winqvist, 41, en i raden av allsvenska tränare på väg upp – men väldigt fjärran alla de andra.

– Jag är en särart, säger Winqvist.

Klockan är strax efter åtta en torsdagsmorgon i november.

Malmö är grått, duggregnigt och när jag ska parkera min bil i radhuskvarteret kliver en man ut i rusket och vinkar upp mig på garageuppfarten.

Patrick Winqvist är klädd i samma slags piké-tröja som han oavsett väder coachar Trelleborgs FF i och efter 15 år som fotbollsreporter bjuds jag för första gången in i en allsvensk tränares hem.

Jag funderar på om det säger mest om mig eller om Patrick Winqvist. 

Sedan visar jag honom en bild från den 17:e augusti 2003. IFK Hässleholm möter Mjällby och domaren på bilden har slutna ögon och håller, med spikrak arm, ett gult kort i luften. 

I bildtexten står det: "Patrick Winqvist, domare, kortviftare-rekord, fyra kort på en sekund".

– Det där är början till slutet på min domarkarriär, säger Winqvist.

Den allsvenske domaren Martin Ingvarsson var och såg matchen privat.

– Jag varnade där, men Martin Ingvarsson är från Hässleholm och höll inte riktigt med om mitt ledarskap i den matchen. Det slutade med att jag i nästa match inte fick döma Hässleholm plus att jag blev ganska hårt ansatt efter det.

Patrick Winqvist som domare 2003.
Foto: / BILDBYRN

Patrick Winqvist började döma fotboll när han var 13 år, hans pappa och morfar hade dömt i allsvenskan och vid 18 nådde tredje generationen Winqvist upp på seniornivå.

– Jag ville också nå allsvenskan. Jag tyckte det var realistiskt. Där var de som sa att de skulle döma VM-finalen men jag sa att allsvenskan var ett rimligt mål.

– Jag hade nått dit om jag inte varit så kontroversiell och sagt så mycket vad jag tycker och tänker. 

– Jag hade Karl-Erik Nilsson (Svenska Fotbollförbundets ordförande) på en kurs till exempel och Karl-Erik skulle skoja till det lite grann, han körde ett snack och gick runt och ställde frågor till var och en. Då sa han till mig, för han visste att jag var i Malmö FF och samtidigt dömde: ”Vad tycker du om IFK?”, så där lite provokativt. Då sa jag: ”För mig får de gärna lägga ner. Spela i Korpen.”

– Det var ett lag som jag kunde få döma, men jag sa ju det för han ställde en dum fråga och då får han ett dumt svar tillbaka. Så jag har kanske i ungdomlig ointelligens sagt något för mycket. Det har jag lärt mig sedan dess, att jag måste vara mer taktisk.

Petades som domare

Patrick Winqvist flyttades ner i domarkategorin just under allsvenskan och kom aldrig tillbaka upp igen.

– Ekberg (Andreas, allsvensk domare i dag) dömde i samma serie som jag. Han gick upp, jag gick ner. Jag tyckte jag var bättre än honom. 

Istället tog jobbet som ungdomskonsulent och ungdomstränare i Malmö FF fart. När Patrick Winqvist fyllt 30 och blivit småbarnsförälder lade han pipan på hyllan.

"Min fru tycker jag är en nörd"

Känner du till någon annan tränare på elitnivå som har ett förflutet som elitdomare?

– Nej. Jag gjorde ändå en elitsatsning och var väldigt nära. Det berodde mer på mitt sätt att vara, att jag blev bortplockad, än mina domaregenskaper.

Vilka fördelar ser du av att ha varit domare på den nivån?

– Alltså, jag är ju nördig med andra sporter. Min fru tycker jag är en nörd, jag sitter och ser cykelsport och allt. Jag är så insatt i taktik i cykelsport och kanske framför allt amerikansk fotboll. Amerikansk fotboll är för mig en sport på en så mycket högre nivå än vad vanlig fotboll är, för det är en extremt taktisk sport. Också en väldig specialiserad sport. Även med domarna. Man kan ifrågasätta domslut, det finns regler för det. Där har man kommit så mycket längre än vad fotboll har. Sedan är det så klart en annan sport, men just den biten gör det väldigt intressant.

– Jag tycker det är en förutsättning för alla fotbollstränare att kunna fotbollsreglerna, för jag tycker det är en fördel hur man lägger upp det taktiska och hur man förmedlar till sina spelare hur smarta man ska vara.

Patrick Winqvist cochar med engagemang. Och alltid i kortärmad pikétröja.
Foto: / BILDBYRN

Patrick Winqvist anser att det här är en del av fotbollen där svensk klubbfotboll släpar efter.

– Jag tycker att vi internationellt sett ligger bakom många lag på kontinenten. Vi kan raljera och säga att de är duktiga på att maska och annat, men de är bättre generellt på att nyttja fotbollens idé och fotbollens regler till sin egen fördel. De är mycket mer cyniska.

– Sedan på landslagsnivå har vi blivit cyniska. Och det är när vi har varit som mest cyniska och skickliga i vårt taktiska spel som vi har haft framgång. Så väl med landslaget som internationellt på klubbsidan, säger Patrick Winqvist och berättar hur han starkt influerats av Lars Lagerbäck, Roland Andersson och Thomas Sjöberg i sin utveckling som fotbollstränare.

– Det är inte klacksparkar och populistiskt spel som tagit svenska lag till framgångar. Jag kan tycka om dem som spelar taktiskt med kortpassningsspel och system för hur man ska sköta uppspelsfaser och så vidare. Men går man lite på djupet så är den väldigt invecklad och svår. Det är den högre skolan och det kräver en viss kvalitet hos spelarna. De flesta lag i världen har inte den kvaliteten.

"Han tycker jag är en idiot"

Två gånger under årets ordinarie säsong fick Trelleborgs FF uppmärksamhet utanför lokalmedierna.

Första gången var när Salif Camara Jönsson gjorde fyra mål i två matcher i rad

Andra gången var i 1–1-derbyt hemma mot Helsingborgs IF

Den gången sa HIF:s stjärnmålvakt Pär Hansson om Winqvists TFF: "Det är så långt ifrån fair play, det är så långt ifrån fotboll man kan komma".

"Det blev lite fel"

Bakgrunden var att Dino Islamovic, på order av Patrick Winqvist tagit bollen och gått till anfall efter ett nedsläpp sedan domaren blåst av matchen när HIF hade bollen och en spelare liggande på gräset. 

Något som fick bortalaget att gå bananer.

– Jag har pratat med min gode vän Jonas Eidevall (scout och U21-tränare i HIF gångna säsongen) angående den situationen, för det är klart. Det blev lite fel. Domaren stoppar spelet på ett felaktigt sätt tycker jag och sedan nyttjade vi nedsläppet. Eidevall tyckte inte heller att spelet skulle stoppas, nu gjorde domaren det och han ansåg att vi nyttjade reglerna. Jo. Men deras spelare tog två steg tillbaka och ville inte ha bollen. Det ville vi.

Pär Hansson får tokspel på Dino Islamovic i Skånederbyt på Vångavallen.
Foto: / BILDBYRN

Patrick Winqvist menar att dagens definition av fair play försämrar fotbollen.

– Jag är en särart när det gäller fair play. Det kräver en djupare diskussion. Det blev fullständigt kaos uppe i Täby när vi mötte Frej. Jag har ringt och pratat med Björknesjö (Roberth, Frejs tränare) efter och vi har en bra relation annars, men han tycker att jag är världens största idiot.

Vad hände?

– Efter nio minuters spel är det en av deras spelare som lägger sig ner, har fått en smäll och de spelar ut bollen vid mittlinjen. En helt ofarlig situation, vi skulle kunna ge tillbaka bollen. Men kan man ta en direktplats till allsvenskan så gäller varje bollinnehav väldigt mycket. För mig. Killarna håller inte med mig. Kristian (Haynes, spelande assisterande tränare i TFF) är väldigt kluven. Men då mot Frej sa jag: ”Spela”. Och Björknesjö går fullständigt i taket. Det slutar med att vi spelar på. Och Frej som är en liten förening anser att vi trampar på deras heder och skapar en konflikt.

– Det är inte alls syftet. Utan det här är våra principer. Jag har ringt och pratat med Björknesjö efteråt och han köper inte mitt perspektiv och jag köper inte hans. Jag kan förstå det, men jag väljer något annat. 

Malmö FF för snällt

För att exemplifiera börjar Patrick Winqvist prata om Malmö FF:s snöpliga sorti ur Champions League-kvalet i somras mot makedonska Vardar.

– Den matchen ska Malmö FF vinna över två matcher. Ändå gör de inte det. Mot slutet av returen började MFF med att inte ge tillbaka bollen. Men det var när det brann till som allra mest. Varför ska det bara gälla när det brinner till? Ett beslut efter nio minuter kan ha lika stor effekt som ett beslut efter 90 minuter. Varje bollinnehav räknas. Det är därför jag gärna pratar om amerikansk fotboll. Där håller man f-n inte på och ger bort bollen. Anfaller Trelleborgs FF, så anfaller Trelleborgs FF. Ingen får ge bort bollen. Varje bollinnehav är jätteviktigt, du har bara X antal i en match. Och du måste ha bollen för att kunna göra mål, du kan inte göra det när motståndaren har den.

– Mot Öster gör Erik (Andersson) mål i första minuten. Sedan försvarar vi oss i 93. Vi vann matchen med 1–0. De poängen var dödsviktiga. Första bollinnehavet avgjorde matchen. 

Tror du att din uppfattning i denna fråga kommer att bli den som vi i framtiden utgår från i vår syn på fotbollen?

– Det heter ”allvarlig skada” i regelboken. När någon blöder från ansiktet eller Syrianskas mittback trillar ihop och svimmar. Vi har haft hjärtstillestånd på spelare och det har till och med dött spelare på planen. Det fattar väl alla, allra mest jag, att då blåser man av matchen. Men spelarna har ett jätteansvar att spela på.

– Jag återkommer till vad fotboll handlar om för mig: att vinna. Jag har blivit fostrad till det i Malmö FF. Jag kan inte hålla på med nånting som jag inte vill vinna. Det är alldeles för viktigt för mig.

"I dagens match är det förbjudet att spela tillbaka bollen till motståndarna"

Jag antar att du inte kommer att ändra dig för att TFF ska spela i allsvenskan, men den här inställningen kommer ju att uppmärksammas…

– Det kommer att uppmärksammas. Och det är inte säkert att jag kommer att få alla med mig. Och trycket på våra egna spelare kommer att bli enormt i vissa lägen. Nu i kvalet mot Jönköping så gav ju Zoran (Jovanovic) tillbaka bollen i första matchen.

Vad sa du då till honom?

– Jag sa ingenting till honom då. Men jag hade med det som en av mina punkter på powerpointen vid genomgången inför returen. ”Om ni tycker det är viktigare att ge tillbaka bollen än att gå till allsvenskan så kommer vi aldrig att förstå varandra. I dagens match är det förbjudet.”

Hur reagerar spelarna då?

– De håller tyst, jag vet att de inte håller med mig. Men ibland får man peka med hela handen. Men det blev ingen sådan situation i returen.

Men de gör det ändå? 

– De har varit lojala mot mig. Men de tycker inte att jag har rätt i allting. Ibland vet jag att de tycker att jag är en idiot, men de gör ändå som jag säger.

Men om en spelare hade utmanat dig och sagt: ”Jag tycker du har fel, jag gör det inte”.

– Då får jag byta ut honom.

Du kan inte förstå hans sida?

– Jo. Men jag är faktiskt chef. Jag skyddar dem om de följer min instruktion. Jag tycker inte man ska hänga Dino (Islamovic) som man gjorde för det som hände mot Helsingborg. När han tar bollen vid nedsläppet gör han som hans tränare sagt. Det tycker jag är heder åt honom. Visst, han har en viss frihet i vilka beslut han ska ta. Men detta är ett principiellt beslut och han ska följa matchplanen.

– Jag tar ansvaret för det. Dino är bara en person som utför en handling. Det är ingen kriminell handling. Den bryter inte mot fotbollens regler. Det är en taktisk handling som jag har berättat för honom att jag vill ha. 

– Sedan måste man göra något med regeln. Varför måste två spelare vara inblandade när det var ett lag som hade bollen när domaren tog beslutet att blåsa av?

En nybliven allsvensk huvudtränare. Med tårar i ögonen, TFF-halsduk, kortärmad pikétröja i ett snöigt Jönköping.
Foto: / BILDBYRN

"Oacceptabelt att bli utvisad"

 "Det är så långt ifrån fair play, det är så långt ifrån fotboll man kan komma", sa Pär Hansson.

Patrick Winqvist håller inte med.

– Vi vann Fair play-ligan i superettan, vi och Dalkurd låg på samma poäng men vi var det enda laget som inte hade en utvisning den gångna säsongen. Vi har inte haft en utvisning i tävlingsmatcher på tre år, inte en enda sedan jag tog över.

– Salif (Camara Jönsson) fick en i en träningsmatch mot Varberg för protest när han trodde vi fått frispark men de fått straff. Han fick en sådan utskällning i omklädningsrummet av Kristian Haynes så det stod härliga till. Sedan dess har ingen blivit utvisad. Inte för friläge, inte för lindrig, inte för grov. Och jag har sagt till spelarna att det är fullständigt oacceptabelt att bli utvisad.

Men det Patrick Winqvist säger är inte helt sant.

Det finns en person som blivit utvisad under de tre år som Patrick Winqvist tränat Trelleborgs FF.

Patrick Winqvist.

– Två gånger dessutom. Men inte i år. En gång mot Qviding när vi låg i ettan. Sedan en gång mot Öis för ett jämfotahopp. Vi vann båda matcherna när jag var avstängd med 2–0. Men jag har jobbat på det och i år har jag inte ens varit nära att bli avvisad.

Patrick Winqvist som talangscout för Malmö FF på elitpojklägret i Halmstad sommaren 2003.
Foto: / © Bildbyr?n

Det som skulle bli allsvenskan som huvuddomare blir nu allsvenskan som huvudtränare.

Klockan har blivit halv tio och Patrick Winqvist ska i väg. För att träna ungdomar i Malmö FF:s fotbollsakademi. Trelleborgs FF:s allsvenska tränare jobbar nämligen kvar på deltid hos den allsvenska konkurrenten i Malmö.

En lång utläggning om vad som är Winqvists största dröm som tränare avslutar han:

– Jag fick frågan om jag vill träna Malmö FF. Svaret på den frågan är för alla fotbollstränare i Sverige ja, om du inte aktivt avskyr Malmö FF. För MFF är den mest framgångsrika klubben historiskt och för tillfället. Vem vill inte vara tränare för dem?

– Jag ska nu i väg och träna en akademi åt Malmö FF. Sedan har jag svårare för andra klubbar som känslomässigt inte attraherar mig. Kanske Malmö FF:s värsta rivaler. 

Till de rivalerna hör inte Trelleborgs FF.

Vad har ni för möjligheter att klara er kvar?

– Det ska spelas om det. Jag är ganska övertygad om att det kommer att bli tufft, men förutsättningarna finns.