Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Han kostar lite mer än Henrik Larsson”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Kraven är höga på Helsingborgs IF.

Olof Mellbergs karriär som spelare i storklubbar bidrog därför till att han nu är Henrik Larssons efterträdare.

– Om vi skulle känna att det här är en person som vi tror inte kommer stå pall, då skulle det vara besvärande, säger HIF:s ordförande Krister Azelius.

Olof Mellberg lämnar danska Fremad Amager för att ta över Helsingborgs IF. Han har tidigare varit tränare även för Brommapojkarna och därför inte utsatts för den hårda press det innebär att vara i Helsingborgs IF.

Henrik Larsson fick nog efter att tvingats ta emot verbala påhopp. Han lämnade därför jobbet. I jakten på en ersättare ha förmågan att hantera press utifrån varit en faktor.

– Erfarenheten i att ha varit ute, på samma sätt som Henrik varit, är väsentlig. Sen räcker det så klart inte. Man måste också ha intresse för utveckling, föreningen, ledarskapet och så vidare. Men det är viktigt att ha någon som vi tror kan stå pall i detta, annars skulle det kanske vara så besvärande att vi hade behövt tänka två gånger. Man kan inte bortse från den faktorn, säger Helsingborgs IF:s ordförande Krister Azelius.

Azelius: ”Kostar lite mer än Henrik Larsson”

Han poängterar att det inte på något sätt krävs att en HIF-tränare ska acceptera att ta emot hot, men däremot kritik.

– Om vi tar bort det här med när det går för långt, för det är aldrig okej, så är intresset, tyckandet och tänkandet en del av charmen. Det hade inte varit lika roligt om det satt människor som inte brydde sig på läktaren, säger Azelius.

För HIF är Olof Mellbergs spelarkarriär ett bevis på att pressen kan hanteras då det i klubbar som Olympiakos, Juventus och FC Köpenhamn är oundvikligt.

Ekonomiskt blir det nu lite mer betungande för HIF då Henrik Larsson inte krävde speciellt mycket ersättning.

– Det här kostar lite mer än Henrik Larsson, absolut. Men det kostar inte mer än vad vi haft för tränarkostnader tidigare. Vi hade inte klarat av att konkurrera om Olof Mellberg om han skulle begära ersättningar som vore annat än vad som är marknadsmässigt för ett lag i de nedre regionerna i allsvenskan som kämpar både med ekonomin och med annat, säger Azelius.