Foto: / © BILDBYRÅNFoto: / © BILDBYRÅN
 Foto: / © BILDBYRÅN
Foto: CHRISTER THORELL/IBL / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELLFoto: CHRISTER THORELL/IBL / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELL
 Foto: CHRISTER THORELL/IBL / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELL

Han har sponsrat laget med över 100 miljoner

Publicerad

Han har pumpat in över 100 miljoner kronor i Trelleborgs FF.

Under 2017 fick klubben fem miljoner.

När laget inför den allsvenska återkomsten tappat Dino Islamovic och Salif Camara Jönsson räknar Rune Andersson med att det blir mer.

– Det kan mycket väl bli det dubbla när det här är klart, säger affärsmannen i podcasten Lundh 

Trelleborgs FF trillade ur allsvenkan 2011. Innan dess gjorde man 17 allsvenska säsonger mellan åren 1985 och 2011.

Under de åren nådde man till och med Europa-spel. Förklaringen stavades enligt många: Rune Andersson. 

- TFF har spelat 17 år i allsvenskan och 30 år nonstop i elitfotbollen. Det hade aldrig varit möjligt utan Runes stöd, har förre TFF-basen Per-Anders Abrahamsson tidigare sagt.

I dag är Rune Andersson miljardär. Både privat och via bolag har han allt som allt stoppat in över 100 miljoner kronor i klubben.

I podcasten Lundh berättas att han under 2017 genom sitt bolag Mellby Gård gav TFF fem miljoner kronor – och det av en omsättning på 20 miljoner kronor. Nu är dessutom flera nya miljoner på ingång för den allsvenska nykomlingen.

– Nu har de haft lite otur och kanske blivit av med en av de bästa spelarna och en annan är skadad. Man kanske måste förstärka, och då får vi gå in och hjälpa till. Dessutom är vårt reklamvärde större i allsvenskan än i superettan rent kommersiellt. Vi har vårt företag på bröstet och de flesta dotterbolag på ryggen. Vi räknar med att höja. Vi hade något år på 90-talet där jag tror att vi sponsrade med tvåsiffriga miljoner. Annars har det legat och slagit mellan ett par-tre och sju-åtta under alla de andra åren.

"Ingen gladare än oss om..."

Sonen Johan Andersson har tagit över som vd. Han berättade i en intervju härförleden att ambitionen från familjen Anderssons sida var att hjälpa Trelleborg kvar i allsvenskan.

– Vår uppgift är att se till att pengarna satsas där de verkligen behövs, på ett rätt sätt. Det kan vara spelare, men ungdomsverksamheten är viktig också för där får man påfyllning i nästa generation. Men visst, ingen är gladare än vi om de stannar kvar i allsvenskan. Vi vet hur tufft det är.

Rune Andersson gick själv in i styrelsen under mitten av 80-talet. Han var då vd för stor-företaget Trelleborg AB.

Förklarar kärleken till klubben

Av journalisten Olof Lundh får Rune i podcasten frågan om varför han, som ursprungligen är från Blekinge och i flera städer runtom i Sverige, lockats att gå med i styrelsen i Trelleborgs FF.

- Jag tror att det berodde mycket på Gunnar Persson. Han kom och besökte mig och beskrev deras tankar och idéer. På den tiden fanns det två lag, och det finns det fortfarande, som var ungefär jämna i Trelleborg. Det var IFK och det var FF. På något sätt vad FF arbetarnas klubb och IFK tjänstemännens. Det har varit ett dilemma för Trelleborg i alla tider. Många år senare kom kanske inte IFK:arna på matcherna. Trelleborg lider av för mycket publik. Men det var nog Gunnar som sålde in den långsiktiga tanke som de hade. Sedan gjorde vi så att de anställda i företaget fick gå på fotboll. Jag tror att de nyligen hade kommit upp i motsvarigheten till superettan när jag kom dit. Han sålde in tanken, och jag har alltid varit intresserad av fotboll så jag tyckte att det var en väldigt bra idé. Sedan förstärktes den av att Johan, som är född -78 och var fem år, redan något år senare började med knattefotbollen. Det var väldigt roligt, hela laget var på ett ställe, där bollen var, hela tiden. Det dröjde ett par år innan de började placera ut sig. Det växte ihop. Mitt fotbollsintresse, den skickliga ordföranden och så sonen i juniorlaget. Han tränade så mycket att han fick dispens från vissa lektioner på gymnasiet. Det var de grejerna sammantaget som gjorde det.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag