Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han är 37 år och har legendstatus”

”Jämfört med Rosenberg är Bendtner ett skämt”
Brian Laudrup, expert på Discovery Networks Denmark.Foto: REUTERS
Markus RosenbergFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Carlos Zeca, Viktor Fischer och Nicklas Bendtner är alla stora stjärnor i FC Köpenhamn.

När Brian Laudrup ska peka ut den största i torsdagskvällens match blickar han ändå mot Malmö FF.

– Det finns väldigt många bra spelare på planen men jag måste verkligen lyfta fram Rosenberg. Han är 37 år och har legendstatus, säger den danska landslagsikonen som nu är expert hos Discovery Networks Denmark.

Det har kallats både ”Öresundsderby” och ”Slaget om Norden”. Stadion i Malmö är utsåld och spelarna pratar om en match där det kommer smälla i närkamperna i matchen som sänds i Kanal 9 och Eurosport Player klockan 21.00 på torsdagskvällen.

Tittarna i Danmark kommer kunna ta del av Brian Laudrups åsikter. 50-åringen är en av Danmarks största spelare genom tiderna jobbar nu som tv-expert.

– De är de två största klubbarna i Skandinavien. Det är som om Celtic skulle möta Rangers. Man vill visa vilka som är bäst I Skandinavien. FCK går just nu igenom en tuff period och MFF går verkligen bra. FCK tror att de är favoriter men de är det inte, Malmö är snäppet högre favoriter enligt min mening, säger Laudrup och fortsätter:

– Den här rivaliteten mellan klubbarna när de är så geografiskt nära varandra är ytterligare en dimension. Det kommer bli en fysisk match, högt tempo och säkert en hel del gula kort. Det blir en tuff match för domaren.

Håller inte med Christiansen

Anders Christiansen säger att danskar ser ner på allsvenskan och att man inom dansk fotboll såg det som ett fiasko för Midtjylland att åka ut mot Malmö FF i fjol.

- Jämför man med FCK som de senaste 15 åren varit i Europaspel 14 av de 15 åren så är det en enorm skillnad även om Malmö gjort det bra. Jag skulle säga att bortsett från Malmö de senaste åren så har det inte gått särskilt bra för de svenska lagen ute i Europa. Men jag tycker inte att danskarna generellt ser ner på allsvenskan och jag vet att FCK har stor respekt för MFF. Malmö har gjort det väldigt bra i både allsvenskan och i Europa. Men det är en cupmatch och det är verkligen upp till bevis att visa vilka som är bäst. 

Laudrup hyllar Rosenberg

Brian Laudrup tror att Markus Rosenberg är den som kan se till att MFF visar att de håller högre klass än FCK.

– Han är 37 år och har legendstatus. Han gör fortfarande mål. Han är som en räv. Han vet exakt vad han ska göra. Han är väldigt nyttigt. Sen så klart, Anders Christiansen är mogen i sitt spel, Oscar Lewicki. Det finns många spelare i båda lagen som kan göra skillnad men FCK har många skador på viktiga spelare, säger Laudrup.

Ingen av Malmö FF:s fyra danskar togs ut i Åge Hareides senaste landslagstrupp. Brian Laudrup tycker inte att det är speciellt konstigt.

– Ska man vara ärlig så är Anders Christiansen en väldigt bra fotbollsspelare och jag gillar honom men han spelar på en position som är svår. Vi har många duktiga spelare på mittfältet som är bättre alternativ just nu. Namn som Delaney och Höjbjerg spelar i ligor med ytterligare en kvalitetsnivå högre.

– Men Anders är en stjärna. Han har signat nytt långt kontrakt. Kul och bra för honom, men ärligt, det är så klart ett problem när de du konkurrerar med spelar i ligor med högre kvalitet på spelet dagligen. Om du då vill in i landslaget sen så är det viss skillnad på spelet och jag har svårt att se att det ska gå. Det problemet har alla som spelar i de svenska och danska ligorna jämfört med övriga Europa, skulle jag säga.

Ser MFF som favorit

Hur slutar matchen?

– FCK är alltid svåra men de har många skador. Men de har en norsk coach som varit där länge och gjort det bra. FCK kan gå för oavgjort medan MFF verkligen måste vinna efter senaste förlusten. Jag skulle säga att Malmö är snäppet högre som favoriter. De har hemmaplan och sett väldigt bra ut i de senaste fem matcherna i allsvenskan. Jag har sett flera av Malmös matcher och det spelar bra fotboll. Men som sagt, det kommer bli hög intensitet och FCK har många skador.