Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hammarbys mardröm: Inte vunnit sedan 2008

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två topptippade lag möts i premiären men historiken talar för tydlig hemmaseger.

Hammarby har inte vunnit mot MFF i Malmö sen 2008. 

– De spelar en offensiv fotboll som är, no offence men, bättre hemma än borta, säger Anders Christiansen.

Både Hammarby och Malmö FF tippas vara med i den allsvenska tabelltoppen i år. Lagen möts redan i premiären men statistiskt sett är det ingen jämn match som väntar. Hammarby har förlorat samtliga sex bortamatcher mot MFF sedan återkomsten till allsvenskan 2015. Den totala målskillnaden är 19-3.

– Det är årets tuffaste bortamatch och vi har inte lyckats vinna där nere under åren jag har varit i klubben, säger Bajens tränare Stefan Billborn.

MFF har haft en tuff försäsong. Är det ett bra läge att möta dem?

– Jag vet inte. Det är många som tjatar om deras match mot Elfsborg och smällen de åkte på där men det är en match i mängden och senast slog man IFK Göteborg. Malmö har spelare som växlar upp när serien börjar tror jag.

Vart har man MFF i år?

– I toppen. Malmö har ett jättebra lag och man har det starkaste laget i allsvenskan, det är inte mer än så. Sedan betyder inte det att man vinner allsvenskan per automatik men laget är väldigt bra lag och många spelare har en väldigt hög lägstanivå. Sedan har klubben tradition och det borgar för ganska mycket, det är en jättesvår uppgift Malmö borta i första matchen men vi kan lika gärna ta den direkt, det har jag inga problem med alls faktiskt.

Fler lag har svårt borta mot MFF

Att Hammarby haft svårt att vinna i Malmö är inte konstigt, enligt Billborn.

– Man ska vara medveten om att 90 procent av alla fotbollslag i Sverige har den statistiken mot Malmö på bortaplan.

– Malmö har väl kommit i toppen i princip hela tiden så egentligen är sviten inte så konstig. Jag vet inte om det är något lag i modern tid som är plusstatistik mot Malmö borta.

”Vi är otroligt starka”

Anders Christiansen säger att Hammarby är ett starkt lag som man behöver ha respekt för.

– Men jag tycker generellt att de har varit starkare hemma än borta. Vad det beror på får de själva försöka lista ut, säger MFF-kaptenen och tillägger:

– Vi är ett bra hemmalag och framför allt när vi har publiken så är vi otroligt starka. Det är inte bara Hammarby som vi brukar vinna mot på hemmaplan.

Är Hammarby med och slåss i toppen i år?

– Ingen aning. Var de det i fjol? Det var de väl inte? Så jag vet inte, de får själva berätta om deras ambition är att vinna allsvenskan som 2020. Vi har fokus på oss själva och nu när vi inte kan vinna cupen så ska vi vinna allsvenskan. Vi har många andra saker att fokusera på än vad Hammarby ska göra.


Sviten som Hammarby vill bryta och MFF förlänga

2020: 3-0

2019: 4-1

2018: 2-1 

2017: 4-0

2016: 3-0

2015: 3-1

2014: Hammarby i superettan

2013: Hammarby i superettan

2012: Hammarby i superettan

2011: Hammarby i superettan

2010: Hammarby i superettan

2009: 3-1

2008: 2-4