Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Halsti om MFF: ”Inget problem på det sättet”

Foto: FILIPPO ALFERO / INSIDEFOTO BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MFF-profilen Markus Halsti sitter på ett utgående kontrakt med HJK Helsingfors. 

Får han själv bestämma spelar han gärna vidare.

Samtidigt förbereder han sig för en karriär inom fotbollen den dag skorna läggs på hyllan. 

Och varför inte inom Malmö FF?   

– Jag inget problem på det sättet om vi bara snackar yrkesmässigt, säger Halsti om en återkomst. 

Markus Halsti, 37, spelade i Malmö FF mellan 2008 och 2014. Med sina tre SM-guld och spel i Champions League 2014 fick han en plats i många MFF:ares hjärtan. 

När Halsti, numera spelare i HJK Helsingfors, chattade med Kvällspostens läsare inför MFF:s CL-möte med Juventus fick han frågan om han skulle kunna tänka sig att återvända till MFF i någon roll efter karriären.

”Jag skulle jättegärna jobba inom fotbollsindustrin och så klart är MFF en av de mest attraktiva organisationerna i Skandinavien”, blev profilens svar.

Studerar Sports Management 

För Kvällsposten utvecklar han sina tankar kring en återkomst. 

– Jag försökte att skriva det så öppet som man kan, säger han och fortsätter:

– Man kan ju inte säga att man vill bli sportchef eller så för det är många steg. Men jag har ägnat hela mitt liv åt fotbollen. Så klart är jag intresserad av att fortsätta inom fotbollen men om någon tolkar det som om jag vill bli tränare eller så är det lite fel.  

Han berättar att han parallellt med spel i den finska storklubben HJK Helsingfors studerar Sports Mangement. Han har i skrivande stund 1,5 år kvar av den 3,5 år långa utbildningen. 

– Jag har inte studerat något till tränare eller så utan jag är mest intresserad av själva industrin och hur allt funkar.

Vad är det som intresserar dig?

– Såklart är det om hur man ska leda en organisation. Sport har jag ju i blodet, det är ju fotbollen och man kan inte undvika den och vara där på något sätt. Men sedan om det blir marketing eller vad det blir, det är helt öppet. 

”Startar nästan från noll”

Likt många verksamma spelare har Halsti vikt sitt liv till fotbollen. 

– Man måste inse att när jag slutar med fotboll så startar jag nästan från noll. Eller inte riktigt noll, men du vet, jag har ju ingen erfarenhet av något annat jobb. 

Hur ser du på att arbeta inom Malmö FF i framtiden? 

– Malmö är ju skandinaviskt sett sportsligt och sett till själva organisationen den bästa de senaste tio åren. Eller jag vet inte hur man ska mäta ”den bästa”, men den största och mest intressanta. Så klart har jag ett förflutet i Malmö så det säger ju sig lite att om något sådant kommer, som är bra för Malmö och bra för mig, så ser jag inget problem på det sättet om vi bara snackar yrkesmässigt.

Hur ser din kontakt med MFF ut i dagsläget? 

– Jag är så pass gammal att mina kontrakter i klubben är mest på kontoret, då vet man är gammal när man inte känner spelare, säger han med ett skratt. 

– Danne (Daniel Andersson, sportchef) och jag har ju spelat tillsammans med, och med Jeffrey Aubynn (assisterande tränare). Med Danne så upplevde jag ändå rätt mycket på planen och sedan var han tränare och sista året så var han sportchef. 

Några spelare finns däremot kvar sedan Halstis tid i klubben. 

– Jag känner så klart Johan Dahlin och Ola Toivonen spelade jag med. Jag skulle ändå säga att vi är vänner men vi har inte snackat så mycket. 

”Spelar gärna några år till”

När Halsti lämnade Esbjerg 2020 öppnade han för att återvända till MFF som spelare. 

– Om Malmö behöver mig så kommer jag alltid ställa upp, sa han till Kvällsposten då. 

Nu sitter han åter på ett utgående avtal då kontraktet med HJK Helsingfors går ut i december. Men han ser inte slutet på karriären riktigt än. 

– Innan säsongen tänkte jag att det är möjligt att det här kunde bli min sista om kroppen inte håller.  

Men kroppen höll - i alla fall delvis. 

– Jag är ju knäskadad just nu, men annars så är allt fint och jag jobbar hårt varje dag. Jag skulle jättegärna fortsätta i några år men det är också så att jag har familj och det är många andra saker som spelar in, men jag skulle jättegärna spela några år till.