Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Håller inte med – man kan alltid jiddra efteråt”

”Övertygad om att Henke gav allt han kunde”
Alexander Axén, tidigare allsvensk tränare och C More-expert. Foto: BILDBYRÅN
Krister Azelius, ordförande Helsingborgs IF. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Larsson. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Den tidigare allsvenska tränaren och C More-profilen Alexander Axén menar att ut Helsingborgs IF borde ha frågat fansen om värvningen av Henrik Larsson.

HIF-ordförande Krister Azelius håller inte med.

– Det ser jag inte kan vara lösningen, säger han.

Peo Ljung lämnade Helsingborgs IF som huvudtränare efter en vårsäsong som lämnade mer att önska, och ersattes av Henrik Larsson.

Mindre än tre månader senare var det Henrik Larssons tur att lämna, den gången på hans egen begäran.

Beskedet förklarades med att Larsson fått utstå ”verbala påhopp”.

– Jag visste att det var motvind redan från början när jag tog uppdraget. Det var både jag och klubben inställda på. Då får man visa genom att göra bra resultat i början. Då blev det lite lugnare, men så fort det inte går som en del tycker blir det värre, sa Larsson i en exklusiv intervju med Kvällsposten efter beskedet.

Alexander Axén: ”Vad trodde de?”

Henrik Larssons tidigare uppdrag som tränare i Helsingborg slutade med skandalscener. 

Efter att klubben åkte ur allsvenskan säsongen 2016 tog sig maskerade personer in på planen på Olympia. De drog av tröjan på ”Henkes” son Jordan Larsson och tränaren själv motade bort huliganerna från planen.

Med tanke på historiken menar den tidigare fotbollstränaren och C More-experten Alexander Axén att HIF gjorde fel som anställde Henrik Larsson igen.

– Jag blev förvånad mest ur Henkes perspektiv. Han stod ju i karateställning mot HIF:s supporterkortsida för mindre än tre år sedan. Det är lite halvslarvigt av HIF att inte inse vilken den uppenbara risken var, säger Axén till Sportbladet.

– Det hade varit ett samtal till kortsidan för att höra om hur reaktionerna skulle bli om man tog tillbaka Henke. Jag tycker man tar det samtalet med fansen i respekt till personen som man ska anställa. Man måste tänka på hans säkerhet. Vad trodde de?

HIF:s ordförande: ”Håller inte med”

Krister Azelius, ordförande för Helsingborgs IF, svarar nu på Axéns kritik.

– Jag ska säga att jag har stor respekt för Axéns kommentar men det var inte slarv av oss. Vi tog hänsyn till det här och talade både internt och med Henrik om det. Så slarv var det inte, där håller jag inte med, säger Azelius.

Med facit i hand, borde ni ha tänkt annorlunda?

– Inte på den fronten. Allting styrs utifrån hur det blir, och så som det blev var rekryteringen inte lyckad. Hade vi vetat det på förhand skulle det ha påverkat oss. Ett drömscenario vore att hur det slutade 2016 skulle vara bortslopat, men nu blev det inte så och man kan alltid jiddra om det efteråt.

Azelius förklarar att HIF förde samtal med sponsorer och medlemmar om värvningen av Henrik Larsson, men först efter att han redan var klar som ny tränare.

– Jag tror inte att det är en framkomlig väg att flytta beslutet till någon utanför de som ansvarar för det. Det ser jag inte kan vara lösningen.