Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Häcken ska vara ett topplag – har all press”

David Löfquist under en match mot Östersund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
BK Häcken har fått en mardrömslik start på årets allsvenska säsong.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter en trög start har Mjällby fått fart på poängproduktionen igen.

Härnäst väntar krislaget BK Häcken – som fortfarande inte vunnit en enda match. 

– All press är på Häcken. De skulle vara ett topplag men har börjat knackigt, säger Maif-kaptenen David Löfquist.

Mjällby stod för rena succésäsongen under fjolåret. Som nykomlingen slutade Blekingelaget på en imponerande femteplats, före klubbar som IFK Norrköping, AIK, Hammarby.

Årets säsong har möjligtvis inte börjat fullt lika övertygande. Men med sin niondeplats parkerar Mjällby så här långt på betryggande avstånd till nedflyttningsträsket.

– Vi har tre matcher på raken med poäng och nu har Häcken hemma i nästa omgång. Det finns goda möjligheter att vi kan göra en bra match där också, säger David Löfquist.

Så sent som i torsdags kryssade Mjällby, 1-1, mot den allsvenska nykomlingen Halmstad. Det var Blekingelagets tredje raka match med poäng. 

– Det var ett rättvist resultat i slutändan. Första halvlek var inte bra från vår sida. Så i andra halvlek fick vi gå ut och försöka göra någonting av matchen, säger Löfquist, som bland annat missade en straff sent under tillställningen: 

– För egen del, eftersom det var jag som missade, var det extremt skönt att vi gjorde mål ändå och fick med oss en poäng. Då behövde jag inte bli någon poängsumpare.

”Vi har lite högre förväntningar” 

Under fjolåret noterades David Löfquist för fem fullträffar från sin plats på mittfältet. Sedan årets pandemipräglade säsong tog sin början har Mjällby gjort tre mål – samtliga av anfallaren Jacob Bergström.

– Så länge vi vinner eller tar poäng spelar det ingen roll om det bara är Bergström som gör mål. Men det är klart, vi måste komma i gång med vårt målskytte, säger David Löfquist, och tillägger:

– Vi skapar tillräckligt för att vi ska göra mer mål. Det är bara till att fortsätta jobba, så kommer målen att komma.

Känner ni själva att ni är i ett annat läge nu, jämfört med för ett år sedan när ni fortfarande var nykomlingar?

– Ja, det är klart att vi har lite högre förväntningar på oss, framför allt inom gruppen. Vi vill alltid gå ut och göra en så bra prestation som möjligt.

 – Gör man en bra prestation i allsvenskan så brukar det räcka till poäng. Men samtidigt spelar det ingen roll i allsvenskan, det är alltid tufft, framför allt på bortaplan. Får vi med oss kryss från bortamatcherna är det fullt godkänt, säger David Löfquist.

David Löfquist strax innan sin straffmiss mot HBK.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Allra närmast ställs Mjällby mot årets stora negativa överraskning - BK Häcken. Göteborgsklubben lyftes fram av vissa som en potentiell guldutmanare till Malmö FF.

Så har det emellertid inte blivit och med sex allsvenska omgångar parkerar Häcken sist i tabellen, med två inspelade poäng.

”All press är på Häcken”

Så sent som i onsdags tappade Häcken en 2-0-ledning till uddamålsförlust på hemmaplan mot Örebro SK. 

Kan det vara extra klurigt att möta Häcken nu? 

Det är klart det är klurigt. Samtidigt går vi ut på Strandvallen med stort självförtroende och utan någon press. Vi har allting att vinna och all press är på Häcken.

– De skulle vara ett topplag, men har börjat knackigt, konstaterar David Löfquist.

Mjällby inledde den allsvenska säsongen genom att kryssa mot fjolårsnykomlingen Varberg. Därefter blev det dubbla förluster – först mot Hammarby och därefter mot Elfsborg.

”Börjar sitta för oss”

Men Mjällby hittade tillbaka till vinnande takter och slog både Degerfors och Östersund, innan torsdagens oavgjorda batalj mot Halmstad.

– Jag tycker egentligen att vi hade en okej inledning, trots att vi bara hade en poäng på tre matcher. Det finns en massa statistik som visade att vi var i topp i expected goals. Vi skapade målchanser och hade mycket avslut på mål. Det var bara det att vi inte fick in bollen, säger David Löfquist.

Skulle du säga att en styrka hos Mjällby 2021 är att ni jobbar lika hårt som förra året, men nu har ni lite mer skills i truppen?

– Ja, men jag skulle också vilja säga att vi som lag är ganska snarlika förra året. Däremot är vi lite mer framåtlutade i år, vi försöker komma högre upp med våra wing-backs i pressen och vi försöker vinna boll högre upp i planen, säger Löfquist, och avslutar:

– Saker och ting börjar sitta för oss. Vi har extremt bra tränade spelare och vi klarar av att spela ett väldigt aggressivt spel. Det handlar bara om att gå ut och våga och tro på det.

Måndagens match mellan Mjällby och BK Häcken har avspark klockan 18.30.