Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldknepet: ”Vi ska skita i allting”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En förlust på åtta matcher (Dynamo Kiev borta, sex hållna nollor och 15–2 i målskillnad.

Malmö FF:s framgångsrecept?

Att ta formeln en match i taget till snudd på absurda nivåer.

– Vi ska skita i allting, säger backstjärnan Behrang Safari.

Inget lag i årets allsvenska har förlorat färre matcher än Malmö FF.

Efter bortaförlusten mot Sundsvall (!) i omgång två har MFF endast förlorat matchen hemma mot Djurgården den 25 augusti.

En förlust som dock avgjort allt för det tabelläge där Djurgården leder allsvenskan tre poäng före Malmö.

I den matchen slog Markus Rosenberg en straff som Tommi Vaiho räddade med fotspetsen, mål där, delad poäng på Stadion och Malmö FF hade i nuläget varit serieledare på bättre målskillnad än Djurgården.

Den straffmissen och det avståndet upp i tabellen har gjort att Malmö FF sannolikt inte har råd att tappa fler poäng om man vill bli svenska mästare.

Och ända sedan Malmö FF i juli inledde kvalet till Europa League har Uwe Rösler och hans spelare pratat om att man ser varje match som en final som måste vinnas.

Varenda match – så väl i Europa som i allsvenskan – angrips så.

– Vi har inte råd med något annat. Vi måste vinna varenda match vi spelar i allsvenskan, då är det en final även om det inte är säsongens sista, säger Uwe Rösler.

Ett budskap som anammats fullt ut av spelargruppen.

Klyschan ”en-match-i-taget” har fotbollsspelare häcklats för i evinnerlighet.

I Malmö FF har man gjort till en stolthet.

– Det kan alltid bli ännu bättre. Men jag känner att vi aldrig hanterat det så bra som vi gör nu, säger backstjärnan Behrang Safari som menar att MFF som lag och grupp vuxit av hur långt man tagit den strategin.

– Om det spelas allsvenska matcher dagarna innan vår ska ingen spelare i vårt lag efter att vi spelat veta vad det blev. Det är dit vi ska, det är så fokuserade på vårt vi ska bli. Att vi ska vinna vårt, inget annat

MFF måste starta bra mot Göteborg

Enligt Safari är Malmö FF mitt in i en process att utvecklas på den punkten.

– Vi kan fortfarande bli bättre på det. Kan man få den känslan maximalt, så att alla förstår att: ”Vänta nu här, de jäklarna tar verkligen en match i taget”. Då blir man inte bara stark själv.

Safari har 15 års efterenhet av fotbollsspel på högsta nivå och vet vilken skillnad förmågan att stänga ute sådant man inte kan påverka kan göra.

– Det är så sjukt viktigt. Jag har varit i de här situationerna så många gånger. Jag känner igen det så tydligt. När folk börjar kolla tabeller och prata: ”om de gör det och vi gör det i den matchen.” Det blir farligt. Vi ska skita i allting. Allting vi inte kan påverka.

När Malmö FF i kväll tar emot IFK Göteborg på Stadion har det gått mindre än mindre än 70 timmar sedan mötet med FC Köpenhamn i Europa League avslutades.

Motståndaren har haft 166 timmar att förbereda sig på.

– När man spelar match torsdag och sedan söndag så finns det risk att motståndarna kommer hit och är aggressiva och försöker störa oss i inledningen av matchen, säger MFF:s tränare Uwe Rösler och fortsätter.

– Norrköping gjorde det mot oss för några veckor sedan. Därför måste vi starta matchen bra, precis som jag tycker att vi gjorde mot FCK.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.