Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guldhjältens besked: Vill återvända till MFF

Frustration i Bajens omklädningsrum i pausen
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
1 / 7

Markus Halsti har lämnat danska Esbjerg.

Nu är han på jakt efter ny klubb – och det finns en som lockar mer än de andra.

– Om Malmö behöver mig så är det alltid min första önskan. Om Malmö behöver mig så kommer jag alltid ställa upp, jag kommer alltid säga ja till Malmö, säger Halsti.

I höstas fick Markus Halsti beskedet att han inte längre ingår i Esbjergs långsiktiga planer. Nu har kontraktet löpt ut och 36-åringen åkt hem till Finland.

Flyttlasset har gått till Helsingfors där familjen bosätter sig från och med nu.

– Barnen ska på förskolan och vi hoppas att min fru får jobb här. När tiderna är som de är, med corona och allt sånt, så känns det tryggare att ha familjen här där vi har ett större skyddsnät med släkt och vänner om det skulle hända något, säger Halsti.

Halsti letar klubb

Själv ska han fortsätta spela fotboll och tvingas därför med största sannolikhet flytta från sin fru och sina två döttrar.

– Det blir så klart jobbigt att inte ha familjen med sig men det finns fördelar också. Om jag skriver på för någon klubb i ett halvår så krävs det att jag är redo direkt. Om man kommer ensam så har man sina tre resväskor och då är det bara köra i gång. Om man kommer med hela familjen så är det massa grejer som ska fixas och det tar nästan en månad innan man har allt på plats.

Tror du att det är mest troligt med ett kontrakt på sex månader?

– Man är ju 36 nu och då är det svårt att kräva ett treårskontrakt. Och just med coronaläget nu så är alla mer försiktiga. Det finns inte lika mycket pengar att lägga nu och man vet inte hur världen kommer se ut nästa år. Jag är inställd på sex månader, det är fine. Och om jag gör det bra kanske man kan förlänga med sex månader till.

Var vill du spela?

– Jag skulle jättegärna spela i Skandinavien så att man kan flyga hem till Helsingfors smidigt. Om vi pratar emotionellt skulle det vara svårt att spela för någon annat allsvenskt lag än Malmö, men det här är mitt jobb. Oavsett vilket lag jag spelar i så kommer jag alltid att göra mitt bästa och jag måste vara professionell.

Är alla allsvenska klubbar aktuella, även Helsingborgs IF?

– Det kommer inte hända. Inte så att jag har något emot Helsingborg men jag är Malmöspelare emotionellt så det kommer inte funka. Jag är rätt malmöitisk.

Vann tre guld med MFF

Markus Halsti kom till Malmö FF sommaren 2008 och stannade till slutet av säsongen 2014 och tog därmed tre SM-guld. Sedan dess har han spelat för DC United, FC Midtjylland och Esbjerg. Nu är han sugen på att komma tillbaka – om MFF vill ha honom.

– Det är många som säger att Malmö behöver mittbackar och jag vet att det är många som är skadade. Jag skulle alltid komma till Malmö om de behöver mig men det är en toppklubb i Skandinavien och ska kanske ha en lite yngre spelare. Jag hoppas att jag har en framtid i Malmö någon gång, när man slutat spela så ska man kanske in i en organisation på något sätt, men som spelare tror jag att Malmö kan hitta någon som har fler år kvar i benen.

Hur är din kontakt ut med Malmö FF?

– Spelarna känner jag inte så jättebra. Jag har spelat med Ola Toivonen och Guillermo Molins. Men Danne (Andersson, sportchef) och Anne-Maj (Jansson, sportchefsassisten) och alla andra som jobbar där har jag en god relation med. Jag och Danne spelade tillsammans, sen blev han tränare och sen blev han sportchef så vi har upplevt mycket tillsammans.

Den goda kontakten och vänskapen är dock ingenting som hjälper Halsti till ett kontrakt med MFF, tror han själv.

– Det borde inte hjälpa så mycket i alla fall. Danne ska tänka på vad som är bäst för klubben, säger Halsti.