Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldhjälten jagas av danska storklubben

Jo Inge Berget.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Jo Inge Berget.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Bröndby jagar sin första ligatitel på 13 år och vill värva Jo Inge Berget för att förverkliga drömmen.

Enligt vad Kvällsposten erfar har MFF-stjärnan dock tackat nej till flera lukrativa bud, samtidigt som dörren till Malmö inte är helt stängd.

– Vi hoppas och tror på ytterligare kontraktsförlängningar, sa MFF:s vd Niclas Carlnén till Kvällsposten efter det säkrade SM-guldet.

Tillsammans med FC Köpenhamn utgör Bröndby IF den danska ligafotbollens största klubbar.

Efter elva år utan ligatitel genomförde Bröndby i slutet av 2016 en nyemission av aktier som drog in motsvarande 125 miljoner svenska kronor till klubbkassan.

Inför den ligasäsong som startade i juli 2017 värvade klubben för över 30 miljoner svenska kronor och halvägs in i superligans grundomgång ligger Bröndby tvåa i superligan, en poäng efter serieledande FC Midtjylland och sex före de regerande mästarna FC Köpenhamn som ligger femma.

För att ytterligare förstärka sina möjligheter att vinna den första ligatiteln sedan försommaren 2005 så har Bröndby ställt in siktet på Jo Inge Berget, vars kontrakt med Malmö FF går ut vid årskiftet och som redan nu är fri att skriva på för vilken klubb han vill.

Berget mot skattesmäll i Sverige

Jo Inge Berget har varit i Malmö i tre år vilket innebär att han från och med årsskiftet inte längre har rätt till de skattelättnader som utländska så kallade experter under 36 månader kan använda sig av i Sverige.

Om MFF skulle ge Berget exakt samma kontrakt en gång till så skulle klubbens kostnad i dag vara 10 miljoner dyrare än förra gången.

Samtidigt kan Bröndby locka Berget över Sundet med den danska motsvarigheten till expertskatt och ett betydligt högre löneläge än i allsvenskan.

Enligt Kvällspostens källor har Bröndby länge och noga följt Jo Inge Berget och när Malmö FF på måndagen mötte AIK på Swedbank stadion var den danska storklubben återigen på plats.

Tackat nej till stora bud

Redan förra våren skrev Kvällsposten om att Jo Inge Berget tackat nej till ett monsterbud från kinesiska Henan Jianye. 

– Det har ju varit snack, det har det varit om flera andra klubbar också. Men ja, de var väldigt på, sade Berget utan att vilja bekräfta att det gällde just Henan Jianye.

Tränaren som tog Jo Inge Berget till Malmö FF heter Åge Hareide, är i dag förbundskapten för Danmark och tränade Bröndby 2000 till 2002.

Enligt vad Kvällsposten erfar är intresset för den kontraktslöse norske landslagmannen väldigt stort, lag från betydligt större ligor än superligan följer Berget noga och MFF-stjärnan ska ha tackat nej till fler lukrativa bud.

Samtidigt har Berget inte helt stängd dörren för Malmö FF som via femårsförlängningen av danske stjärnan Anders Christiansen bröt en barriär.

Förra veckan, efter att Malmö FF säkrat guldet, ville MFF:s vd Niclas Carlnén inte kommentera enskilda spelare. Men Carlnén var öppen med att klubben jobbade hårt med flera av de stjärnor vars kontrakt går ut.

– Vi hoppas och tror på ytterligare kontraktsförlängningar, sade Carlnén.