Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Granqvists svar efter kritiken: ”Skäms inte”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

HELSINGBORG. Det har ryktats om Manchester United och en försäljning för att rädda Helsingborgs IF:s ekonomi.

Nu lugnar Andreas Granqvist alla HIF-supportrar och ser fram emot den allsvenska premiären.

– Jag ser mig själv i HIF, jag flyttade hem för att hjälpa HIF upp i allsvenskan och sedan vara kvar här och spela i allsvenskan, säger landslagskaptenen.

På måndagen gjorde Helsingborgs IF sin första träning som allsvenskt lag på mer än två år.

På Filborna IP i stadens östra utkanter stod Andreas Granqvist på alla sätt i centrum.

Medan förbundskaptenen Janne Andersson drillar sitt vinterlandslag på frodigt gräs i ett soligt och 25-gradigt Qatar tränade Andreas Granqvist på plastmatta med fem grader och duggregn.

Och Granqvists första allsvenska försäsong på tolv år kommer att bli lång eftersom HIF förra året förlorade mot division 1-klubben Eskilsminne från Helsingborg och därmed missade gruppspelet i svenska cupen.

– Det är bara att gilla läget. Det är klart vi hade önskat att vi var med i svenska cupen, men så är det. Då gäller det att bygga någonting här ute med gruppen och få den kemi som vi behöver. För det är en lång säsong, det är allsvenska mått och ett snäpp högre nivå på lagen, säger Granqvist och lyfter fram fördelarna med säsongsstarten.

– Det är bara att se positivt på det, vi får möjlighet att träna ihop oss på ett bra sätt.

Andreas Granqvist och Max Svensson under årets första träning.Foto: BILDBYRÅN

HIF gick 13 miljoner back

Förutom lagkapten och storstjärna fungerar Granqvist också som sportchef, ett uppdrag som dock kommer att få mindre utrymme från och med nu.

– Nu när vi dragit i gång är det full fokus på fotbollen bara. Vi har en ny klubbdirektör och en ny ekonomichef som får ta hand om den biten. Jag är inte orolig. Jag litar på dem där uppe och på styrelsen och ser just på framtiden här i HIF och det är ingenting som oroar oss här ute på planen.

Efter två år i superettan och ständigt återkommande ekonomiska bakslag har Helsingborgs IF sannolikt ett ännu svårare jobb framför sig utanför planen än på den.

Klubben gick med 13 miljoner kronor i förlust 2018, något som fått bland andra förre stjärnan Mattias Lindström att rikta svidande kritik, vilket i sin tur fick klubbens ordförande Krister Azelius att hålla med och säga om Helsingborgs ekonomiska historia: "Ja, det är fan pinsamt".Andreas Granqvist är väl medveten om det ekonomiska läget och fokuserar på nuet och framtiden.

– Jag skäms inte för att spela för Helsingborgs IF. Det är klart att det har varit ett antal vändor när ekonomin har varit i fokus och det är tråkigt. Men jag tror att den tiden är förbi, jag ser ljust på framtiden och vi vet vad som krävs för att inte åka i den fällan en gång till. Det har varit några gånger. Jag hoppas att vi har lärt oss, jag litar på det folket som kommit in och vi ser framåt helt enkelt.

 

Granqvist vill förstärka HIF-truppen

I höstas ryktades det om att Manchester United var intresserade av Andreas Granqvists  tjänster. Klubben värvade Henrik Larsson från HIF efter att han flyttat hem till Sverige och allsvenskan och en ny penningstinn flytt ut i Europa för Granqvist hade kunnat hjälpa Helsingborgs IF:s ekonomi.

Däremot hade det slagit hårt mot den sportsliga slagkraften och det marknadsmässiga attraktionsvärdet.

Nu lugnar Andreas Granqvist alla HIF-supportrar och säger om sannolikheten att han spelar den allsvenska premiären hemma mot IFK Norrköping, söndagen den 31 mars klockan 17.30:

– Den är väldigt stor. Jag ser mig själv i HIF, jag flyttade hem för att hjälpa HIF upp i allsvenskan och sedan vara kvar här och spela i allsvenskan. Det ska väldigt, väldigt mycket till för att jag tar mig härifrån, säger Granqvist.

Vad blir viktigast för Helsingborgs IF comeback-året 2019?

– Att vi fortsätter på den tron vi hade i superettan. Vi vill vara ett spelförande lag, ett offensivt lag. Sedan måste vi ha respekt för att det är högre nivå på lagen och det kommer kanske inte se ut exakt som det gjorde i superettan.

 – Vi tror på det vi har. Jag tycker att vi har en stark trupp här ute redan. Vi tittar så klart på lite folk för att få in ännu mer förstärkningar som vi klarar av ekonomiskt. Jag ser väldigt positivt på både laget och truppen.

Var tycker du att ni behöver förstärka mest?

– Det är ingen hemlighet att vi, Peo (tränaren Per-Ola Ljung) och sportgruppen, tittar på offensiva pjäser. En ytterkantspelare och en renodlad anfallare, en"nia". Sedan får vi se vad vi klarar av att hantera. Vi har ett gäng äldre gubbar i laget, så vi tittar i lite yngre generationer, framtidsmän. Vi får se vad det finns där ute som vi kan hitta, säger Andreas Granqvist.

Helsingborgs IF tränar nu för fullt i ungefär tre veckor innan årets första träningsmatch spelas på Vikvalla IP i Viken lördagen den 26:e januari med avspark 14.00.