Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det pajar mer för svensk fotboll än det gör nytta”

Andreas Granqvist. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Granqvist efter segern mot Ryssland i Nations League. Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist på presskonferens i Stockholm i november i fjol. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅM
Foto: REUTERS

Efter tolv år utomlands tokhyllar Andreas Granqvist draget och atmosfären kring allsvenskan.

Samtidigt är landslagets lagkapten djupt oroad för framtiden.

– Som konstgrässituationen ser ut i dag pajar den mer för svensk fotboll än den gör nytta, säger landslagets och Helsingborgs IF:s kapten.

I januari 2007 lämnade Andreas Granqvist Helsingborgs IF och allsvenska för Wigan i Premier League.

Då spelade tre lag i serien – Örebro, Elfsborg och Gefle – på konstgräs.

När Andreas Granqvist 2019 är tillbaka i allsvenskan spelar nio lag på konstgräs, av övriga går även Sirius nästa år över till plast.

Det svenska landslagets lagkapten är stolt att återvända till en liga vars status har höjts avsevärt under de dryga decennium han varit borta.

– Det är det faktum att spelare som (Markus) Rosenberg, Kim (Källström) och Isak (Andreas Isaksson) flyttat hem ett bevis på. Hade du frågat sådana spelare för fem-tio år sedan om de ville spela i allsvenskan är jag inte så säker på att det varit lika självklart, säger Granqvist och förklarar varför allt fler toppspelare vill fortsätta karriären i Sverige.

– För Kim vet jag att det inte var aktuellt att återvända till allsvenskan. Men sedan märkte han att det var kul och bra drag runt allsvenskan, fantastisk atmosfär på läktarna och bra supporterskap. Då blev det så.

Tifo på Olympia i Helsingborg vid Andreas Granqvists återkomst i fjol. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konstgräs det stora hotet mot svensk elitfotboll

Kim Källström skrev inför 2017 på ett tvåårskontrakt med Djurgården, men efter 28 allsvenska matcher den säsongen valde mittfältaren att bryta kontraktet och sluta spela fotboll.

Det faktum att Djurgården har konstgräs på Tele 2 arena och 2017 spelade totalt 23 av 30 allsvenska matcher på plast var en del i landslagsikonens beslut.

Andreas Granqvist ser konstgräset som det största hotet mot svensk elitfotbolls framtid.

– Om man tittar på lång sikt så bygger vi konstgräsfotbollsspelare. Och ska vi få de här spelarna att lyckas först i Sverige, så vi når Europa League och Champions League, för att sedan ge sig ut på egen hand i Europa och göra bra i från sig där och senare bli landslagsspelare… Då måste vi börja spela vår elitfotboll på gräs. För det är en helt annan typ av fotboll, bolltempo, studs, duellspel med mera, säger Granqvist.

Landslagskaptenen är noga med att poängtera att han inte är emot konstgräs i sig.

– Jag tycker det är jättebra exempelvis på ungdoms- och breddnivå och att kunna träna på konstgräs. Men när du väl går upp på elitnivå så blir det en helt annan typ av fotboll och vi kommer inte att kunna hantera den när vi kommer ut i Europa.

Spelat på bra gräs i Sibirien i november

Debatten kring underlaget för svensk elitfotboll är ständigt hett debatterad, något Granqvist är väl insatt i.

– Det är en delad fråga. Det är en pengafråga till största del. Många kommuner vill få ut så många timmar som möjligt av sina anläggningar. Det finns kommuner som bygger bort sina träningsplaner och använder allsvenska konstgräsarenor från tidig morgon till sen kväll, för allt och alla. Men konstgräs slits också. Det är ingen hållbar situation, säger Granqvist.

Ett argument som framhålls till konstgräset försvar är klimatet i Sverige, framför allt de norra delarna.

– Jag köper inte det argumentet. I Ryssland spelade jag i Sibirien på gräs i minus 25 i slutet av november. De hade ändå en spelduglig gräsplan, säger Granqvist som är övertygad om vilken väg svensk elitfotboll måste gå.

– Nu har vi möjligheterna att köra hybridgräs som är framtiden. Där måste vi hitta alternativ så att vi kan ge föreningarna i norr extra hjälp att satsa på hybridgräs. Vad kan förbundet göra? Vad kan Sef (elitföreningarnas samarbetsorganisation) göra? Vilka andra samarbeten kan påskynda det jobbet? Vi måste hitta ett gemensamt sätt att finansiera hybridgräs så att det på sikt ligger på alla elitarenor.

Granqvist vill ha hybridgräs i allsvenskan

Hur majoriteten av spelarna vill ha det råder det, enligt Andreas Granqvist, ingen tvekan om.

– Jag är övertygad om att de flesta vill spela på gräs, frågar du spelarna skulle minst 90 procent säga gräs eller hybrid. Så det är en fråga om att hitta en lösning som alla är beredda att satsa på. Jag hoppas verkligen att vi går åt det hållet. För som konstgrässituationen ser ut i dag pajar den mer för svensk fotboll än den gör nytta, säger Andreas Granqvist och tar den kommande allsvenska säsongen som exempel.

– Nästa år får Sirius konstgräs. Då är det tio av dagens allsvenska lag som spelar konstgräs. Det är helt skrämmande. Det är ett, eller två lag som möjligtvis kan behöva göra det. Men absolut inte fler.

Andreas Granqvist har just gjort 1–0 för Sverige mot Sydkorea i gruppspelet i VM 2018. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Landslagets lagkapten betonar att allsvenskans framtida underlag är en större fråga och en större utgift än att varje individuell förening ska hållas ansvarig att växla bort konstgräsarenorna.

– Jag förstår att det är handlar om pengar, för mindre klubbar om mycket pengar, men vi måste röra oss åt det hållet. Det här är ett viktigt problem som svensk fotboll måste lösa tillsammans, så snabbt det går. Det handlar inte om varje klubbs framtid utan om vår fotbolls framtid och då kan det inte heller bara ligga på varje klubb.

Med mindre än tre veckor kvar till den allsvenska premiären på Olympia mot IFK Norrköping är Andreas Granqvist full av glöd inför säsongen.

EM-kvalet mot Rumänien på Friends arena väntar runt hörnet, sedan en glödhet comeback säsong i den liga Andreas Granqvist älskar allra mest.

– Jag tror att allsvenskan är på bra väg. Nu ska vi bara få till gräs och hybrider så kan vi snacka riktigt bra grejer, både i dag och i framtiden, säger Granqvist.

 

Läs mer: Superduon Granen och Henke i nytt projekt – ”Roligt att testa”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!