Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Granqvist: ”Det känns bra – intressant och modernt”

Olof Mellberg, ny HIF-tränare. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Andreas Granqvist, lagkapten i Helsingborgs IF och svenska landslaget. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Två träningar efter landslagsuppehållet.

Då ser Andreas Granqvist positivt på nya HIF-tränaren Olof Mellberg och märker redan tydliga förändringar.

– Jag har aldrig tidigare i min karriär jobbat så analytiskt som det är just nu med Olof, säger Granqvist.

Efter mindre än tre månader avgick Henrik Larsson från posten som tränare i Helsingborgs IF.

Under landslagsuppehållet anställdes Olof Mellberg som Larssons ersättare.

På grund av landskamperna mot Färöarna förenades dock inte HIF:s och landslagets lagkapten Andreas Granqvist med Mellberg förrän i tisdags.

– Då körde jag en rehabträning och så nu onsdag och torsdag har vi kört ute på planen, säger Granqvist.

På torsdagens träning var dialogen intensiv och initierad mellan Olof Mellberg och en rad av spelarna. Inte minst Andreas Granqvist. 

Granqvist gillar Mellbergs analytiska upplägg

Där Mellberg när han anställdes pratade om små justeringar för att på kort sikt nå resultat bra nog att rädda kontraktet för att sedan jobba med större drag är det tydligt att HIF:s nya tränare vill göra sitt lag flexiblare.

– Det är lite olika typer av träningar nu. Framför allt offensivt där vi ibland kan bygga på en fyrbackslinje och ibland på en trebackslinje så har vi lite flexibilitet så vi kan hantera motståndarnas olika pressituationer. Det är intressant, säger Andreas Granqvist som gillar vad han upplevt på Olympia efter hemkomsten från EM-kvalsamlingen.

– Olof är väldig analytisk av motståndarna och kan se deras styrkor och svagheter. Sedan tror jag det är en viktig princip i sin egen grund att man kan ha två olika möjligheter. Jag vet i landslaget kan vi spela med tre backar när vi möter ett lag med två forwards och bland med en vanlig fyrbackslinje.

– Det är bra att kunna få in den flexibiliteten för att kunna hantera olika motstånd och situationer i matcherna.

Var står du själv rent fysiskt efter två landskamper och inför bortamötet med Djurgården på måndag?

– Det är länge sedan jag spelade två matcher på tre dagar, men det känns helt okej. Jag fick en ledig dag i måndags. Sedan är det långt till match så det känns fint.

HIF startar om allsvenskan mot Djurgården

Förra veckan berättade Olof Mellberg i Kvällsposten att han tyckte landslagssamlingen låg perfekt för Andreas Granqvists skull, att äldre spelare behöver matcher mer än träning.

Granqvist håller med sin nya huvudtränare.

– När man var yngre tyckte man skitroligt att gå på träning varje dag, i dag är det mer ett sätt att hålla i gång och var fit till matcherna. Så för egen del kändes det jättebra att gå de här två landskamperna för att hålla fysiken och komma i gång.

Vad är känslan med Olof Mellberg som tränare så här långt?

 – Det känns bra. Intressant. Det är modernt. Nytänk. Jag har aldrig tidigare i min karriär jobbat så analytiskt som det är just nu med Olof, säger Granqvist.

Kan du ge något konkret exempel?

– Det är mycket inför träningar där han i detalj på olika sätt visar exakt de olika funktionerna som träningsmomenten har. Han är väldigt tydlig i att få alla spelare att förstå varför vi gör sakerna vi gör och hur vi sedan ska få in det i spelet.

För Helsingborgs IF startar allsvenskan om på måndag med bortamatch mot serieledande Djurgården.

I skrivande stund är de enda spelarna på HIF:s frånvarolista de långtidsskadade Kalle Joelsson och Andreas Landgren.

Inför matchen mot Djurgården är Helsingborgs IF träningslediga på fredagen innan man tränar på lördag och söndag. Efter det sista passet reser laget till Stockholm.

– Det känns positivt. Det är en go stämning i gruppen och vi känner oss starka inför den här hösten och med Olof som ny tränare, säger Andreas Granqvist.