Granqvist: Det var inget svårt beslut

Sedan ombyggnationen kan Olympia plocka in drygt 16 000 åskådare.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
HIF-kaptenen Andreas Granqvist har köpt 50 biljetter till torsdagens publikfria match.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kanske blir Helsingborgs internmatch på torsdag rena publikfesten - trots att den spelas inför tomma läktaren.

Supportrarna säljer nämligen fiktiva biljetter till matchen - och en som nappat är lagkaptenen Andreas Granqvist, som köpt 50 biljetter.  

– Det var inget svårt beslut att köpa några, säger han. 

Coronakrisen har satt käppar i hjulen för den allsvenska fotbollen. Premiären är uppskjuten till början på juni, eftersom regeringen förbjudit folksamlingar på 500 personer eller fler.

Ett hårt slag för en rad idrottsföreningar - som hade räknat med fullsatta läktare och folkfest under våren. Riksidrottsförbundet räknar med att alla inställda idrottsevenemang mellan mars och april kommer kosta föreningarna minst 500 miljoner kronor.

För att ändå stötta sina klubbar ekonomiskt har supportrar över hela Sverige dragit i gång olika insamlingar. Däribland i Helsingborg, där supporterklubben Kärnan säljer ”fiktiva” biljetter till HIF:s internmatch på torsdag, som spelas inför tomma läktare på Olympia.

– Jag tycker det är ett riktigt bra och trevligt initiativ av Kärnan, säger HIF-kaptenen Andreas Granqvist, som själv alltså köpt 50 biljetter: 

– Jag har ju turen att jag kan hjälpa till, så det var inget svårt beslut att gå in och köpa några stycken. Det hoppas jag fler helsingborgare gör, och alla som har HIF i hjärtat.

https://twitter.com/HelsingborgsIF/status/1241322002461478913

”Kommer absolut smälla lite”

Egentligen var tanken att Helsingborg skulle åka söderut för träningsmatch mot Trelleborg under lördagen. Men coronakrisen stoppar alla matcher - även de som var tänkta att spelas utan någon publik.

– Just nu tränar vi som planerat. Det är klart det kommer bli lite justeringar beroende på vad som händer framöver. Men just nu blir det ledigt på helgerna och träning på dagarna, säger Andreas Granqvist.

Torsdagens internmatch innebär att Helsingborg åtminstone får lite matchspel i sina ben, under vad som kommer bli en rekordlång försäsong. Matchen har avspark klockan 18.00, kommer livsändas gratis på webben och spelas med domare - precis som en vanlig träningsmatch.

– Det är ett roligt initiativ med en match mellan HIF och HIF. Internmatcher är inget man är med om så särskilt ofta. Det är mer utomlands där man kan spela mot sitt U21-lag ibland, säger Granqvist, som vill vinna till varje pris, trots att han ställs mot de egna lagkamraterna:

– Det kommer absolut smälla till lite. Det är alltid viktigt att vinna, även om man möter sina lagkamrater.

Vill ”fylla” Olympia

Vid 20-tiden på lördagen hade Helsingborgssupportrarna köpt över 2 800 biljetter till matchen.

Varje biljett kostar 50 kronor, och Olympia kan efter sin senaste ombyggnation svälja lite drygt 16 000 åskådare.

– Jag hoppas verkligen att vi kan fylla läktarna biljettmässigt. Även om supportrarna inte kan vara på plats fysiskt, säger ”Granen.”

Hur påverkas Helsingborgs IF annars då, av att allsvenskan skjuts upp?

– Det är klart att alla svenska klubbar påverkas, det är inte bara fotbollen utan alla idrotter. Även vanliga arbeten drabbas i hela Sverige och i hela världen.

– Vi får hoppas det här försvinner så snabbt som möjligt, avslutar Andreas Granqvist.