Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han hörde av sig och undrade om jag är frisk”

Andreas Granqvist är tillbaka.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Dags för HIF att jubla igen nu när ”Granen” är tillbaka i laget?Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Blir AIK och Sebastian Larsson första bortalag att vinna på Olymia 2019?Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Redo för spel.

Då längtar Andreas Granqvist efter att ta sig an AIK och sin landslagskompis Sebastian Larsson.

– Det blir nog ett antal goa diskussioner och dueller där ute på planen. Det ser jag verkligen fram emot, säger Granqvist.

Helsingborgs IF har spelat tre matcher sedan Andreas Granqvist efter hemmasegern mot Hammarby meddelade att han behövde ta en paus från matchandet.

Medan landslagskaptenen rehabiliterat en senskada i ljumsk-/magtrakten har HIF spelat tre matcher utan seger.

Bortaförluster mot Östersund och Kalmar och 1–1 hemma mot Djurgården.

Men när HIF i kväll tar emot AIK på Olympia är Granqvist redo för spel.

– Det känns mycket, mycket bättre. Vi har fått bort smärtan som gjorde att jag inte kunde fortsätta. Nu är det lite ömt i visa lägen i senan men den är så pass läkt att jag kände att jag kan gå in och spela igen.

På måndagen var första gången som Andreas Granqvist var inne i truppen och tränade sedan hemmasegern mot Hammarby. Tre matcher har HIF-kaptenen missat och då många spelare som varit med mot Kalmar vilade stora delar av måndagsträningen var det inte förrän i går som Granqvist genomförde ett mer normalt träningspass, 

– Nu var det den första hela träningen. Men jag har sprungit, gjort lite riktningsförändringar och nu har jag slagit de här lite längre bollarna som jag varit lite orolig för. Det känns som att vi just nu har det under kontroll, säger Granqvist om sina smärtbesvär.

På frågan om det är riskfritt att gå in i spel nu svarar Andreas Granqvist:

– Risk är det alltid, men jag känner mig så pass bra nu att jag vill in och köra igen.

– Ska jag få det helt läkt och utan smärta så snackar vi nog fyra till sex veckor bara rehab och det har jag inte riktigt lust med.

Dras med fler problem än ljumskarna

Någon större vila att rehabträna under sommaruppehållet lär Andreas Granqvist inte heller få.

– Om det går som jag hoppas och smärtan bibehåller sig på en bra nivå så får jag inte så mycket semester, för då har jag två landskamper när de andra är lediga och sedan är jag tillbaka 13:e juni och ligan börjar 29:e, så det blir mest några dagar.

– Men kan jag hålla den här nivån fram till dess och kan köra lite rehab i sommar så hoppas jag vara helt smärtfri till höstsäsongen drar i gång.

Utöver ljumsk- och magmuskelskadan dras Andreas Granqvist med mer skavanker. En förkylning.

– Ja, det är jag också. Det är inte bra med barn alltså, hela familjen har varit sjuka och nu har jag fått en släng också.

Hur har det varit att följa matcherna från sidan?

– Det är frustrerande.  Jag kom hem för att vara på planen och bidra och hjälpa laget. Sedan tycker jag ändå att matcherna sett ganska bra ut med stabila insatser där vi inte haft marginalerna på vår sida. Framför allt hemma mot Djurgården där jag tycker att vi ska vinna. Och sedan mot Kalmar hade det varit rättvist med ett kryss.

– Det är klart det är tungt att stå sidan om och se laget kriga och kämpa och inte få de poängen vi förtjänar. Men det ska bli skönt att komma tillbaka igen och vara på plan och spela.

Tufft spelprogram för HIF

Tittar man i den allsvenska tabellen så har HIF på de nio första matcherna mött alla topp 7-lagen utom Malmö FF.

– Vi har haft ett jättetufft spelschema men det är Göteborg och Östersund som vi känner att vi inte kommit upp i nivå och där vi släppt in två mål tidigt. Men i de andra känner vi att vi varit med på lika villkor och inte blivit utspelat utan det har mer varit att vi, ju längre matchen gått, tagit över initiativet. Och det känner jag är en stor styrka. Vi tror på det vi gör och har ett bra spel. 

– Efter AIK kommer Eskilstuna och sedan Falkenberg. Det är jätteviktiga matcher för oss att ta poäng i allihop.

Vad tänker du om AIK?

– Det är ett stabilt lag. Jag såg derbyt mot Djurgården och de är väldigt svårslagna, släpper inte till mycket chanser och är väldigt bra i sin defensiva balans. De lever mycket på motståndarnas misstag som de är skickliga på att utnyttja. 

– Det gäller att vi verkligen ser upp med deras anfallsspel när de vinner bollen, där är de farliga med många skickliga spelare. Det kommer att bli en tuff match men samtidigt vet vi att vi är starka här på Olympia och kan vi komma upp i de prestationerna vi haft innan på hemmaplan hoppas vi att vi tar tre poäng.

Mötet med AIK blir också den första match någonsin som Andreas Granqvist spelar mot landslagskompisen och gode vännen Sebastian Larsson, mittfältare i AIK.

Hur har du hetsat honom inför matchen?

– Han hörde av sig och undrade om jag var frisk... Han hade kanske blivit glad om jag inte skulle spelat, jag vet inte. Haha!, säger Granqvist och fortsätter.

– Det ska bli kul. Det är första gången jag möter honom, det har varit många år nu där vi stått på samma sida. Nu är det första gången vi står på varsin sida så det blir nog ett antal goa diskussioner och dueller där ute på planen. Det ser jag verkligen fram emot.

Är du redo för 90 minuter?

– Absolut. Jag går alltid in för att spela 90 och med lite rutin i bagaget hoppas jag var smart nog att klara det. Fysiska biten har aldrig varit något problem, det handlar om att hantera smärtan.