Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Granen om heta nyförvärv: ”Tittar noga på marknaden”

Andreas Granqvist tror att Helsingborg kommer plocka in förstärkningar under sommaren. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Helsingborg har haft en tung säsong i allsvenskan. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Kvalplats, sparkad Peo Ljung och återanställd Henrik Larsson.

Bråda dagar väntar nu för lagkaptenen och blivande sportchefen Andreas Granqvist som både ska bli frisk från sin skada och vara med och förstärka truppen.

– Det blir en intensiv sommar, säger Andreas Granqvist. 

I början på förra året slog nyheten ner som en riktig bomb i fotbolls-Sverige: Andreas Granqvist var klar för en återkomst till Helsingborgs IF, då i superettan. 

Mittbacken blev ett värdefullt tillskott i nordvästra Skåne och hjälpte HIF tillbaka upp till allsvenskan.

Men väl där har det gått tungt.

Både för Helsingborgs IF och för Andreas Granqvist. 

På lördagen sparkades tränaren Peo Ljung och på söndagen ersatte Henrik Larsson.

– Sådan här är fotbollen. Resultatbaserad. Det är trist när det blir så här, men det är lättare att byta en tränare än alla spelare, säger Granqvist.

Granen har dessutom varit skadad de senaste omgångarna och har därför fått följa flera av HIF-matcherna från läktarplats. Innan dess spelade han dessutom med smärtor i sina ljumskar. 

– Jag var kanske lite naiv och trodde att det skulle försvinna av sig själv i våras när jag kände av skadan mot Kalmar i en träningsmatch. Jag trodde det skulle släppa, men jag spelade hela våren med en del smärta och det släppte inte utan blev bara värre. Till slut gick det inte, säger Andreas Granqvist.

– Om vi hade fortsatt hade det kunnat bli kroniskt och då skulle det väl ta ett halvår att komma tillbaka. Så det var dumt av mig att fortsätta spela. Men jag ville få en bra start i återkomsten till allsvenskan och jag ville vara med i laget och hjälpa till. I efterhand var det lite dumt. 

Senast Andreas Granqvist spelade var i mitten av maj, i en hemmamatch mot AIK som Helsingborg förlorade med 3-1. 

Letar efter nyförvärv

Kvällsposten rapporterade tidigare att Andreas Granqvist är på väg tillbaka i spel och förhoppningen är att mittbacken ska finnas med i HIF-truppen när seriespelet drar i gång igen den 28 juni

Förutom Granen har även en rad andra nyckelspelare fått följa Helsingborgs matcher från sidan. 

– Det är inte bara jag som varit skadad utan det är (Alexander) Farnerud, Pär Hansson, som förmodligen är borta ett tag till, (Kundai) Benyu från Celtic. Så att få tillbaka alla och se till att alla kan vara friska och skadefria under hösten är viktigt. Sedan räknar vi med lite tillspetsning under sommarfönstret, säger han. 

Vid presentationen av Henrik Larsson slog så väl den nye huvudtränaren som ordföranden Krister Azelius fast att man letar efter offensiva förstärkningar.

Det lär bli fler än en eftersom Andri Bjarnasons flytt till Kaiserslautern blir officiell vilken dag som helst.

Lägg därtill att Helsingborg kan komma att plocka in en målvakt när lånet av Tom Glover går ut i slutet på juni. 

Andreas Granqvist, som tillträder som klubbens sportchef när hans spelarkontrakt går ut, berättar även han att HIF skannar av marknaden i jakt på tillspetsning till truppen.

Och även om Helsingborg inte kan konkurrera med de stora klubbarna konstaterar Granen att det finns resurser till nyförvärv. 

– Ja, jag tror nog det finns resurser att plocka in något och göra några drag. Men man kan inte tro det kommer stå fem eller sex nya spelare på planen. Men det är klart att vi tittar på marknaden för att se om det finns några alternativ som är intressanta nog att de kan förstärka laget.

Hur är annars stämningen i laget?

– Jag tycker vi har haft ganska bra stämning hela våren. Det är en bra och harmonisk grupp i laget, mycket rutinerat och äldre som varit med länge. Stämningen är positiv, framför allt när man kommer tillbaka från sin semester. Då vill ju alla prata om vad de varit med om.  

På grund av en skada har Andreas Granqvist fått byta matchkläderna mot kostymen vid hälften av HIF:s matcher den här säsongen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Kritik från supportrarna  

Den 15 juli öppnar sommarens transferfönster, något som innebär att HIF har tre allsvenska matcher att spela innan man kan använda eventuella nyförvärv.

Och trots den hårda kritiken som kommit från supporterhåll under våren längtar Andreas Granqvist efter så väl omstart som transferfönster och att bli frisk igen.

– Det här är en stad där alla brinner för HIF och det tycker jag är fantastiskt. Om jag inte kan gå ut på Olympia och tycka det är kul så är jag i fel klubb. För mig är det kul att se allt engagemang, säger Granqvist.

– Vi är inte heller nöjda med vår situation. Klart vi hade önskat en bättre placering i tabellen, men det gäller att knyta oss samman och se till att förbättra det vi kan förbättra. 

Andreas Granqvist i Helsingborgs IF

Allsvenskan, 2019

Matcher: 6

Mål: 0.

 

Superettan, 2018

Matcher: 15

Mål: 2

 

Allsvenskan, 2008

Matcher: 11

Mål: 1

Allsvenskan, 2006

Matcher: 25

Mål: 0

 

Allsvenskan, 2005

Matcher: 26.
Mål: 1.

 

Allsvenskan, 2004

Matcher: 21.
Mål: 0.

Kvar på kvalplats  

Tolv omgångar in på säsongen parkerar Helsingborg på en kvalplats, med lika många inspelade poäng som Gif Sundsvall. 

En tabellplacering som knappast tillfredsställer någon rödblå i Skåne. 

Andreas Granqvist tror att hans manskap behöver täta till defensivt för att börja ta poäng. Dessutom krävs mer offensiv spets, konstaterar han. 

– Vi har inte hållit nollan en enda match så det är klart att det är en fördel att hålla tätt bakåt om vi ska vinna matcher. Många gånger har vi släppt in första målet och då är vi redan i en uppförsbacke. När vi vunnit har vi tagit ledningen med ett stabilt och kompakt spel, säger Granqvist, och lyfter fram derbyt mot MFF som ett exempel på en match där Helsingborg saknade offensiv skärpa. 

– Offensivt måste vi sätta dit våra chanser. Mot Malmö hade vi en bra andra halvlek, mot Sundsvall hade vi fyra bra lägen i första halvlek och mot Djurgården dominerade vi totalt. Vi måste trycka dit bollen. Vi kan spela hur bra som helst, men vi måste sätta våra lägen.