Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Granadas respekt för MFF: ”Visar de tar oss på allvar”

Jo Inge Berget har rutin av att skrälla i Europa. Här mot Celtic på Celtic Park.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Isaac Kiese Thelin och Ola Toivonen, en vinnande kombination mot Granada?Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Rekordstor förlust för Granadas demontränare Diego Martinez i söndags.

Men 1–6 mot Atletico Madrid kom sedan fem nyckelspelare vilats till playoffdramat mot Malmö FF.

– Det säger att de tar oss på allvar och verkligen vill spela Europa, säger Jo Inge Berget.

Malmö FF gör sitt 38:e år i de europeiska cuperna.

Granada CF sitt allra första.

Ändå råder det ingen tvekan om att lag från La Liga alltid är favoriter mot ett allsvenskt lag. Och även spelarna i Malmö FF är glasklara med var favoritbördan ligger inför den avgörande playoffmatchen till Europa League hemma på Stadion.

– De förlorade mot Atletico. Men det är ett riktigt bra lag. Det är klart att Granada är ett lag som är är bra, sedan får vi göra en topp-toppmatch och hoppas att det räcker, säger Jo Inge Berget.

Granadas succétränare Diego Martinez vilade fem viktiga spelare mot Atletico och MFF:s rutinerade storstjärna Ola Toivonen tänker i samma banor.

– De vilade i stort sett hela sitt lag så det blir en tuff uppgift, minst sagt. Vi har chansen men hur stor den är, det vet jag inte. Men de är stora favoriter.

Att de vilar så många, vad är det ett tecken på?

– Det är ett tydligt statement om att de går för det, säger Toivonen.

Även Isaac Kiese Thelin – som hittat målformen med två mål två matcher i rad, först mot Lokomotiva Zagreb och sedan mot Häcken – påpekar att MFF inte kommer att få någonting gratis i playoffmatchen.

– Att de vilade flera spelare visar att det är en minst lika viktig match för dem som för oss. Vi kommer behöva göra en maxprestation för att gå vidare men vi är redo.

Det verkar som att de har respekt för er eftersom de väljer att göra så?

– Det ska de ha, på samma sätt som vi har respekt för dem. Men vi har fått respekt ute i Europa nu. Man vet vilka vi är och man vet att det är tufft att komma hit.

MFF har skrällt förr på Stadion i Europa

När Malmö FF tidigare år har skrällt på Stadion mot lag som Glasgow Rangers, Celtic, Red Bull Salzburg, Dynamo Kiev, Sjaktar Donetsk, Olympiakos så har MFF allt som oftast stått för defensivt perfekta insatser och kryddat dem med en klinisk offensiv.

Under nya tränaren Jon Dahl Tomasson har Malmö FF dock tagit ett spelmässigt kliv mot att vilja ha ännu mer boll och vara ännu mer spelförande.

Enligt Jo Inge Berget kommer det krävas mer än så för att slå ut Granada.

– Vi måste jobba, vi måste löpa mer än dem och kriga hårdare. Inte tänka att vi ska spela ut dem, vi måste göra jobbet och ta dem där. Vilja det mer än dem och så måste vi sätta våra chanser.

– Sedan måste vi stå bra i defensiven och inte släppa till några chanser. Det blir en sådan europeisk match där man måste göra allting rätt och sedan sätta de chanser som vi får, säger Berget och utvecklar.

- Det har varit många matcher där det varit förväntat att vi ska vinna. Att vi ska styra, ha mycket boll och göra mycket mål. Nu möter vi ett lag som på papperet ska vara bättre än oss. För egen del är det bara kul. Att även om vi är Malmö kan vi visa att vi kan slå ett La Liga-lag som Granada.

Krävs 100-procentig insats

Jo Inge Berget poängterar dock att i matcher som den här finns inget utrymme för övertro och naivitet.

– Ska vi slå ut ett La Liga-lag kan vi inte trippa runt på 90 procent och passa och passa och passa. Man måste göra de enkla sakerna och vara fokuserad i allt man gör, då kan vi också vara det bättre laget. Det är kul att vara i det läget att nu måste allting sitta, säger Berget.

Tidigare år har Malmös succéer inte sällan förverkligats med stor hjälp från läktarna. 

En faktor som nu saknas mot Granada.

– Att vi fick en hemmamatch var ändå viktigt. Sedan har det varit en speciell stämning från läktarna, man har kommit ut till match och trott att man kan göra vad som helst, säger Berget som ändå är full av tro på att Malmö FF kan nå ännu ett gruppspel i Europa.

– Det är klart att med det laget vi har, som är ett bra lag och alla är fullt påkopplade så är vi ett väldigt bra lag. Och det måste vi vara mot Granada.