Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förväntade mig inte alls det – är häftigt”

Färöarnas Brandur Hendriksson var inblandad i ett gruff med de svenska spelarna under EM-kvalmötet i höstas. Expressen träffade honom efteråt.
Brandur Hendriksson och John Guidetti.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Brandur Hendriksson är den första färöiske spelaren i allsvenskan. Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Brandur Hendriksson Olesen är nöjd över att vara i HIF.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Brandur Hendriksson har förvisso spelat i FC Köpenhamn. 

Men för den svenska fotbollspubliken var han okänd – fram till landskampen mot Sverige tidigare i år.

– Det har inte varit några andra färöiska spelare i allsvenskan, säger han.

När HIF-spelarna äntrade konstgräsplanen på Filborna IP i Helsingborg förra veckan möttes de av fyrverkerier och bengaler från supportrarna.

Försäsongspremiären var Brandur Hendrikssons första för klubben – och mottagandet var han inte beredd på.

– Det är första gången som jag ser fans som det här, med fyrverkerier och så. Det var riktigt häftigt, måste jag säga. Jag förväntade mig inte alls det, med så entusiastiska fans, säger han.

Slog igenom i FCK

Brandur Hendriksson har ett förflutet i FC Köpenhamn, dit han flyttade som junior och senare fick speltid i a-laget. 

Efter en utlåning och en sejour i Randers vände den färöiske landslagsmannen till FH på Island. Och kommande säsonger ska han representera Helsingborgs IF.

– Jag kom för två dagar sedan och har inte varit nere i staden något. Men faciliteterna i klubben är troligtvis de bästa jag någonsin sett. Så det är riktigt skönt, trevliga människor också, sa Hendriksson efter premiärträningen.

”Pratat tillräckligt om det”

Brandur Hendriksson är den första färöiske spelaren i allsvenskan, och han berättar själv att det blivit en stor nyhet hemma på Färöarna. 

För den svenske publiken gjorde han sig ett namn när han under den avslutande kvalomgången till EM bråkade med Mattias Svanberg. 

Efter matchen väntade flera svenska spelare på honom i spelartunneln, och Andreas Granqvist gick mellan svenskarna och Brandur Hendriksson.

Nu vill han vända blad.

– Jag har pratat tillräckligt om det, jag vill inte prata om det mer, säger Henriksson bestämt och vill i stället titta framåt. 

Mittfältaren vill hellre prata om den kommande säsongen – och har nu full fokus på att komma i form.

– Det är den första dagen på försäsongen och nu går det ut på att bli ”fit”, att lära sig det taktiska och det som tränaren vill att vi ska bidra med i spelet. Och sen tar vi det därifrån.

– Nu handlar det bara om hårt jobb.