Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fortsatt cupkaos kring Rosengård: ”Märkligt”

Rosengårds huvudtränare Jonas Eidevall vet fortfarande inte om det blir något cupspel på lördag eller inte. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Rosengårds provspelare McKenzie Berryhill.Foto: Jörgen Sköld

På söndagen avslutade FC Rosengård sin försäsong med att hemmabesegra Vittsjö med 1-0. 

Nu väntar i stället tävlingsmatcher i svenska cupen från och med lördag. 

Eller?

Med bara dagar kvar till cupen inleds är det oklart om det blir någon match alls den kommande helgen. 

– Vi vet inte vilka vi ska möta, drar vi tombolan? undrar Rosengårds huvudtränare Jonas Eidevall. 

Kylan var bitande och vinden stark - men FC Rosengård gjorde jobbet och avslutade vinterns träningsmatchande med att hemmabesegra den allsvenska konkurrenten Vittsjö med 1-0. 

Rosengård var spelförande och dominant, men lyckades inte få hål på gästernas målvakt. Först mot slutet på tillställningen lyckades supertalangen Hanna Bennison spräcka målnollan när hon rullade in matchens enda mål efter en elegant soloprestation.

– Jag tycker vi vore fått något mer mål även innan vi tar ledningen. Sedan gör vi ett sådant mål som jag är tveksam till om vi hade gjort förra året. Där vill jag ge kredd till vår nya assisterande tränare Patrick Winqvist, som har jobbat mycket kring hur vi kan få till ett bättre kontringsspel när vi vinner boll från låga positioner, säger Rosengårds huvudtränare Jonas Eidevall. 

Fortsatt oklart kring svenska cupen

Tanken är egentligen att FC Rosengårds försäsong ska rundas av och övergå till tävlingsmatcher nu under den kommande veckan. På lördag drar svenska cupen i gång, med ett Malmöderby på Malmö IP mellan Rosengård och Limhamn/Bunkeflo.

Men.

Det blir kanske ingen match. 

– Beskedet är att LB har dragit sig ur och att man från förbundet senast den 17 februari ska tillsätta den platsen. Om förbundet inte kan tillsätta den platsen, då blir den vakant, säger Jonas Eidevall.

Med andra ord: det kommer inte bli något Malmöderby på lördag. Om inget lag kan ersätta Limhamn/Bunkeflo i svenska cupen blir det dessutom ingen match alls. 

– Något lag vore väl vilja vara med och spela svenska cupen, så något gäng vore komma hit. Men vilket gäng? Jag har ingen aning, säger Jonas Eidevall, och fortsätter: 

– Vi ska in och spela ett gruppspel i svenska cupen och vinnaren där ska spela en semifinal. Vi vet inte vilka vi ska möta, drar vi tombolan? Det är väldigt märkligt. 

Rosengårds tanke är att planera in en träningsmatch om det inte blir något cupmöte på lördag. Men även där finns vissa tveksamheter. 

Hur enkelt är det att planera in en träningsmatch med så här pass få dagars mellanrum?

– Det är nog svårare att vinna SM-guld, säger Jonas Eidevall.

Hanna Bennison rullar in 1-0 för Rosengård.Foto: Jörgen Sköld

”Ett tufft motstånd”

Cupkaoset till trots - söndagens avslutande (?) träningsmatch blev åtminstone en tillställning som gav ett antal positiva signaler, tycker målskytten Hanna Bennison.

– Vi äger största delen av matchen, sätter pressen bra, håller i bollen bra och hittar fina kombinationer, säger hon.

Varför dröjer det så länge innan ni lyckas göra mål? 

– Vi hade ju en del chanser i början på andra men bollen ville inte in. Vi kan nog bli lite mer precisa i våra avslut och verkligen ta vara på våra chanser till hundra procent. 

Ni har ju mött lite danska lag och vunnit med stora siffror tidigare, hur var det att möta en seriekonkurrent? 

– Nej, det är klart att det är ett tufft motstånd att möta, det brukar bli så i serien också. Men den här typen av matcher är roliga att spela eftersom vi verkligen får testa oss själva.  

”Viktigt att få hålla nollan”

FC Rosengård inledde söndagens träningsmatch med Emma Lind mellan stolparna. Inför den andra halvleken genomfördes ett målvaktsbyte där landslagsmålvakten Zećira Mušović fick visa upp sig i stället.

– Det var kul att få möta ett damallsvenskt lag i den sista träningsmatchen. Stundtals är vi riktigt bra, säger Zećira Mušović, som inte fick någon svettig match i den andra halvleken: 

– Nej, jag hade inte jättemycket att göra. Men jag tycker ändå att jag spelade stabilt. 

Hur viktigt är det att vinna en träningsmatch? 

– För mig är det skit viktigt. Jag gillar att vinna och vill alltid vinna. Personligen är det alltid viktigt och det var även viktigt för mig att få hålla nollan. 

Under fjolårets guldvinnande säsong blev det 21 damallsvenska matcher för Zećira Mušović, som är inne på sin åttonde säsong på Malmö IP med FC Rosengård. 

Och förväntningarna är - så klart - högt ställda efter fjolårets framgångar.

– Vi har en bra känsla i gruppen och vi ställer höga krav på varandra. Vi har en väldigt bra träningsmiljö, och det är där som allting börjar. Vi sätter vår standard själva och jag tycker vi har satt den väldigt högt, säger Zećira Mušović.

”En Ferrari utan försäkring”

Under söndagens träningsmatch fick även provspelaren McKenzie Berryhill en sista chans att spela till sig ett kontrakt med FC Rosengård. Direkt efter slutsignalen kunde Jonas Eidevall däremot inte slå fast om det blir någon fortsättning för amerikanskan eller inte. 

Men han tycker att truppen även fortsättningsvis behöver förstärkning, oavsett om McKenzie Berryhill blir kvar eller inte. 

– Ja, det hoppas jag. Så som truppen är i dag är vi en Ferrari utan försäkring: det är kul att köra men dumt om man kraschar. Vi har en spelartrupp där vi inte kan hantera vissa scenarier, till exempel om vi får en period med mycket skador, säger Jonas Eidevall.

Vad säger du om provspelaren Berryhill?

– Jag tycker det är helt okej. 

Damallsvenskan drar i gång den femte april för FC Rosengård, med ett bortamöte mot den tidigare superklubben Umeå IK.