Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Första gången det blev riktigt svart...”

Publicerad

MALMÖ/STOCKHOLM. Gårdagens förlust mot Trelleborg blev droppen som fick bägaren att rinna över för Malmö FF.

I dag meddelade klubben att man sparkar sin huvudtränare Magnus Pehrsson, som nu berättar om beslutet.

– Detta är den första månaden, av mina totalt sexton här, som blivit riktigt svart. Det gör att klubben känner att det behöver göra en förändring, säger Magnus Pehrsson i ett pressmeddelande på klubbens hemsida. 

Daniel Andersson tar över som ny huvudtränare för Malmö FF, samtidigt som Magnus Pehrsson får lämna med omedelbar verkan. Det meddelade klubben på måndagen.

Beslutet ska ha tagits efter gårdagens förlust mot Trelleborg – ett resultat som var Malmös tredje raka förlust – och enligt uppgifter till Kvällsposten så ska klubbens spelare ha informerats om beslutet att sparka Pehrsson på ett möte klockan 10.00 tidigare i dag.

Även Magnus Pehrsson informerades om beslutet på måndagen, och uttalar sig nu för första gången i ett pressmeddelande på klubbens hemsida. 

– Först är det en ledsamhet att inte få fortsätta det som jag fortfarande tycker är Sveriges finaste jobb som fotbollstränare. Men vi åkte på många förluster under en kort tid, säger Magnus Pehrsson.

Han fortsätter:

– MFF är fantastiskt, dels det interna och dels stödet från supportrarna. Den synergin. Vi har haft en dålig period och jag förstår att jag inte står högt i kurs för stunden. Men all kärlek och uppbackning vi har fått under min tid här är jag tacksam för. Jag otroligt stolt över att ha varit en del av MFF och det kommer jag alltid att bära med mig.

”Ska alltid gå efter guldet”

Efter beslutet valde Malmö FF att kalla till en pressträff. Den inleddes med att klubbens vd Niclas Carlnén och den nya huvudtränaren Daniel Andersson berättade om varför man tagit beslutet att sparka Magnus Pehrsson.

 

LÄS MER: Avslöjar spelet bakom sparkningen: ”Blev chockad” 

 

– Ni vet vilken målsättning Malmö FF har, vi ska alltid gå efter att vinna guldet i serien och cupen. Vi har haft den målsättningen varje år, säger Niclas Carlnén.

Han berättar vidare att det just nu pågår en process för att hitta en ny huvudtränare, men att man inte är i någon brådska.

– Vi kommer inte sätta tid före kvalitet, säger Carlnén.

 

LÄS MER: Malmö FF:s förklaring: Därför fick han sparken 

 

Daniel Andersson säger att han är fokuserad på sin uppgift, och att han just nu lägger energin på matchen på onsdag, då Malmö möter Hammarby på Tele 2 Arena.

– Jag vill inte jämföra mig med Magnus utan vill försöka tillföra det som jag kan göra. Det är att ge energi till laget och få ihop laget till de här tre matcherna vi har framför oss. Det finns detaljer i vårt spel som gör att jag tror att vi kan vinna fotbollsmatcher.

 

Magnus Pehrsson: ”Inte helt förvånad”

Efter Daniel Anderssons och Niclas Carlnéns presskonferens  valde Magnus Pehrsson att berätta mer om sina känslor efter beskedet.

– Den sista månaden har varit tuff och hård för oss alla. Fram till den delen är jag stolt och glad över att ha varit här. Jag tycker att vi har utvecklats mycket. Jag har utvecklats, klubben har utvecklats, många spelare har utvecklats och vi har vunnit de flesta matcher vi ställt upp i.

– Jag är ledsen i dag över att det är så här men jag är tacksam och glad över den här tiden som har gett mig mycket, säger Pehrsson.

Hur kände du när du fick beskedet?

– Det är ju ganska lätt att läsa av kroppsspråk. När jag och Danne träffades i morse, och skulle ta ett snack med Niclas, så fanns det en ledsamhet i hela rummet. Den delar jag också.

– Jag var inte helt förvånad, men samtidigt ledsen.

Ångrar du någonting av det du gjort i jobbet?

– Att ångra, det är fel ordval. Men jag har reflekterat under hela den här resan, både när det gick väldigt bra men kanske ännu mer intensivt när det inte gått bra. 

– Men när man tittar på varför det har varit som det har varit den här senaste månaden tror jag att det finns ett antal saker som skapat förutsättningar för att det inte ska bli vinster.

Magnus Pehrsson menar att det finns flera faktorer som stört det som han kallar automatiken i Malmö FF:s spel.

Han pekar på det täta matchschemat, en till viss del medveten rotation i startelva, skador samt den flexibilitet i utgångspositionerna som laget jobbade med under säsongsinledningen.

– Det har påverkat vår automatik och när man inte har automatik så tänker man mer och tryggheten kan försvinna.

– Jag tror också att vi har sett en allsvenska i år som är mer destruktiv. Andra lag har i väldigt många matcher låtit oss föra. Och när man inte har den trygghet och automatiken så går det inte tillräckligt snabbt.

Relaterade ämnen
Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag