Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK slår tillbaka mot förslaget: ”Farligt”

Se alla mål från IFK Göteborg - Djurgården i Expressen TV.
Anders Pålsson.Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
1 / 8

Malmö FF:s guldchanser minskade rejält när Djurgården vann mot IFK Göteborg i en match med flera felaktiga domslut.

Nu vill MFF-ordföranden Anders Pålsson domarna ska få tillgång till reprisbilder – redan nästa säsong.

– Jag tycker det är lite synd om den här typen av beslut ska få påverka slutstriden i allsvenskan, säger Pålsson.

AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson håller inte med.

– Det tror jag kan bli rätt farligt. Jag tror inte att det är lösningen, säger han.

Djurgården vann med 1-0 mot IFK Göteborg och leder nu allsvenskan med tre poäng före Malmö FF, AIK och Hammarby.

Domaren Kristoffer Karlsson kritiserades efter matchen för flera domslut som missgynnade IFK Göteborg. Efter matchen erkände han misstag och ännu en VAR-diskussion har blossat upp.

Redan på måndagskvällen gick Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson ut i Sydsvenskan och förklarade att han redan från nästa säsong, i väntan på en riktig VAR-lösning, vill att domarna ska få möjlighet att se de reprisbilder som sändande tv-bolag producerar.

För Kvällsposten utvecklar Pålsson sina tankar.

– Jag tror inte man behöver göra det så mycket svårare än att ge domarna möjlighet att titta på reprisbilder. Jag är inte insatt i den tekniska lösningen men jag skulle kunna tänka mig att det kan fungera. Det är ganska givet att man vill ha så hög kvalitet som möjligt på domarnas beslut. I bland kan det vara svårt för domaren att se allting, det går så mycket snabbar i dag än tidigare. Jag tror att man måste följa den tekniska utvecklingen och ta till de tekniska hjälpmedel som finns.

Skulle det enbart vara positivt eller ser du några risker och problem?

– Det finns plus och minus med allt men ju längre tid man använder tekniska hjälpmedel desto vanare blir man.

– Jag är inte expert på detta på något sätt men jag tror att alla vill ha bra kvalitet i domarens beslut, rättvisa beslut. Jag tror att det gynnar fotbollen på sikt. Sen är jag klar över att det säkert finns negativa sidor med detta också innan man får det fullt inkört och vältrimmat.

Pålsson förespråkar VAR

Anders Pålsson försäkrar att hans åsikter i frågan inte har något att göra med det faktum att felaktiga domslut nu försvårat för MFF i guldstriden.

– Frågan är större än så. jag tror att alla som kan lite fotboll och såg matchen mellan Göteborg och Djurgården kunde konstatera att det inte bara var ett beslut som blev fel. Det var ganska många. Jag tycker det är lite synd om den här typen av beslut ska få påverka slutstriden i allsvenskan. Det har med utvecklingen av fotboll att göra och då tycker jag att man ska kunna driva den här aktuella frågan när man just har några konkreta exempel, och det hade vi i går.

MFF jobbar på ett förslag

MFF:s styrelse har, enligt Pålsson, jobbat med frågan sedan tidigare.

– Och vi har uppdragit åt ledningen att gå in i detaljerna och sedan komma med ett förslag och svar till remissinstanserna. Det är Svenska fotbollförbundet och SEF som vi framför allt måste påverka i den här frågan.

När vill styrelsen ha ett förslag från ledningen?

– Vi har sagt till ledningen att vi gärna vill ha deras förslag i år så att vi kan skynda på detta och börja kunna påverka i frågan så snart som möjligt.

Totalupplevelsen viktig

Samtidigt som Anders Pålsson vill ha rättvisa beslut inser han att det det finns vissa nackdelar med VAR.

– Det finns så klart en annan dimension i detta och det är ju supportrarnas syn på det. Där vet jag att man har lite olika uppfattningar kring detta, kring upplevelsen. Det kan kanske upplevas lite som ett antiklimax. Man hejar och är väldigt euforisk kring ett mål och sedan blir det bortdömt, eller så blir det en väntan, och sen ska man få heja, glädjas eller bli ledsen en gång till så satt säga. Det där har lite olika dimensioner som har med totalupplevelsen att göra.

Jens T Andersson: ”Det kan bli farligt”

AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson tycker inte att domarna ska få tillgång till reprisbilder, utan tycker i stället att man ska förlita sig på den utredning som SEF och Svenska fotbollförbundet upprättat i frågan.

– Det är klart känslomässigt i samband med matchen i går så tror jag att alla som är inblandade i toppstriden vill ha VAR i går. Sedan är frågan lite mer komplex än så, det görs en utredning inom SEF och Svenska fotbollförbundet om att implementera VAR i svensk fotboll. Vi får låta den utredningen ha sin gång först innan vi gör slag i saken.

– Jag tror att vi får hålla oss till den linje som vi har valt, det vill säga, att vi ska göra en utredning. Om vi ska springa och titta på reprisbilder.. det tror jag kan bli rätt farligt. Jag tror inte att det är lösningen, däremot behöver vi fundera över hur vi hanterar våra domare framöver i svensk fotboll. Det ser jag som ett stort orosmoln, säger han.

Kan du utveckla.

– Jag börjar själv bli fundersam över vilka som skulle vilja döma våra matcher framöver utifrån hur den här säsongen har sett ut. Det har varit extremt mycket kritik mot domarna, oavsett om den är befogad eller obefogad, så är det en utveckling som jag inte tror kommer göra domarkurserna överfyllda under hösten och vinterhalvåret i Sverige. Jag som har varit i Sverige, varit i väg några år och kommit tillbaka, jag har inte upplevt det här tidigare med respekt för dem som följt svensk fotboll 20 år i rad. Jag reagerar på det.

Vart står du själv i VAR-frågan?

– Jag tror att känslomässigt i samband med matchen i går, så definitivt. Det finns dock ganska många aspekter i det här som vi behöver ta hänsyn till, inte minst vad det innebär kostnadsmässigt för alla klubbar. Sedan tror jag att över tid så kommer det nog bli väldigt svårt för Sverige att ställa sig utanför det, utifrån att det redan nu är många europeiska länder som har infört VAR i sina ligor och mästerskap. Att ställa sig helt utanför den utvecklingen i svensk fotboll blir svårt.

Se omtalade straffsituationen

Här vill Blåvitt ha straff.