Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget efter uttåget – gör om allsvenskan

Malmö FF slogs ut ur Europa League av tyska Wolfsburg. Det blev förlust 0-3 efter ett märkligt VAR-mål. Bilder från D Play.
Anders Christiansen.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anders Christiansen.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF förlorade med totalt 5-1 mot Wolfsburg.

Nu vill Anders Christiansen se förändringar för att svenska lag ska kunna hävda sig bättre i Europa.

– Tiderna förändras och man kan inte alltid vara konservativ, säger MFF-mittfältaren.

Förlusten med 2-1 på bortaplan förra veckan följdes upp med en ny, med 3-0, i Malmö på torsdagskvällen.

MFF klarade inte av att mäta sig med den tyska ligasjuan.

– Det här visar skillnaden på Bundesliga i toppform och allsvenskan i försäsong. Vi kan tycka att vi spelar fint och har mer boll än Wolfsburg men vi har fortfarande en bit kvar upp till den nivån, allt annat hade varit onaturligt. Om man tror att Bundesliga bara är ett litet snäpp över allsvenskan så ska man tänka om. Det är stor skillnad. Vi hade hoppats på mer, men realistiskt kan man inte räkna med det, säger Anders Christiansen.

Christiansen vill ha kortare uppehåll

Enligt Malmö FF:s danska mittfältare är det inte realistiskt att Malmö FF, eller något annat svenskt lag, når upp till den nivå Wolfsburg är på i nuläget. En av anledningarna är att den svenska ligan har ett alldeles för långt vinteruppehåll jämfört med de flesta andra i Europa.

– Det är svårt att träna sig till den här nivån. När man spelar i allsvenskan så spelar man från april till november, då är det svårt att komma upp i Europa League-nivå. Allsvenskan blir bättre och bättre så det hjälper lag att bli bättre i Europa också. Det är positivt, men det är svårt att peaka i februari när man spelat typ tre träningsmatcher och det var fyra månader sedan man spelade en betydelsefull match, säger Christiansen.

Är det här ett bevis på att Sverige behöver ändra sig om man vill nå längre i Europa?

– Det skulle i alla fall ge bättre chans att nå längre. Nivån blir bättre i allsvenskan men strukturen är långt från optimal när säsongen slutar i november och börjar i april. Man kanske ska överväga om man ska göra det annorlunda.

Vilka nackdelar skulle finnas med det?

– Jag ser ingen nackdel. Jag vet inte vad det skulle vara.

– Vi har inte kontinuerligt haft allsvenska lag ute i Europa så man har inte riktigt haft det här problemet. Men tiderna förändras och man måste anpassa sig efter de nya tiderna. I Superligan (danska ligan) fanns det en tid då man började i april, nu börjar de i februari.

Men hur sugen skulle du vara på att åka upp till Sundsvall och spela match i, säg, januari?

– Usch, det är långt till Sundsvall men de är ju också i superettan.

Okej, men Östersund då?

– De är väl också på väg ner dit? Nej men jag förstår så klart problematiken med lagen i norr och att det inte är så fantastiskt eller romantiskt att spela match när det är tio eller 20 minusgrader. Men typ alla lag norr om Göteborg har ju konstgräs så det handlar ju inte om att planerna inte är redo att användas.

Tomassons idéer måste ges tid

För Anders Christiansen och Malmö FF är Europa League över för den här gången. På söndag väntar ny match, i cupen mot Karlskrona, och därefter rullar säsongen vidare.

– Vi måste ta allt det positiva med från de här två matcherna mot Wolfsburg och vi måste titta på vad vi kan göra bättre. Vi måste se våra svagheter och våra styrkor. Vi ska komma ihåg att det är en ny tränare och ett nytt spelsätt, vi ska vara ödmjuka i den här situationen. Vi har en lång säsong framför oss och ska få ut det bästa av den.

Enligt Christiansen måste det få ta tid. Jon Dahl Tomasson är ny som tränare och vill genomföra en hel del förändringar i spelet.

– Du har säkert sett (Manchester) City som har så mycket pengar och en av världens bästa tränare. Det tog en säsong för dem att peaka. Vi vill vinna cupen, vi vill vinna allsvenskan och vi vill kvalificera oss för Europa med en ny tränare och ett nytt spelsätt. Vi måste ha respekt för den processen.

MFF:s Anders Christiansen intervjuades av Kvällsposten inför första matchen mot Wolfsburg. Han tog då upp problemet att allsvenskan inte har samma upplägg som resten av Europa.