Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beskedet efter mötet: ”Ser en risk”

Zlatan-statyn utan näsa.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Frida Trollmyr (s), ordförande i kulturnämnden i Malmö.Foto: PRESSBILD

Nu kommer klart besked från politikerna.

Zlatan-statyn ska vara kvar i Malmö.

Men.

– Med tanke på Zlatans engagemang i Hammarby ser vi det som problematiskt att ha statyn placerad utanför Norra stå, säger Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden.

Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade frågan på måndagen för att förbereda kommunstyrelsens möte den 3 juni när det definitiva beslutet klubbas.

Efter mötet förklarar fritidsnämndens ordförande Ewa Bertz (L) vad som gäller:

– Statyn ska kvar i Malmö och vi ska utreda vidare för att finna en plats där den ska stå.

Efter Zlatans entré i Hammarby, och vandaliseringen av statyn, har Malmös politiker tagit ställning till två medborgarförslag.

Det första förslaget var att skicka tillbaka statyn till Stockholm.

– Vi yttrade oss negativt. Statyn ska vara kvar i Malmö, säger Frida Trollmyr – och utvecklar:

– Ingeting har förändrats sedan vi tog emot donationen av Fotbollförbundet. Statyn är en symbol för Zlatans idrottskarriär, han har satt Malmö på kartan och han är född här.

Nej till att placera statyn inomhus

Det andra förslaget, som kom efter en stor namninsamling, var att flytta statyn från Stadionområdet.

Som svar på det förslaget beslutades att kulturnämnden, fritidsnämnden och tekniska nämnden ska återkomma med förslag på en framtida placering.

– Med tanke på Zlatans engagemang i Hammarby ser vi det som problematiskt att ha statyn placerad utanför Norra stå där de mest hängivna MFF:arna går in till läktarna. Därför öppnar vi upp och utreder en alternativ placering, säger Frida Trollmyr.

Hon är avvisande till förslaget att placera statyn inomhus.

– Personligen tycker jag att tillgänglighet är en aspekt som måste vara med i utredningen. Många turister vill se statyn och fota sig med statyn. De har inte samma känslor över hans engagemang i Hammarby.

Ser ni problematik att ha kvar statyn i Malmö med tanke på hans intresse i Hammarby?

– Det är ganska uppenbart att det har väckt ganska heta känslor bland en del Malmöbor. Därför är placeringen utanför ståplatsläktaren på Stadion problematisk, säger Frida Trollmyr.

Finns risk för ny vandalisering

Kulturnämndens ordförande understryker:

– Statyn ska vara kvar i Malmö. Nu ska vi utreda var den ska placeras.

Med tanke på vad som hänt med statyn – krävs det bevakning på den nya platsen?

– Det är klart vi ser en risk i att det kan ske igen. Vi ska vidta åtgärder för att så mycket som möjligt förhindra det. Men jag vill inte gå in på detaljer hur vi ska göra, säger Frida Trollmyr.