Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklaringen bakom Mjällbys förvandling

Jacob Bergström har gått från given till petad.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Mjällby hade sju raka nollar innan uppehållet.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jacob Bergström har gått från given till petad.

Samtidigt har Mjällby vänt fiasko till succé och anfallsprofilen tvingas acceptera läget.

– I det läget vi är nu gör man allt för att Mjällby ska klara sig i allsvenskan, säger Bergström.

Med sju raka nollor och poäng mot topplag efter topplag stormar Mjällby mot ett förnyat allsvenskt kontrakt. Det är visserligen bara två poäng ner till kvalplats men självförtroendet är stort hos spelarna. Senaste segern mot Malmö FF gör det knappast mindre.

– Det snackas om att de ska köpa Colak för 30 miljoner. Och vi kan knappt lägga en mille på en spelare. Då blir man stolt över grabbarna, konstaterar Mjällbys anfallare Jacob Bergström.

Han inledde matchen på bänken, precis som i 4-0-segern mot Elfsborg i den föregående omgången.

– Det är väl inte så kul men det är härligt att se laget kämpa och kriga, det är alltid något.

Bergström petad ur elvan

Efter 1-0-segern mot Malmö FF är det inte läge att gnälla på tränaren Anders Torstenssons laguttagning, tycker Bergström.

– Jag köper Anders förklaring. Han sa att jag gjorde ett bra inhopp senast men att han vill ha (Mamudu) Moro och Amin (Sarr) på planen. Jag köper det, det är inte konstigare än så.

På allsvenskans 15 första matcher tog Mjällby elva poäng. På de sju senaste matcherna har det blivit 13. Jacob Bergström hittar tre förklaringar till vändningen.

– Calle i målet har varit otrolig.

– Carlos (Gracia) har kommit in och varit otroligt stabil.

– Sen har vi fått tillbaka det här vi hade förra året att vi ligger där som en liten mur. Då är det svårt att göra mål på oss, det var det förra året och det är det nu med.

Siktar på 34 poäng

Trots det fortfarande utsatta läget i tabellen, och ett Malmö FF som jagade kvittering i slutet av den senaste matchen, syntes ett lugn hos Jacob Bergström (inbytt i den 55:e minuten) och övriga Mjällbyspelare.

– Vi är inne i den här trenden och det gör att vi får självförtroende. Vi är lite på väg uppåt och de andra där nere i botten är lite mer på väg ner. Det har vi med oss.

Så nu börjar ni andas ut?

– Nej, usch. 34 poäng brukar man säga, då kan man pusta ut. Det körde vi på förra året så det gör vi nog nu med. Innan dess blir det inget sånt.

TV: Oscar Lewicki svarar på alla möjliga frågor.