Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklarar: Därför är Gall petad av MFF

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Efter den inledande succén är Romain Gall inte längre speciellt önskvärd som fotbollsspelare i Malmö FF.

Daniel Andersson förklarar nu vad som gått snett – och hur spelare stöttas i tyngre perioder.

– Det är klart att vi pratar med dem om läget. Vi har även idrottspsykolog här så jag hoppas att vi gör vad vi kan för dem, säger sportchefen.

Första halvåret i Malmö FF, hösten 2018, levererade Romain Gall på hög nivå. 2019 blev speltiden mindre och mindre. Därefter började lånekarusellen.

I somras återvände amerikanen från utlåningen till Örebro men någon nytändning i MFF har det inte blivit. Gall är inte ens med i Jon Dahl Tomassons matchtrupper. Sportchefen Daniel Andersson minns att värvningen först kändes ”jätterätt”.

– Den första tiden var han riktigt bra och det var stort intresse. Vi hade kanske till och med kunnat sälja honom efter första halvåret. Men sen föll han ur laget och kom in i en ond cirkel. Kvaliteten finns där men det är kanske en sån spelare som hade behövt större förtroende och fått spela hela tiden, säger Andersson.

”Offer för ett systemskifte”

Det är en del av förklaringen. En annan är att rollerna i laget förändrats över tid.

– Han blev offer för ett systemskifte där vi gick över till 3-5-2 som inte passade honom på samma sätt. Han var ju värvad som en ytterforward.

Romain Gall är väl egentligen en tillräckligt bra fotbollsspelare för att åtminstone ta plats i era matchtrupper någon gång då och då? Hur kan det bli så här?

– Det är tränaren som sätter det och han har spelare som han väljer före, som han har kommit längre med. Det finns spelare som Jon föredrar på den positionen, som han har relationer till, och då väljer han det i stället för att mixa in Romain. Sen är det skittråkigt för Romain men all heder till honom, han gnuggar på. Det är aldrig något negativt. Han tränar på trots att han vet att han förmodligen inte kommer vara med i någon trupp.

Det måste vara psykiskt påfrestande. Hur gör ni för att säkerställa att spelare mår bra i sådana är lägen?

– Det är klart att vi pratar med spelarna om läget. Vi har även idrottspsykolog här så jag hoppas att vi gör vad vi kan för dem. Det är inte alltid lätt att fånga upp signaler men vi tycker att vi finns här för dem.