Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”För mycket fokus på damfotbollen”

Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
LB07:s damlag åkte ur allsvenskan 2019.Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN
Det såg inte direkt ut att vara klackarna i taket när LB07 och Malmö FF presenterade planerna på en fusion.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Nästa vecka avgörs om Malmö FF slås samman med LB07.

I en intervju med Kvällsposten berättar LB07:s ordförande Robert Lenir om hur han överraskats av opinionen, vad som blivit olyckligt, hur LB07 egentligen mår ekonomiskt och att han själv ska rösta – på MFF:s extra årsmöte.

– Jag är medlem i Malmö FF sedan många år tillbaka och ska självklart rösta, säger Lenir.

Den 13 september offentliggjorde Malmö FF och LB07 att man tillsammans undertecknat ett inriktningsbeslut om att slå samman de båda föreningarna.

LB07:s herrlag ska vara kvar under annat namn och då som farmarlag till Malmö FF, men i övrigt innebär det förslag som ligger att alla de andra lag som i dag är LB07 går upp i Malmö FF.

Förslaget väckte snabbt stor upprördhet hos många Malmö FF-supportrar. Huvudorsaken till det var att MFF genom fusionen över en natt skulle få ett elitlag för damer utan grund i Malmö FF.

Kritikerna till förslaget – och de är många – menar att Malmö FF själva ska spela sig till en plats uppåt i seriesystemet. Som svar till det har Malmö FF:s vd Niclas Carlnén hävdat att MFF senast man hade ett damlag låg i högsta serien.

Ett argument som väger ganska lätt då det laget inte bara fortfarande existerar utan också är nyblivna svenska mästare under namnet FC Rosengård, något Carlnén själv väl känner till eftersom han var klubbdirektör där fram till att han anställdes av Malmö FF.

LB07 överraskad av kritiken

LB07:s ordförande Robert Lenir har överraskats av diskussionerna.

– Jag måste erkänna att omfattningen av den ideologiska aspekten varit större än jag insåg på förhand, säger Robert Lenir som också tycker att debatten kring sammanslagningen blivit för enahanda och att många, enligt honom, goda argument för en fusion hamnat i skymundan.

– Det är olyckligt. Det har blivit för mycket fokus på damfotboll. Alla de stora och goda synergier som finns att vinna i sammanslagningen, framför allt genom ungdomsfotbollen, har hamnat i skymundan.

– Det finns så mycket att vinna på det här. För båda föreningarna, för ungdomarna, för Malmö stad. Vi ser till exempelvis hur det blir svårare att svårare att locka flickor till fotbollen och sedan att få dem att stanna kvar. En sammanslagning skulle ge fler möjlighet till bra träningsmöjligheter med bra ledare, samtidigt som man inte ska sticka under stol med att Malmö FF:s namn är en stark faktor. Alla ungdomar i Malmö ska få drömma om att spela för Malmö FF, oavsett om de är pojkar eller flickor, säger Robert Lenir.

Robert Lenir tillsammans med Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

LB07:s ekonomiska stålbad

I diskussionerna kring sammanslagningen har LB07:s ekonomi ofta lyfts fram. 

2017 gjorde LB07 ett driftsminus på knappt 3,3 miljoner kronor och räddade resultatet genom att sälja aktier i den då helägda inomhushallen i Bunkeflo för att rädda ett positivt ekonomiskt resultat och elitlicensen åt damlaget i allsvenskan.

2018 gjorde LB07 ett driftsminus på 7,7 miljoner kronor och räddade resultatet genom att sälja resten av inomhushallen samt genom solidaritetsersättningar då tidigare LB-spelare som Mattias Svanberg, Robin Olsen och Saman Ghoddos sålts för stora pengar.

Om LB07 2019 fortsatt med samma driftsresultat som de två föregående åren hade man rusat mot konkursen.

Men så är det inte.

– När jag kom in som ordförande (sommaren 2018) gjorde vi en grundlig analys av hela verksamheten och såg en hel del brister som vi helt enkelt var tvungna att åtgärda för att säkerställa framtiden, säger Robert Lenir och förklarar.

– Vi har gått igenom ett ekonomiskt stålbad.

En lång rad små åtgärder har utförts.

På den stora sidan finns att antalet tjänster i LB07 sjunkit från elva till tre.

Något som är väldigt få sett till att föreningen är störst i Skåne sett till antalet aktiva utövare.

Att LB07:s framtid skulle vara i fara på grund av ekonomiska svårigheter dementerar Robert Lenir kraftfullt.

– Det stämmer inte alls. Vi har så klart en plan B som sträcker sig flera år framåt om det inte blir någon sammanslagning med Malmö FF.

Välkomnar MFF:s förändringar

När planerna på sammanslagning presenterades sade Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson att det skulle räcka med enkel majoritet (mer än 50 procent av rösterna) för att rösta igenom planerna på ett extra årsmöte.

Sedan dess har MFF ändrat det till 2/3-dels majoritet, 66,7 procent av rösterna. Något som minskat sannolikheten för en sammanslagning.

– Jag ser det som positivt, säger Robert Lenir och förklarar.

– Det är viktigt att det finns en bred uppslutning bakom förslaget för att det ska kunna genomföras på bästa sätt.

Malmö FF håller sitt extra årsmöte nu på tisdag, 26 november. LB07 håller sitt dagen efter.

Robert Lenir kommer att rösta. 

I alla fall på Malmö FF:s.

– Jag är medlem i Malmö FF sedan många år tillbaka och ska självklart rösta. Jag och min fru går tillsammans.

Men risken finns för Robert Lenir att han inte kommer att rösta på det extra årsmöte som hans egen förening håller i frågan.

För om Malmö FF:s medlemmar röstar mot en sammanslagning 26 november så ställer LB07 in sin dagen efter.

– Det skulle bli konstigt om vi röstar om en sammanslagning vi vet inte kommer att bli av, säger Robert Lenir.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.