Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Folk säger att vi är för många – men det avgör”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Det kan vara Malmö FF:s mest stjärnspäckade trupp någonsin.

Men bara elva spelare kan starta.

Ett problem som kan växa – eller en totalt avgörande faktor för att ta sig till Europa League?

– Folk säger att vi är för många, men det är klart att bredden avgör. Det märkte vi förra året, säger Franz Brorsson.

Den absolut bästa MFF-upplagan han någonsin spelat i, menar Guillermo Molins.

Det MFF-laget som har mest erfarenhet av Europaspel hittills, konstaterar Markus Rosenberg.

Ord som beskriver ett guldläge för MFF-tränaren Uwe Rösler. Men det är inte förrän nu som MFF-truppen sätts på prov på riktigt. 

Många allsvenska lag har försökt – och misslyckats. 

Att slåss på dubbla fronter är ingen lek – och det krävs en hel del för att till slut stå där i höst, med det 21:a SM-guldet och ett nytt gruppspel i Europa League.

Inte minst en bred trupp.

– Folk säger att vi är för många, att vi har en för bred trupp, men det är klart att bredden avgör. Det märkte vi förra året, säger Franz Brorsson och syftar på succén som slutade med en 16-delsfinal mot Chelsea.

Malmö FF är i stort sett helt skadefria i nuläget och samtliga spelare till förfogande. Men det kan ändras snabbt.

– Plötsligt kommer skadorna och vi har många tuffa matcher. Det är ingen kort väg till Europa League, säger mittbacken.

Franz Brorsson. Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

42 minuter i fjol – nu hoppas Gall på mer

Romain Gall, offensiv spelare och ett av essen i Uwe Röslers rockärm, är inne på samma linje.

– Jag tror det kommer bli viktigt med en bra bredd. Vi kommer snitta två matcher i veckan. Det här laget kommer behöva samtliga spelare och vi måste vara redo, säger Romain Gall.

Den amerikanske landslagsmannen fick 42 minuter totalt i förra årets Europa League.

Nu hoppas han på mer.

– Självklart. Jag hoppas alltid på mer. Förra året var bara en bonus, det var den första gången jag spelade i Europa League. Den här gången vill jag ha fler minuter, säger Romain Gall.

– Jag ser fram emot det. Turneringen är väldigt vacker i sig. Vi gjorde det bra förra året, vi fick åka till lite annorlunda platser och samlade på oss erfarenhet. Det är också bra att få exponering.

Det är också ett skyltfönster; ett bra tillfälle att visa upp sig personligen?

– Självklart. Jag är fortfarande tidigt i min karriär och all exponering är bra exponering, säger Gall.

Malmö FF:s trupp inför Europa League-kvalet 2019

Preliminär startelva under kvalet till Europa League (3-5-2): Johan Dahlin – Lasse Nielsen, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari – Eric Larsson, Fouad Bachirou, Anders Christiansen, Arnor Traustason, Sören Rieks – Markus Rosenberg, Marcus Antonsson.

 

Bänken:

Guillermo Molins, 30, anf

Kommentar: Uwe Röslers solklara ess i rockärmen. Extravagant spelare som kan göra det lilla extra – och som dessutom älskar att kliva fram i stora matcher. Egentligen för bra för bänken, men Markus och Marcus är svårpetade.

 

Oscar Lewicki, 26, mf

Kommentar: ”Mr. Flexible”, som Rösler kallar honom. Kan spela på alla defensiva positioner, med extremt hög lägstanivå, och kommer definitivt få sina minuter i Europa League.

 

Jo Inge Berget, 28, anf

Kommentar: Vill helst spela anfallare, men är lika bra som wingback. En kvalitetsspelare som gjort avtryck i Europaspelet förut och kan göra det igen. Petar dock varken anfallsparet eller en inspelad Eric Larsson i nuläget.

 

Bonke Innocent, 23, mf

Kommentar: Malmö FF lär vara underdog i få matcher under Europakvalet – men när de väl är det så kan Bonke Innocent bli en joker att slänga in. En frenetisk bollvinnare som kan störa även det mest spelförande laget.

 

Franz Brorsson, 23, för

Kommentar: Har växlat upp rejält den senaste tiden efter en skadedrabbad vårsäsong. En renodlad mittback som utan problem kan gå rakt in i startelvan.

 

Erdal Rakip, 23, mf

Kommentar: Om Erdal Rakip kan komma tillbaka till nivån han befann sig på när han lämnade Malmö FF, har Uwe Rösler ännu en klassmittfältare till sitt förfogande. Upp till bevis, när minuterna ges.

 

Romain Gall, 24, mf

Kommentar: Ett offensivt vapen som kan förändra matchbilden om han är på spelhumör. Oklar matchform efter en vår utan särskilt mycket speltid.

 

Jonas Knudsen, 26, för

Kommentar: Nyförvärvet från Ipswich behöver fortfarande tid att anpassa sig till nya livet i MFF, men erfarenhet från den absoluta världsnivån finns – då vänsterbacken startade mot Kroatien i fjolårets VM för sitt Danmark.

 

Dusan Melicharek, 35, mv

Kommentar: Minns ni CL-kvalet 2011? Då befann sig Dusan Melicharek mellan MFF-stolparna i dubbelmötena mot Tórshavn, Rangers och Dinamo Zagreb. En kvalresa som slutade med EL-gruppspel. Sitter givetvis fastklistrad på bänken om Johan Dahlin är tillgänglig för spel. 

Franz Brorsson: ”Hoppas få vara skadefri”

Franz Brorsson fick mestadels bevittna förra säsongens Europa League-succé från bänken. Mittbacken gjorde visserligen sex framträdanden, två i play off-mötet med Midtjylland och fyra i gruppspelet, men inte ett enda var från start.

– Det är klart jag vill vara mer involverad. Jag hoppas få vara skadefri här nu och komma in i matchandet, vecka ut och vecka in, sedan får vi se vad som händer, säger Brorsson, som ändå uppskattade Europaäventyret.

– Det var jäkligt kul att få möta stora lag och få spela på lite andra arenor. Det är lite annorlunda jämfört med Sverige, säger han.

Romin Gall: ”Frustrerande”

Medan defensive Franz Brorsson har fått hoppa in för att försvara ledningar, kastas Romain Gall ofta in för att förändra matchbilder med sin irrationella, offensiva spelstil.

Men Gall själv ser sig som mer än bara en inhoppare.

– Jag kan förändra matchbilden redan från start, säger han och fortsätter:

– Jag behöver inte vara spelaren som blir inbytt och gör en skillnad. Jag tror på mig själv och vad jag kan göra. Men självklart, om jag kommer från bänken kan jag göra skillnaden som behövs.

Romain Gall. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Romain Gall menar att det är frustrerande att behöva sitta vid sidan av, men att han håller humöret uppe.

– Jag är en tävlingsmänniska, så med den attityden är det alltid frustrerande att inte få såpela så mycket som jag vill. Men jag måste vara positiv och jag måste vara redo.

Han avslutar:

– Det är det Uwe Rösler säger – att jag ska vara redo.