Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Följt varandra hela vägen: ”Kommer att chocka”

Sticker ut hakan - så högt rankas truppen
Efter säsongen löper kontraktet med MFF ut för Marko Johansson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Besard Sabovic debuterade i allsvenskan 2016 för Djurgården, i våras slog han ut sin tidigare klubb i cupen.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Redan som 15-åringar spelade Marko Johansson och Besard Sabovic ihop i landslaget. Nu bor de grannar i Kristianstad - och är lagkamrater i Mjällby. Duon tror inte att nykomlingen kommer slåss i botten.
– Vi kommer chocka de flesta lagen, säger Sabovic varpå Johansson fyller på.
– Vi slutar på åttonde plats. 

Mjällby är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan 2014. Efter att ha varit och vänt i division 1 är det nu ett spännande bygge som Sölvesborgsklubbens sportchef Hasse Larsson satt ihop. Forna Sundsvallsduon Erik Björkander och David Batanero är två namn, de goda vännerna Marko Johansson och Besard Sabovic två andra.

För ja, Johansson och Sabovic har spelat ihop sedan de var 15 år gamla.

– Första landslagslägret som 15-åringar träffades vi och därefter följdes vi åt fram till det att jag drog korsbandet i Georgien under U19-EM 2017. Vi klickade direkt första gången som vi sågs och jag har alltid tyckt om Marko, både som spelare och person, berättar Sabovic innan Johansson bryter in i samtalet.

– Det känns jättebra att ha Besard som lagkamrat i klubblaget nu också. Vi har känt varandra så länge och våra familjer är också jättegoda vänner. Det är klart att detta är väldigt positiv grej.

”Det tar fem sekunder” 

Förutom att de två spelarna födda 1998 är lagkompisar bor de också grannar, men inte i Sölvesborg utan i Kristianstad.

– Det tar fem sekunder att gå till varandra, konstaterar Johansson och skrattar innan han fortsätter:

– Det är nära hem till Malmö för mig nu vilket är skönt. Det tar 50 minuter att åka till Malmö och 20 minuter till träningen, det trivs jag med.

Målvakten är för fjärde året i rad utlånad från Malmö FF och efter säsongen löper kontraktet med storklubben ut. Någon stress känner han dock inte över situationen.

– Nej, det gör jag inte och jag tänker inte på detta överhuvudtaget. Jag har en bra dialog med MFF och vi vet var vi har varandra. Allt hänger på mig själv och hur jag presterar. 

”Jag förtjänade mer i Djurgården” 

Medan Marko Johansson bara är på lån i Mjällby har Besard Sabovic tecknat ett tvåårsavtal med allsvenska nykomlingen - och han medger besvikelse över att han aldrig fick chansen på riktigt i Djurgården.

– Jag var där i fem år men första gången som jag gjorde 90 minuter på Tele2 Arena var nu i våras när vi vann mot dem i cupen. Jag tycker att jag förtjänade mer i Djurgården, men det tyckte inte klubben uppenbarligen.

Vänner sedan 15 års ålder.
Foto: Casper Nordqvist

Krigar ni för er överlevnad i år?

– När jag skrev på för Mjällby var snacket att vi var en nykomling och så, men jag kände direkt att vi inte kommer behöva kämpa oss kvar. Topp 7-8, det är snarare så jag känner kring oss i år. Vi slog ju som sagt ut svenska mästarna i cupen i mars, det är ett kvitto på att vi är bra. Jag vill inte prata för mycket, men jag tror att vi kommer chocka de flesta lagen.  

Håller du med, Marko?

– Hundra procent. Vi kommer garanterat att vara bra i år. Vi slutar på åttonde plats.

Marko Johansson har varit med i Roland Nilssons U21-landslag där målvaktens årskull 1998 nu är det äldsta gardet. Därmed är det även sista chansen för Besard Sabovic att norpa en tröja innan han blir för gammal för U21-gänget. En vass säsong i Mjällby skulle öppna upp för det, menar mittfältaren.

– Jag har tidigare varit med i varje årskull i landslaget och alltid bevisat att jag platsar. Självklart tycker jag även nu att jag ska vara med. Förklaringen som jag fått tidigare är att jag inte fått kontinuerligt med speltid, men nu gjorde jag ett bra fjolår i Dalkurd (fem mål och fem assist där han var på lån) och fortsätter jag på samma sätt i Mjällby tror jag att chansen är stor att jag kommer med. 

”Makedonien har varit på mig jävligt mycket” 

Precis som Marko Johansson har Besard Sabovic möjlighet att spela för det nordmakedonska landslaget, men 22-åringen är tydlig med vad han vill.

– Makedonien har varit på mig jävligt mycket i ett par år och jag var också med på ett träningsläger förra våren där vi spelade några matcher, men landslag är inte som klubblag. Jag brinner för Sverige och jag tror att jag kan nå A-landslaget här, därför har jag valt Sverige.  

Tv-bilderna från gårdagens premiärmatcher