Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fokus för Malmö FF: Vinna svenska cupen

Lasse Nielsen.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Milos Milojevic.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

En evighetslång försäsong? Eller bara drygt tre veckor kvar till tävlingspremiär?

Det beror på hur man värderar svenska cupen.

– Vi ska vara redo till den, säger mittbacken Lasse Nielsen.

Åren utan cuptitel blir fler och fler. Malmö FF vann senast 1989 och hoppas inför varje säsong kunna bryta förbannelsen. Samtidigt pratar man om svenska cupen som en del av den långa försäsongen och förberedelserna inför allsvenskan. Så, är den träning eller tävling? Om drygt tre veckor, den 20 februari, spelar MFF mot Gais i svenska cupens gruppspel. För Lasse Nielsen handlar veckorna till dess om att ge laget bästa möjliga förutsättningar till seger.

– Jag har varit här i fem säsonger nu och känner frustrationen själv. Jag kan förstå supportrarna som följt laget ännu längre. Man vill så klart gärna vinna den och gör vad vi kan. I Malmö vill man vinna allt, säger mittbacken efter ett stenhårt pass på Stadionområdets plan 10.

Samtidigt har cupen genom åren använts för att experimentera. Ser man det som träningsmatcher?

– Man kan experimentera om man vill, men det handlar också om att vinna. För Milos är det en bra chans att få vinna sina första tävlingsmatcher i klubben så jag tror att han kommer ha fokus på att vinna.

Milojevic går för seger

Nya tränaren Milos Milojevic poängterar att han vill ha segrar i cupen. Han är samtidigt öppen för att vänta in en eller ett par cupmatcher innan truppen spikas, att använda matcherna där till att slå fast på vilken eller vilka positioner förstärkning behövs.

– Vi har tillräckligt bra trupp nu för att gå vidare i cupen – om våra huvuden är redo för matcherna. Cupen har inte så mycket med kvalitet att göra, du går ofta på 75 procent och alla mindre lag går på 120 procent. Det är svårt att ändra på. Men om vi har samma intensitet som här på träningarna så vet jag att vi har tillräckligt bra trupp för det, säger Milojevic.

Han tar den mer defensiva av de tre mittfältsplatserna, den så kallade sexan, som exempel. Behövs det en ny sådan? Det beror på om Anders Christiansen kommer behövs i den mer offensiva positionen, den så kallade tian, och om Erdal Rakip i så fall ska ses mest som åtta.

– Så efter första och andra matchen i cupen så kan vi kanske kolla mer på om vi behöver en sexa. Men jag vet att att Danne (Andersson, sportdirektör), Andreas (Georgson, sportchef) och scoutingen jobbar på det och de har en lista på spelare vi kan värva, säger Milojevic.

Milojevic: "De är bäst i Sverige – Var ett lätt val"