Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera brottsmisstänkta efter skandalscenerna

Det kastades bland annat bengaliska eldar mellan de båda grupperna.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Polisen kommer granska det filmmaterial som finns efter onsdagens skandalscener på Eleda stadion. 

Bland annat kastades en bengalisk eld mellan två läktarsektikoner.

– Risken för personskador var uppenbar, säger polisens kommenderingschef Per-Olof Söyseth.

Det blev stökigt inne på Eleda stadion efter onsdagskvällens stormatch mellan Malmö FF och AIK. Grupper från de båda lagen dröjde kvar inne på läktarna och skildes åt av ordningsvakter och publikvärdar, vilket förhindrade konfrontation.

På tv-bilder från matchen syntes hur det kastades en bengalisk eld mellan de båda grupperna. 

– Bengaler brinner i väldigt hög temperatur, så risken för personskador var uppenbar. Man kastade direkt mot andra människor och det kan få oerhörda konsekvenser, säger Per-Olof Söyseth, polisens kommenderingschef.

Kort efter skandalscenerna meddelade MFF:s vd Niclas Carlnén att ett antal MFF-anställda skadades i tumultet. Exakt hur många var okänt under onsdagskvällen, men det rörde sig om maximalt en handfull. 

– Det var ingen som skadades fysiskt allvarligt. Vår SLO skadades och fick tas om hand. Några stycken publikvärdar och en ordningsvakt är det som jag känner till i dag, säger Carlnén under torsdagen, till MFF:s hemsida.

Eleda stadion är utrustad med kameraövervakning och polisen har tagit del av bilder från onsdagens bråk. Det har bland annat upprättats en anmälan om misshandel.

– Vi försöker göra allt vi kan för att det ska upplevas och vara tryggt när man ser fotboll här. Och jag vet att resten av svensk fotboll jobbar på samma sätt. Så jag kan bara säga att vi kommer att göra allt vi kan för att det ska fortsätta vara så. Det här är en händelse. Det är en händelse för mycket. Det händer inte speciellt ofta. Under min karriär här, de här åtta åren, är det första gången det har hänt på det här viset och jag hoppas självklart att det inte ska hända igen, säger Niclas Carlnén.

”Vi säkrar kamerabilder”

Förutom misshandel har polisen även upprättat tre anmälningar gällande brott mot ordningslagen, på grund av den pyroteknik och maskering som förekom inne på Eleda stadion.

– Vi använder nu bilderna för att försöka identifiera de som var inblandade i det som hände på den östra läktaren efter slutsignalen. Så vi säkrar kamerabilder och försöker identifiera de som har gått brott. Men också de som kan vara föremål för eventuella tillträdesförbud, säger Per-Olof Söyseth.

AIK har kommenterat onsdagens bråk på sin hemsida. Solnaklubben skriver bland annat att den så kallade villkorstrappan har drabbat klubben extra hårt och att arbetet mot villkorstrappan tagit ”mycket kraft och energi från klubben och våra supportrar”.

AIK fortsätter:

”Det går däremot inte att bortse ifrån att de händelser som utspelade sig i går på Eleda stadion skadar vår trovärdighet i detta arbete. Det gäller naturligtvis inte bara AIK Fotboll utan hela den svenska fotbollsfamiljen. Låt oss vara väldigt tydliga – det som hände i går efter slutsignal är inte förenligt med AIK Fotbolls värderingar.”

Samtliga personer som deltog under onsdagens skandalscener riskerar att stängas av från Malmö FF:s kommande matcher. 

Oavsett om de begått lagbrott eller inte.

– Det behöver inte vara så att alla begick brott, säger Per-Olof Söyseth.

– Men det kan bli så att arrangören, med bakgrund av det som har hänt och att folk har gjort en rusning, kan välja att begära tillträdesförbud för personerna, så kallade arrangörsavstängningar.

TV: SE FLER SPORTNYHETER

MFF-mittfältaren svarar på snabba frågor