Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fina gesten för Safaris barn efter diagnosen

Behrang Safari var länge en del av det svenska landslaget.Foto: NILS PETTER NILSSON
Emiliano och Leon, 7, har designat Malmö FF:s årskort.Foto: Malmö FF
Behrang Safaris söner Emiliano och Leon har gjort motivet på MFF:s årskort.Foto: Malmö FF
Behrang Safaris söner Emiliano och Leon har gjort motivet på MFF:s årskort.Foto: Malmö FF

Malmö FF:s årskort för 2019 är här – målade av backstjärnan Behrang Safaris söner Emiliano och Leon, 7.

Tvillingarna har diagnosen autism och tillsammans med familjen Safari inleder MFF nu ett samarbete med stiftelsen Life Watch som arbetar för att öka kunskapen om autism.

– När vi fick veta att Malmö FF ville engagera sig i det här och ha med oss blev vi jätterörda, säger Behrang Safari.

Behrang och Ivana Safari blev föräldrar för första gången när paret bodde i Bryssel i Belgien och vänsterbacken spelade för storklubben Anderlecht.

Paret fick tvillingsönerna Leon och Emiliano som i dag är sju år.

I en intervju med Kvällsposten under Malmö FF:s försäsongsläger i spanska Salou 2017 delade Behrang Safari öppenhjärtigt med sig om berättelsen om sin familj och sönernas autism-diagnos och hur hans liv påverkats och förändrats.

– Det gör ont i hjärtat.

– Men jag är också så glad någonstans att jag får ta del av detta. För det är jättefint, sade Behrang Safari då.

Behrang Safaris söner Emiliano och Leon har fått diagnosen autism.Foto: Malmö FF

Stort stöd från MFF:s supportrar

Familjen Safari har under flera år varit engagerade i stiftelsen Life Watch som arbetar med att öka kunskapen kring och förståelsen för autism.

I intervjun med Kvällspostens 2017 berättade Behrang Safari bland annat om hur en dag i hans och tvillingbarnens liv kan se ut och berättade att pågatåg kan ha en viktig roll i en bra dag.

Behrang Safaris berättelse ledde till sånger och banderoller från MFF-anhängare på allsvenska läktare runtom i Sverige samt till att den officiella supporterföreningen MFF-support 2018 valde att inte arrangera någon bortresa till derbyt mot Trelleborgs FF, utan i stället uppmanade alla MFF:are att åka pågatåg till matchen och skänka pengar till just stiftelsen Life Watch

Nu har Malmö FF inlett ett tvåårigt samarbete med Life Watch.

Som en del har Emiliano och Leon Safari skapat designen på Malmö FF:s årskort 2019.

I ett pressmeddelande skriver Malmö FF:

""Bilden är ett avtryck av Emiliano och Leons händer i MFF:s emblemblå färg, med inslag av gräsgröna färgstänk. I det övre vänstra hörnet ramas föreningens klubbsköld in av en pusselbit – en form som i vissa sammanhang används för att symbolisera autism.

MFF i samarbete med Life Watch

På försäsongslägret i Salou 2017 sade Behrang Safari. 

 – Vi har gått igenom en jättelång resa som jag vet att den kommer att bli ännu längre. Den kommer att gå genom hela mitt liv.

Genom samarbetet med Life Watch hoppas familjen Safari öka medvetandet kring autism.

– Det handlar också mycket om att nå ut till alla som är i en liknande situation som oss. Jag minns hur det var för oss när barnen fick diagnosen. Vi kände oss ensamma och visste inte vad som väntade. Jag hoppas att detta kan upplysa fler om vad autism är, säger Behrang Safari.

Life Watchs grundare Niclas Öberg säger att stiftelsen är jätteglad för att Malmö FF vill satsa på samarbetet och lyfter fram Behrang Safari och de engagemang hans familj har i Life Watch.

– Vi är väldigt tacksamma för att ha Behrang Safari som ambassadör. Han är personligt engagerad och öppen med familjens vardag. Jag tror att många finner stöd i det. Han är en förebild som verkligen visar vägen.

Hela Kvällspostens intervju med Behrang Safari från 2017 kan du läsa här.

Detta är autism

Autism är en neurobiologisk dysfunktion i det centrala nervsystemets utveckling. Den upptäcks oftast då barnet borde lära sig kommunicera och tala. Spännvidden i diagnosen är dock stor.

 

En tillförlitlig diagnos är oftast inte möjlig att ställa förrän barnet är i tvåårsåldern, inte sällan sker det betydligt senare än så, ibland inte förrän i vuxen ålder.

 

Det flesta personer med autism har olika grader av svårighet med att kommunicera. Ungefär hälften utvecklar inget tal alls eller bara enstaka ord.

Den som har autism tolkar saker som händer på ett annat sätt än andra. Det kan vara svårt att ta in mycket information och att umgås och kommunicera med andra. Det är också vanligt att ha specialintressen, och att upprepa vissa beteenden.

 

Autism är ett livslångt funktionshinder, men träning och stöd  – inte minst från landstingens habilitering där den som har en funktionsnedsättning får behandling, träning, rådgivning och hjälpmedel – kan utveckla individer avsevärt. Ju tidigare diagnosen kan ställas och stödåtgärder kan sättas in, desto effektivare har stödåtgärderna visat sig vara.

 

För barn med autism fungerar det ofta, med rätt stöd, bra att gå i så väl förskola som skola.

 

Läs mer om autism på Autism & Asperger-förbundets hemsida