Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick två miljoner – för att sälja Abdu

Kalmar FF sticker ut i svensk fotboll när det kommer till agentarvoden.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lumala Abdu såldes till egyptiska FC Pyramids.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

När Lumala Abdu såldes till egyptiska Pyramids FC fick hans agent cirka 1,9 miljoner kronor i arvode. 

Det innebär att agenten tog nästan 50 procent av transfersumman i egen ficka.

– Kalmar FF fick bättre betalt än vad man hoppats på i den förhandlingen, säger klubbens nuvarande sportchef Jörgen Petersson till Barometern.

Svenska fotbollförbundet publicerade i dagarna en sammanställning på hur mycket svenska klubbar betalat i agentarvode och till vem/vilka betalningarna gick under 2019. 

I topp ligger AIK, IFK Göteborg och IFK Norrköping med lite mer än sex miljoner i utgifter vardera, tätt följda av Hammarby och Malmö FF på lite mer än 4,5 miljoner.

Dock sticker Kalmar FF ut i ett avseende – klubben har nämligen betalat nästan två miljoner kronor för en enda försäljning. Det var när Lumala Abdu såldes till egyptiska Pyramids FC som agenten Joseph Kamga Ngnie, direktör och investerare på den belgiska byrån OneGoalPro, fick 1 961 620 kronor för besväret. Detta rapporterar Barometern.

”Tufft ekonomiskt läge just då”

Försäljningen skedde under tiden Jesper Norberg var tillförordnad sportchef i klubben, men han har inte gått att nå enligt tidningen. I stället har nuvarande sportchefen Jörgen Petersson återkommit till tidningen efter att först ha varit tvungen att ta reda på exakta fakta i fallet: 

– Abdu hade sex månader kvar på kontraktet och Kalmar FF fick bättre betalt än vad man hoppats på i den förhandlingen. Tidsmässigt var det också ett tufft ekonomiskt läge just då, säger Jörgen Petersson.

Barometern: Men 1,9 miljoner kronor för en affär, det är bra betalt?

– Ja, jag förstår resonemanget och det är en hög procentandel till agenten. Men återigen så fick Kalmar bättre betalt än man trodde för en spelare man visste inte skulle ha kvar, säger Jörgen Petersson.

Noterbart i sammanhanget är även att Kalmar FF enligt sin årsredovisning presenterade en vinst för spelarförsäljningar för 2 045 213 kronor. Summan kan i sin helhet härledas till Abdu-affären, vilket i sin tur innebär att Joseph Kamga Ngnie helt sonika tog 50 procent av försäljningssumman själv.