Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick 50 miljoner: Vad hände med pengarna?

Höjdpunkter från Trelleborgs senaste match mot Dalkurd, en match som de förlorar med 3-2.
Niklas Bröndsted Vesterlund, Isak Jönsson och målvakt Andreas Beck Larsen deppar efter ännu en poängförlust.Foto: BILDBYRÅN
Salif Camara Jönsson, kapten i Trelleborgs FF.Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Vad hände med de 50 miljonerna som Trelleborgs FF fick av Mellby Gård AB för att lyfta mot allsvenskan?

Johan Andersson, 49, vd i storföretaget och regissör bakom satsningen är tydlig.

Han är inte nöjd.

– Utfallet av förvärven har inte varit bra, säger Andersson.

I slutet av januari presenterade Mellby Gård megasatsningen. Med 50 miljoner i ryggen skulle Trelleborgs inleda återtåget till allsvenskan.

Nu, drygt åtta månader senare när superettan svänger in på upploppet, är TFF farligt nära negativt kval till division 1.

– Vi hade hoppats vara någon annanstans än där vi är just nu, suckar Johan Andersson.

– Det krävs skräpning för att klara oss från kvalstrecket. Det här är inte bra. Även om vi spelade bra i senaste matchen (mot Brage, 2-2) räcker det inte hela vägen.

Mellby Gård hårdsatsade för att TFF skulle få draghjälp tillbaka till högsta serien som man tvingades lämna hösten 2018.

– Men det är också viktigt att säga att vi inte gick in i den här säsongen med målet att vara ett topplag. Vi vet hur det kan gå när man åker ur allsvenskan, man kan trilla ner två divisioner, förtydligar Andersson.

– Det viktiga för oss har varit att etablera oss i superettan och klara den här säsongen för att sedan göra en storsatsning 2020.

Nyförvärvet åkte tillbaka till Afrika

Andersson menar att ”allt kom sent på plats i vintras” – och förklarar:

– Vi kunde inte använda så mycket av kapitalet inför den här säsongen. I det andra fönstret, mitt under säsongen, hade vi möjlighet att hitta ett par spelare. Men där hade vi en del otur. En kille från Afrika åkte hem efter en vecka. Och några andra hade man större förhoppningar på.

– Utfallet av förvärven har inte varit bra. Man kan inte påstå något annat. Ur det perspektivet är jag besviken, både vad det gäller den sportsliga prestationen och att TFF inte lyckats med nyförvärven.

Johan Andersson understryker att det är en unik långsiktig satsning under en period på mellan fem och tio år.

– Därför drar jag inte för stora växlar på detta. Jag har förtroende för styrelse, kubbledning och tränarstab.

– Man måste hitta formerna. Jag ser det som företagare, man kan inte leverera första säsongen.

Matcherna som avgör allt för TFF

Mellby Gårds vd följer med spänning dramat i superettan. TFF avslutar mot Norrby (borta), Jönköping (hemma) och Gais (borta). Tre matcher som avgör var laget i hans hjärta spelar nästa år.

– Nu ska vi koncentrera oss på att klara oss kvar i superettan. Inför nästa säsong måste vi se hur kapitalet ska användas på bästa möjliga sätt. Ska man köpa många spelare för mindre summor eller några få för större summor?

– Och hur ska beslutsprocessen gå till när man gör köpen? Hur mycket inblandning ska det vara i rollerna från tränare, styrelsen etc? funderar Johan Andersson.

Hur många av de 50 miljonerna har TFF spenderat i år?

– Jag har inte exakt belopp. Och enligt avtalet är jag förhindrad att säga hur mycket det handlar om. Men, det är ett väldigt litet belopp. För de förvärven som gjorts har varit förhållandevis billiga. Så här långt pratar om vi om ganska marginella belopp.

– Jag skulle gärna se att man inför nästa säsong spenderar ännu mer och tar möjligheten i anspråk, säger Andersson.

Kan du påverka TFF att köpa spelare med större stjärnstatus?

– Nej. Mellby Gård står för kapitalet men klubben har rösträtten. Trelleborgs FF äger 51 procent av rösterna. Det är upp till föreningen att använda kapitalet på bästa möjliga sätt, när man vill och hur mycket man vill.

– Jag kan ha åsikter men det är inte jag som beslutar, säger Johan Andersson och betonar:

 – Jag vill inte vara storsponsorn som uttalar mig om startelvan. Det kan man se i andra klubbar och det är lika beklagligt varje gång.

Vad vill du se inför 2020?

– Först och främst ska vi tänka 2019. Vi ska klara oss kvar i superettan. Sedan vill jag se en satsning som kan möjliggöra ett återtåg till allsvenskan 2021. TFF ska vara ett topp 3-lag i superettan. 

Vad föredrar du: en stjärna eller fem medelmåttor?

– Nu är vi inne på ett känsligt gränsland där jag ska göra sportsliga bedömningar. Jag undviker den diskussionen, säger Johan Andersson.

Vd:n avslutar dock med en tydlig signal:

– TFF ska kanske använda kapitalet så man knyter upp talanger, men det är inte fel att även hitta en mer etablerad stjärna.