Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fem Skånederbyn vi aldrig glömmer

Foto: ULF RYD
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN

Skånes största match är tillbaka.

På söndag spelas det första allsvenska derbyt på Olympia efter helrenoveringen.

Kvällspostens Mattias Larsson listar sin fem favoritmatcher mellan Skånes två största klubbar, Helsingborgs IF och Malmö FF.

1.

När: 13 maj 1993

VAR: Malmö stadion.

RESULTAT: Malmö–Helsingborg 3-3

Jonas Axeldal och Henrik Larsson efter 3–3-derbyt i Malmö 1993. Foto: BILDBYRÅN

KOMMENTAR: Självmål av Jörgen Ohlsson, 2-0 av Patrik Sundström och 3-0 av Henrik ”Henke” Larsson. Den allsvenska nykomlingen HIF dominerade totalt på Malmö Stadion men nio gyllene MFF-minuter, två mål av Jonas Axeldal och ett av Anders Andersson skrev slutsiffrorna till 3-3. Malmö stadion var överfull och publiksiffran 28 716 är den högsta i modern tid och med dagens arenor oslagbar.

 

2. 

NÄR: 28 april 2008

VAR: Olympia.

RESULTAT: Helsingborg–Malmö 4-2

Henrik Larsson med ett av sina två mål i 4–2-segern på Olympia. Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / BESTÄLLT JOBB / COPYRIGHT: HELSINGBORGS-BILD

KOMMENTAR: En sprakande fotbollsfest som vid sidan om 3-3-derbyt 1993 är det den mest underhållande matchen lagen emellan. Razak Omotoyossi – benbyggaren från Benin – gjorde 1-0, Jonatan ”Tintin” Johansson kvitterade och Henrik Larsson gjorde 2-1. Sedan ökade Larsson till 3-1 innan Johansson reducerade till 3-2 och MFF jagade kvittering. Bara för att se Marcus Lantz skicka in 4-2 på en säker straff. 

 

3. 

NÄR: 15 september 2010

VAR: Swedbank stadion.

RESULTAT: Malmö–Helsingborg 2-0

WIlton Figueiredo jublar efter sitt avgörande derby mål MFF:s guldår 2010. Foto: STEFAN LINDBLOM/ / STELLA PICTURES

KOMMENTAR: Det var en fantastisk fotbollshöst i Skåne där de båda storklubbarna gick ett stenhårt guldrace mot varandra om vem som var bäst i Sverige. Derbyt i Malmö beskrevs som det hetaste någonsin och Dardan Rexhepi gjorde 1-0 i 17:e innan Wilton Figueiredo först i 95:e minuten gjorde matchavgörande 2-0. MFF vann allsvenskan två poäng före HIF. Poäng man tog i det här derbyt.

 

4. 

NÄR: 23 juli 2011

VAR: Olympia.

RESULTAT: Helsingborg–Malmö 2-2

Rasmus Jönsson fastställer 2–2 bakom MFF:s Dusan Melicharek. Foto: PER NILSSON

KOMMENTAR: Helsingborgs rusade mot SM-guld under Conny Karlssons och Per-Ola Ljungs ledning men gick på tomgång på Olympia sedan MFF vänt 1-0 till 2-1 och förde spelet. Men en ung anfallsstjärna på väg upp och vid namn Rasmus Jönsson gjorde 2-2 inför ett utsålt Olympia - 16 500 åskådare. De rödblå rann vidare och blev under hösten svenska mästare.

 

5.

NÄR: 12 sep. 2006

VAR: Olympia

RESULTAT: Helsingborg–Malmö 3-1

Luton Shelton och Andreas Granqvist jublar efter segern mot MFF 2006. Foto: DANIEL NILSSON / © BILDBYRÅN

KOMMENTAR: Sannolikt publikrekord på ett Olympia där man lastat in så mycket folk att klubben valde att gå ut med publiksiffran 17 000 prick. Malmö FF tog ledningen genom Jonatan Johansson och hade läge till en större ledning efter första halvlek. Men satte Luton Shelton på turbomotorn och vände på egen hand matchen genom att först kvittera och sedan göra 2-1. I slutminuten skickade Gustaf Andersson in slutresultatet 3-1.

 

Läs mer: ”Nu kan Skånederbyt bara sluta på ett sätt”