Farnerud: ”Jag ville ge det en chans till”

Alexander Farnerud gjorde sin HIF-debut.
Foto: Fredrik Jonsson
HIF spelade 1–1 mot Helsingör i årets första träningsmatch.
Foto: Fredrik Jonsson

VIKEN. Efter 1,5 år utan matcher gjorde Alexander Farnerud comeback – och debut – i Helsingborgs matchpremiär för året.

Nu vill han fylla tomrummet efter Darijan Bojanic på mittfältet – och nå tillbaka till allsvensk toppnivå.

– Jag tror att jag kan komma tillbaka till den nivån, säger Alexander Farnerud.

När Helsingborgs IF inledde försäsongsmatchandet mot Helsingör på ett vintrigt Vikvalla var det en extra efterlängtad premiär för en spelare.

Alexander Farnerud gjorde sin första match sedan den 22 juli 2017. Det var då han slet av en knäskålsena borta mot Sirius. Efter säsongen bröt han kontraktet med BK Häcken och var klubblös förra våren medan han kämpade sig tillbaka. I somras började han träna med Helsingborgs IF inför en comeback och skrev ett kontrakt på 1+1 år inför den här säsongen.

Tvivlande du någon gång på att du skulle komma tillbaka?

– Absolut. Direkt när jag fick knäskadan så kändes det tungt. Jag kände att åldern var där och det var tredje knäskadan, men när man kör rehaben får man tillbaka sugen och man måste ändå träna för att knät ska bli bra. Då kände jag att jag försöker en gång till så får vi se hur långt det går. Under tiden jag tränade gick det bara framåt, inga motgångar. När jag började träna på plan gick det också bra. Kroppen kändes bra och då ville jag ge det en chans till.

Vill fylla tomrummet efter Bojanic

Comebacken mot Helsingör varade i 45 minuter och Farnerud hann visa ett smakprov på sitt register med fint passningsspel.

– Det var en del snö, men planen kändes helt okej. Jag är nöjd med hur träningarna har gått och hur de första 45 minuterna kändes. Jag kan inte vara annat än nöjd, säger Alexander Farnerud efter HIF-debuten.

Han spelade bredvid Mohammed Abubakari som central mittfältare. En roll som Darijan Bojanic hade i fjol. Det tomrummet vill Alexander Farnerud fylla i år.

– Rollen passar mig bra, centralt och man har mycket boll. Det är lite ovant att spela i ett rakt 4-4-2 men det kommer komma och man kommer vänja sig vid situationerna och positionerna så man lägger sig rätt.

– Det är mycket vi kan göra och förbättra i spelet men det såg bra ut redan i dag. Vi har en bra trupp tycker jag. Det känns positivt.

”Vill spela så länge som möjligt”

Du skrev kontrakt på 1+1 år. Hur ser du på de kommande åren?

– Om jag håller mig frisk skulle jag vilja spela så länge som möjligt. Sen får vi se hur långt det blir och vad HIF också säger om det.

Vad förväntar dig av dig just denna säsong?

– Jag vill hålla mig frisk och vara med så mycket som möjligt.

Du tillhörde toppskiktet i allsvenskan innan skadan. Kan du komma tillbaka till den nivån?

– Jag tror att jag kan komma tillbaka till den nivån. Det är spelet och matchtempot som jag ska komma in i igen så tror jag att jag kan komma upp till den nivån.