Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Får bevisa att jag kan ta över när Johan lägger av”

Alla snackisar från Allsvenskan med Philip Gadd, Mattias Larsson och Noa Bachner
Marko Johansson har tagit över målvaktsplatsen i MFF när Johan Dahlin är skadad.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Johan Dahlin är Marko Johanssons stora förebild.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Johan Dahlin, Jonnie Fedel och Marko Johansson.Foto: BILDBYRÅN

Förra hösten var Marko Johansson nära att åka ur superettan med Gais och i januari lånades han ut till den allsvenska nykomlingen Mjällby.

Nu vaktar 21-åringen målet för den allsvenska serieledaren och i morgon ska han ta Malmö FF till Europa League.

– Det vänder fort och man ska inte ge upp. Om man inte tror på det man gör så ska man inte vara på den här nivån.

Marko Johansson debuterade i A-laget redan som 16-åring när han sommaren 2015 hoppade in i Champions League-kvalet mot Zalgiris Vilnius efter att Zlatan Azinovic blivit skadad. Det dröjde fem år men nu är Johansson tillbaka i MFF-målet efter en lång lånekarusell som tagit honom till Trelleborgs FF, Gais och Mjällby.

– Många har frågat varför jag går på lån hela tiden men nu har jag kommit tillbaka och blivit ett levande bevis för de yngre målvakterna i Malmö att det inte behöver vara någon nackdel att bli utlånad. När man väl kommer tillbaka så är man hundra procent redo, säger Johansson.

Johansson vikarierar för Dahlin

Den senaste månaden har han varit förstavalet i MFF:s mål eftersom Johan Dahlin är skadad.

– Som alla vet och alla ser så är Johan allsvenskans bästa målvakt. Att jag får den här chansen är så klart positivt för min del. Jag får bevisa för Malmö att jag verkligen kan spela i Malmö och att jag kan ta över efter Johan när han känner att han vill lägga av.

Varför är det så viktigt för dig att bli förstamålvakt i just Malmö FF?

– Jag har spelat i Malmö sedan jag var fyra och ett halvt år gammal. Jag gjorde debut i Champions League-kvalet när jag var 16. Jag har alltid velat spela framför Malmös publik och ha den blå väggen bakom mig. Det är en dröm man alltid har haft. Jag slutade aldrig tro på det och nu är jag här i dag.

Marko Johanssons karriär

2015: Malmö FF

2016: Malmö FF

2017: Trelleborgs FF

2018: Trelleborgs FF

2019: Gais

2020: Mjällby IF / Malmö FF

Ser upp till Johan Dahlin

Marko Johansson lyfter fram tre personer som varit extra viktiga när han kastats rakt in i en allsvensk guldstrid och viktiga kvalmatcher: Tränaren Jon Dahl Tomasson, målvaktstränaren Jonnie Fedel och – inte minst – skadade målvaktskollegan Johan Dahlin. Trots att Dahlin inte är längre är med i Johanssons träningsvardag så har de fortfarande bra kontakt.

– Jag ser upp till honom. Man har ju följt honom så det är klart att han har en stor del i detta. Om jag behöver fråga någonting så kan jag alltid ringa honom. Om jag känner Johan rätt så är han väldigt glad för min skull.

Har utvecklats sedan återkomsten

Johansson återvände från Mjällby för en och en halv månad sedan. Han känner redan att han förändrats som målvakt.

– Man kan inte jämföra Malmö med de andra klubbar jag varit i. Malmö är en storklubb och som målvakt måste man kanske ta mer ansvar än där jag varit innan. Jag skulle säga att jag tar mycket mer ansvar nu jämfört med i de första matcherna. Då var jag mer tillbakadragen och ”safe”.

På vilket sätt?

– Jag vågar komma ut på bollarna och hjälper försvaret mer. Jag har större självförtroende. I början ville jag spela safe för att inte göra något fel, nu när jag kommit in i det vågar jag ta för mig mer.

Även i spelet med fötterna?

– Jag har alltid velat spela med mina fötter. Det har alltid varit en av de största nycklarna i mitt målvaktsspel. Där jag varit tidigare har jag inte kunnat få ut det. I Gais kunde jag inte spela så mycket med fötterna, kanske lite mer i superettan med Trelleborg. I Malmö är man i ett spelförande lag och vi har kvalitetsspelare som jag kan lägga in bollarna till.

Sportjournalisten släpper ny bok – viger helt kapitel åt Zlatans roll i landslaget