Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fantastisk – bara att lyfta på hatten”

Marko Johansson kan blicka tillbaka på en säsong där han tagit plats som MFF:s förstamålvakt, när Johan Dahlin åkt på skada.
Foto: BILDBYRÅN
Varbergs lagkapten Astrit Selmani har gjort 14 mål i allsvenskan – det är inget som förvånar hans vän, Marko Johansson.
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänner från ungdomstiden i Malmö FF.

Men på söndag är det upp till Marko Johansson att stoppa Astrit Selmani från att närma sig skytteligatoppen.

– Han har varit en duktig fotbollspelare sedan vi var små, säger MFF-målvakten.

Det skiljer visserligen ett år mellan Marko Johansson (född 1998) och Astrit Selmani (född 1997). Men det har inte stoppat dem båda från att spela ihop under ungdomstiden i Malmö FF. 

– Jag fick spela någon match med 97:orna och då spelade jag med honom, säger Marko, som känner Astrit privat:

– Ja, vi har jättemånga gemensamma vänner sedan vi var yngre. Så vi vet vem vi är sedan långt tillbaka i tiden.

Deras fotbollsresor har däremot gått helt olika vägar.

Marko Johansson har hela tiden varit en del av Malmö FF, om än genom att lånas ut till såväl Trelleborg som GAIS och Mjällby. Astrit Selmani å sin sida lämnade MFF förhållandevis tidigt och tog sig till elitfotbollen och Varbergs BoIS via småklubbar som BK Olympic, FC Rosengård, Ängelholms FF och Torns IF. 

– Vi har känt varandra länge och han har varit en duktig fotbollsspelare sedan vi var små. Han kom till Malmö från Kulladal. Han gjorde det jättebra i Malmö men fick lite skadeproblem, minns Marko Johansson

Astrit Selmani firar ett mål mot Östersund den 22 november.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

”En fantastisk människa” 

Astrit Selmani kommer till spel mot Malmö FF med en målform som är minst sagt imponerande. I den allsvenska skytteligan har han stjärnor som Anders Christiansen, Ola Toivonen, Henok Goitom, Sead Haksabanovic och Isaac Kiese Thelin bakom sig. 

Å andra sidan är Selmani knappast någon ovan målskytt.

Redan förra året visade 23-åringen prov på sitt imponerande målskytte när han hittade nätmaskorna 15 gånger och sköt upp Varberg till sin första allsvenska uppflyttning någonsin.

Den fina formen har därefter fortsatt med obehindrad styrka även i allsvenskan. 

– Det är en fantastisk människa på alla sätt och jag gillar honom jättemycket. Han är en vinnarskalle och han har huvudet på rätt plats, bara för tre år sedan spelade han väl i division två eller tre, säger Marko Johansson, och fortsätter: 

– I dag håller han på att vinna skytteligan. Det är bara att lyfta på hatten, jag är faktiskt inte förvånad. Det är en fantastisk fotbollspelare.

”Får spela för Skandinaviens största klubb” 

Bortom hyllningskörerna ska det även spelas en fotbollsmatch.

Malmö FF kommer till spel med ett säkrat SM-guld och ett försprång på åtta poäng ner till tvåan Elfsborg. Sist skåningarna förlorade var den 19 oktober, mot Djurgården på bortaplan.

Samtidigt är självsäkerheten stor även hos Varberg. Hallänningarna har säkrat sin allsvenska överlevnad, efter att ha besegrat både Östersund (4-0) och Hammarby (5-2) den sista tiden.

– Varberg är ett bra lag, ett hårt kämpade lag som kämpar för varandra och som aldrig ger upp, säger Marko Johansson.

Hur ser du tillbaka på din säsong i MFF?

– Jag tycker det har gått bra faktiskt. Vi tog guldet och det var mottot när jag kom. 

Hur utvecklande har det varit för att spela i Malmö FF andra halvan av säsongen?

– Det är klart det varit jätteutvecklande för min del. Jag får känna på att spela för den bästa klubben i Sverige och den största i Skandinavien. Att kunna hantera det och träna och spela med spelare som finns i detta lag, det är klart man höjs.

Johan Dahlin och Marko Johansson. På bilden tillhörde den sistnämnde fortfarande Mjällby.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Konkurrerar mot allsvenskans bästa målvakt” 

Marko Johansson har sedan han lämnade Mjällby genomfört 14 allsvenska matcher för Malmö FF. Fem gånger om har den 22-årige målvakten lyckats hålla nollan.

När man är i ditt läge nu och har spelat en del matcher, kan du tänka dig att gå tillbaka och bli tvåa bakom Johan Dahlin igen? 

– Så långt har jag inte tänkt, jag tar det match för match. Nu har jag bevisat att jag kan spela på denna nivå och då är det klart att jag vill fortsätta spela.

– Sedan har jag allsvenskans bästa målvakt här i Malmö som jag konkurrerar mot. Jag kan fortfarande lära mig mycket av honom, oavsett om jag spelar eller inte, avslutar Marko Johansson.