Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erkänner: ”Hoppades att Rösler skulle bort”

Mattias Larsson: "Såg från månen att det inte stämde"
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Erdal Rakip.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Erdal Rakip och Uwe Rösler.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Erdal Rakip hade bestämt sig. 

Antingen behövde han eller Uwe Rösler lämna Malmö FF.

– För mig handlade allt bara om att jobba så hårt som möjligt och hålla sig i form till den här säsongen, säger mittfältaren.

Han är bara 23 år gammal när han kliver in i sin åttonde säsong som seniorspelare och alla år utom ett har varit i Malmö FF. Så när truppen nu samlats i för försäsongsläger i Marbella är Erdal Rakip en av de som varit i klubben längst – trots att han tillhör de yngre spelarna.

Han har sett en utveckling sedan den där debutsäsongen 2013.

– Vi är redan högt uppe jämfört med de andra allsvenska klubbarna men om man ska mäta sig med andra klubbar i Europa så måste man förbättra saker utanför också, inte bara på planen. Det tycker jag att vi gör hela tiden.

Att få de bästa förutsättningarna är därför viktiga.

Och Erdal Rakip trivs på den spanska solkusten.

Bra planer?

– Exakt.

Bra väder?

– Ja.

Bra käk?

– Man kan säga att det är det enda man kan jobba på. Men ska jag vara helt ärlig har det blivit bättre än det varit de andra gångerna.

Rakip var i Röslers frysbox

2019 är ett år som Erdal Rakip vill lägga bakom sig. Efter en tung tid i Crystal Palace och Benfica 2018 hade han återvänt till Malmö FF för att få speltid, fart på karriären och hitta tillbaka till den form som låg till grund för succéåret 2017.

Det gick inte alls. Mittfältaren placerades i Uwe Röslers frysbox.

Hur mådde du i fjol?

– Det var jobbigt. Man hade perioder där man tog ner sitt huvud. Samtidigt är det ingen annan som tycker synd om dig så det är bara upp med huvudet och jobba vidare. I mitt huvud tänkte jag att det skulle komma en ny tränare.

Visste du att Rösler skulle bort?

– Jag hoppades.

– Jag fick ju ingen chans att spela, förutom de två sista matcherna. Jag behövde ett byte för att få chans att spela.

Var du i ett läge där du kände att du var tvungen att dra om han skulle vara kvar?

– Ja. Samtidigt så älskar jag den här klubben och trivs i den här klubben. Helst ville jag ju stanna, men jag är i den åldern där jag behöver speltid. Det fanns lite tankar om en utlåning, om han hade stannat. Men så kom det en ny tränare.

Vad talar för att 2020 är ditt år?

– Om man inte spelar kan man inte bevisa vem man är. Förra året gjorde jag det bra men jag fick inte chansen. Jag hoppas få chansen i år för jag vet att om jag spelar så gör jag det bra. Det är svårt att spela en, två matcher och sen vara utanför i fyra, fem. Om jag får flera matcher i rad så vet jag att jag minst kommer i den form jag var det året jag stack, eller bättre.

Rakip kan användas på många positioner

Jon Dahl Tomasson har under försäsongen använt ett spelsätt där två centrala mittfältare har en något mer tillbakadragen roll än de fyra spelare som är där framför.

Spelsystemet kan ställas upp i ett 4-2-3-1 som defensivt blir ett 4-4-1-1. Erdal Rakip har hittills använts på en av de två tillbakadragna mittfältsplatserna.

– Det känns bra. Man kan ändå gå upp om man har någon bredvid sig som är lite mer balanserad. Men jag kan spela på någon av de fyra positionerna där uppe också.

Men din bästa period i Malmö FF var väl 2017, innan du drog till Portugal, då hade du en lite friare roll där du kunde ta dig in centralt från högerkanten?

– Ja, då lossnade det poängmässigt och jag kände mig fri offensivt. Jag tycker det gick bra men sen har jag inte spelat där mer. Det har blivit mer centralt. Den rollen fanns ju inte riktigt under förra tränaren heller. Den som var ute på kanten då var mer som en wingback. Man jag fick ändå inte spela så mycket.

– I år finns den rollen lite mer igen.

Hur passar Jon Dahl Tomassons filosofi dig?

– Jag tycker den passar mig mycket bra. Han vill spela fotboll med mycket rörelse, flytta boll och hela tiden komma med nya positioner. Jag trivs med spelet han vill att vi ska spela.

MFF siktar på guld, cuptitel och Europaspel

Erdal Rakip vill att Malmö FF ska spela det spelet i alla allsvenska matcher, oavsett om man möter topplag eller bottenlag.

– Man ska ha lite respekt för motståndarna men inte för mycket. Det spelar ingen roll om vi är hemma eller borta, vi vet att vi har tillräckligt bra trupp för att gå ut och spela vårt eget spel, man ska bara gå ut och göra det hela tiden.

– Ute i Europa ska man kanske ha lite mer respekt och vänta på deras misstag. Men när vi har bollen ska vi spela vårt spel, inte bara slå långbollar för i slutändan håller det inte. Ska man komma vidare så ska man våga spela.

Utifrån känns det som att stämningen är bättre nu än för några månader sen, stämmer det?

– De flesta spelarna är glada och det är mycket glädje på träningarna. Det är skönt när alla ler, det gör att energi sprids. När man är glad så orkar man springa lite mer.

Två missade guld, hur tungt är det för Malmö FF?

– Vi strävar efter att vinna guld varje år. Det har gått bra i Europaspelet men det är dags att ta tillbaka titeln till Malmö. I år ska vi ta allt: Cupen, ligan och ut i Europa igen.

Studio KVP: