Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Enligt mig ska det komma en spelare”

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: Matilda Ahlberg / BIldbyrån
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
1 / 7

Sedan Uwe Rösler kom till Malmö FF har ingen tränare i Sverige nått fler framgångar, större framgångar eller tagit mer allsvenska poäng.

I en lång intervju berättar nu Uwe Rösler om att Malmö FF måste ta nästa steg, hur han anser Markus Rosenberg bör ersättas, varför 2019 var ett år för konstgräslag och vad han allra mest ser fram emot i MFF 2020.

– Jag vill väldigt gärna vinna det där guldet, säger Rösler.

Det har gått 18 månader sedan Uwe Rösler kom till Malmö.

18 månader som präglats av en sak mer än något annat.

Uppnådda resultat.

Nu har Malmö FF en enda match kvar att spela 2019, torsdagens Europa League-match borta mot FC Köpenhamn och efter en intensiv säsong har Rösler utrymme att blicka så väl bakåt som framåt.

När du kom från Malmö gick laget från tolva till trea i allsvenskan, ni gick till gruppspel i Europa League och vidare till 16-delsfinal mot Chelsea. Nu har ni chansen att gå vidare från gruppspelet igen och ni ledde allsvenskan när det återstod 25 minuter av säsongen. Vad tänker du om de resultaten?

– Om jag bara pratar om den här säsongen så tycker jag att säsongen har varit bra, men den har inte varit optimal, säger Uwe Rösler och fortsätter.

– När du spelar i Europa, när du har så många mer matcher än alla andra i ligan, när du har en längre säsong... Folk glömmer. Kom ihåg att vi redan i januari pratade om Chelsea-matcherna, förberedelserna till dem och hur vi pressade våra spelare väldigt tidigt på säsongen. Att vi sa att vi riskerade att få betala ett pris till sommaren.

– När jag nu tittar tillbaka så förlorade vi, enligt mig, ligan när allsvenskan startade om efter sommaruppehållet.

Samtidigt om man tittar på tabellen. Ni förlorade borta mot Sundsvall i andra omgången, hade ni vunnit den matchen hade det räckt för SM-guld...

– Som jag ser det var Sundsvallsmatchen (1–3) på många sätt bra för oss. För vi såg att vi var tvungna att göra något annorlunda på konstgräs. Efter det bestämde vi att vissa spelare måste vara på planen i vissa matcher. Vi spelade faktiskt ganska bra mot Sundsvall borta, men vi förlorade på individuella misstag, säger Rösler.

Rösler kliver av bussen inför allsvenska avslutningen mot Örebro.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

”Det var ett bra år för konstgräslag i allsvenskan”

På torsdag tar MFF:s matchsäsong slut. Uwe Rösler delsummerar:

– På det stora hela har säsongen varit bra. Vi tog sju poäng mer i allsvenskan än året innan. För att säsongen skulle ha blivit optimal, samtidigt som vi lyckades i Europa, hade vi behövt förvalta våra målchanser på ett bättre sätt, säger Rösler och pekar ut några speciella dagar då han anser guldet tappades.

– För mig fanns det tre avgörande matcher som gjorde att vi inte nådde hela vägen. Först Sirius hemma, vi har ett bra hemmafacit med tolv segrar, två kryss och en förlust, men mot Sirius hade vi så många chanser som vi inte förvaltade samtidigt som vi var lite slarviga i försvarsspelet. Det är en match vi skulle ha vunnit. Den andra är Djurgården hemma som vi inte skulle ha förlorat. Kanske hade vi inte tillräckligt mycket för att vinna, men vi var mer än bra nog att få minst oavgjort. Sista matchen är Östersund borta där vi enligt mig gjorde vår bästa match på konstgräs, men inte kunde få till det matchavgörande målet.

Sedan lägger Rösler till ytterligare ett faktum till den missade titeln.

– Utan att skylla på någon, för enligt mig är att göra mål det svåraste och det är därför de bästa målskyttarna tjänar mest pengar, men hade vi bara gjort mål på mer än 25 procent av våra straffar och i stället bara nått 50 procent så hade vi vunnit ligan med tre eller fyra poäng.

– När du har så många matcher och pratar om att nå det optimala. Då saknade vi marginalerna för att nå hela vägen. Vi nådde 65 poäng. Många år vinner du ligan på det.

I stället nådde Djurgården 66 poäng och tog hem titeln... 

– Det var en väldigt bra möjlighet för konstgräslagen i år. Det var tio lag med konstgräs i ligan. Det var en stor fördel för dem, säger Uwe Rösler.

Markus Rosenberg missar straff hemma mot Djurgården. Mål och MFF hade blivit svenska mästare.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Till nästa säsong är det ”bara” åtta lag med konstgräs i allsvenskan. 

– Vi vann 60 procent av våra bortamatcher på gräs och bara 40 procent av våra matcher på konstgräs. Det är stor skillnad. Om vi ska ta ytterligare steg framåt så måste vi ta fler poäng på konstgräs, säger Rösler och fortsätter.

– Om det är tio matcher på konstgräs nästa år eller om det är åtta, nio eller sju. Jag bryr mig inte. Det kommer alltid att vara en del av allsvenskan. Därför ska vi fortsätta med det vi är bra på, vårt hemmafacit. Men också förbättra oss, speciellt på andra underlag.

Rösler tycker att truppen är stor nog

För andra året i rad spelar Malmö FF över 50 tävlingsmatcher. Det är tio fler än något annat allsvenskt lag. Uwe Rösler älskar det.

– Intensiteten vi jobbar med i Malmö FF är intensiteten man jobbar med i varje toppklubb i alla ligor, säger Rösler och pekar mot vad han anser vara helt avgörande för att MFF ska kunna fortsätta nå så många matcher om året.

– Du måste betala det pris som krävs för att vinna. Du måste investera mer än alla andra, inte bara i de bästa spelarna. Du måste vara mest fokuserad, jobba hårdast, förbereda dig bäst. Det finns en anledning att när du ser dig om i Europa så är det samma klubbar som är i toppen av ligorna år efter år efter år, säger Uwe Rösler och understryker att det är ett tufft jobb att vara en sådan klubb.

– Det är svårt. Inte bara för mig utan också för staben, spelarna, styrelsen. Vi har över 50 matcher per säsong. Det var vad jag sa efter förra säsongen. I den här klubben måste varenda avdelning anpassas för över 50 matcher per säsong. Det är en utmaning, men steg för steg måste vi ta oss dit.

Rösler jublar med supportrarna i Tel Aviv efter att Europa League-platsen säkrats mot Bnei Yehuda.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Du pratade efter matchen mot Midtjylland hemma i fjol om att deras trupp var numerärt mycket större än Malmös och att det gör skillnad i Europa, hur tänker du om det i dag?

– Vår trupp i år var stor nog, och på vissa håll kanske lite för stor men det fanns anledningar till det. Några spelare blev lidande vad det gäller speltid för att vi på vissa positioner hade för stor konkurrens. Speciellt om man ser till våra två ”åttor”. Anders Christiansen är enligt Instat (ett av världens mest erkända företag för fotbollsanalys) allsvenskans mest värdefulla spelare, Arnor Traustason är den näst mest värdefulla.

– Var finns då utrymmet för spelare som Romain Gall, Erdal Rakip? Det är väldigt svårt. Det svåraste i mitt jobb är att säga till spelare att det inte får spela, eller inte ens får plats på bänken. I de flesta andra allsvenska klubbar hade det fått spela och hade antagligen varit bland deras bästa spelare. 

Romain Gall hade möjlighet att lämna Malmö i somras, men valde att stanna och slåss om en plats i laget. Erdal Rakip hade fått minimalt med speltid innan han byttes in i paus hemma mot Dynamo Kiev och spelade en helt avgörande roll i MFF:s seger.

– Jag vet att spelare inte alltid har varit nöjda med sin situation, jag respekterar det så länge det hålls professionellt. Men jag måste också göra mitt jobb. Sett ur tidigare skadebild på vissa spelare behövde vi också en så här stor trupp, säger Rösler och poängterar vikten av att värva spelare med rätt mentalitet till MFF.

– Vi behöver att lag av spelare som inser att när du skriver på för Malmö så kanske du inte kommer att starta varje match.

Vill utveckla MFF i avslutsfasen

Med 50 tävlingsmatcher om året har Malmö FF också mindre tid än sina allsvenska konkurrenter att utveckla sitt spel på träningsplanen.

I stället är det något som måste ske i skarpt läge.

Och Uwe Rösler ser viktiga delar som hans lag utvecklat under året.

– Den spelmässiga utveckling vi haft i år är att vi spelar mer offensivt med de yttre mittbackarna. Förra året spelade vi oftare med tre renodlade mittbackar i de positionerna och i år har vi försökt att använda fler spelare som mer är traditionella ytterbackar.

– Jag tycker att det är det är utvecklingen, det är ingen massiv utveckling, men vi är offensivare samtidigt som vi bara släppt in två mål på kontringar. 

– Vi går framåt mer för att skapa mer chanser. Tyvärr har inte det faktum att vi är offensivare resulterat i att vi gjort fler mål. Det borde ha varit den logiska konsekvensen av den utvecklingen.

Är det nästa steg i den utvecklingen av Malmö FF?

– Vi måste vara mer kliniska i avslutsfasen. Men jag är glad hur vi tog ombord den här ambitionen och hur det har utvecklats, framför allt i allsvenskan. Det ger oss ännu fler möjligheter i vårt spel.

Rösler efter sin första träning med Malmö FF.

”Ett privilegium att jobba för Malmö FF”

Vad är du mest stolt över sedan du kom till Malmö?

– Jag ser det som ett privilegium att jobba för den här klubben. Sedan jag kom hit har vi, jag poängterar: vi inte jag, stabiliserat skeppet. Vi nådde tredjeplatsen i fjol som för mig var som att vinna ligan. Vi har flest poäng i allsvenskan sedan jag kom hit, mer än något annat lag, och få erfarenheten från Europa med två gruppspel i rad. Det är bra jobb från oss allihop.

– Jag vill, och vi vill, att det fortsätter. Och för att det ska fortsätta behöver klubben fortsätta utvecklas.

– Klubben måste trycka på. Vi kan inte bibehålla, vi måste utveckla. Jag hade älskat att ge supportrarna titeln i år. Men detaljerna var inte optimala. En bra säsong, en stark säsong. För att vinna titeln under omständigheterna med spel i Europa hade en eller ett par detaljer behövt vara bättre.

De senaste sex åren har Sverige vid fem tillfällen haft ett lag i gruppspel i någon av de europeiska cuperna. Fyra av de gångerna har det varit Malmö FF.

– Många människor i Sverige, kanske även utanför, förväntade sig att vi skulle var där vi är. Men det är svårt. Som den moderna fotbollen utvecklats med omgjorda europeiska kvalspel de senaste 15 år är det ännu svårare. Det är inte omöjligt och det vill jag poängtera – det är absolut möjligt att lyckas – men du måste gå din egen väg, vara väldigt noga i detaljerna och utföra ditt arbete väldigt bra. 

– Och du måste ha en fantastisk säsong. Vår säsong var bra, men inte fantastisk. Hade vi haft en fantastisk säsong hade vi vunnit guldet också. Men det är utmaningen till nästa säsong. Och jag vill väldigt gärna vinna det där guldet.

Intensiva diskussioner med Daniel Andersson

Uwe Rösler berättar att han och Daniel Andersson de senaste veckorna intensifierat diskussionerna om exakt hur Malmö FF ska angripa 2020. 

– Jag ställer mina frågor och presenterar mina idéer och Daniel ger mig sina idéer som givetvis är lutade mot den finansiella information han har fått från klubbens styrelse.

– Sedan får vi se. Den stora frågan är så klart vad som händer när Markus Rosenberg slutar. Hur planerar klubben? Hur ersätter vi Markus? 

Rösler och Rosenberg efter 4–3-segern hemma mot Dynamo Kiev.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

– Sedan finns det frågor kring truppen. Trimmar vi ner den lite grann i vissa delar? Tar vi in några unga spelare? Antingen våra egna eller några vi rekryterar? Dynamiken i gruppen. Vi behöver fortsätta med det som fungerat väldigt väl för den här fotbollsklubben, med en stabil erfaren grupp spelare som ger dig kunnandet och rutinen som krävs för att lyckas i Europa. Men du behöver alltid mixa det med spelare som inte har vunnit någon titel. Spelare som har en annan typ av hunger. Du behöver rätt energi i båda ändarna av truppen.

– Det här är en fråga som klubbens ställs inför varje år, men det här året ännu mer på grund av att Markus Rosenberg slutar.

Så vill Rösler ersätta Rosenberg

Som du ser det, hur ersätter man Markus Rosenberg?

– Det vet du att jag inte kommer att berätta för dig. Vi som klubb har vetat att Markus ska sluta sedan januari 2019. Så för oss är det ingen överraskning. För mig råder inget tvivel att Daniel och Vito (Stavljanin, chefsscouten) har mål färdiga. Så mycket du nu kan ha det vad det gäller en nummer 9 som vi har råd med. 

– Du kan inte ersätta Markus Rosenberg rakt av. Inte som spelare, inte som person och inte som ledare. Vad vi kan göra är att ersätta med en spelare som ger oss vad vi behöver. Vi behöver en striker som ger oss mål. Om det är en 21-åring eller en 29-åring? Jag vet inte.

– Samtidigt måste det också var en spelare som kompletterar och passar ihop med de anfallare vi redan har. Som jag sa till Daniel. Det är sex veckor till försäsongen startar...

Samtidigt, klubbens dyraste värvning genom tiderna är 15 miljoner kronor...

– Det uttalar jag mig inte om. Hur vi ersätter Markus Rosenberg... Enligt mig ska det komma in en spelare. Men han måste passa i sättet vi spelar och med de andra anfallarna vi har. Och, så klart, han måste ge oss mål.

Dags att fatta beslut i MFF

I de samtal om 2020 som Uwe Rösler nu för med MFF:s ledning är utveckling och ännu större satsning viktiga beståndsdelar.

– Jag hoppas verkligen att pratet med klubben blir positivt, att vi alla står på samma sida och förhoppningsvis ser klubben mig som den som fortsätter utveckla klubben.

– Det är vad vi gjort under de här 18 månaderna. Vi har förbättrat resultaten från när vi startade, nu måste vi förbättra igen och då måste vi alla stå på samma sida, säger Rösler.

Uwe Rösler tillsammans med MFF:s sportchef Daniel Andersson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Trots att säsongen 2019 ännu inte slutat är Malmö FF redan inne i en viktig tid för 2020.

– Nu är det tiden på året beslut måste fattas. Tidigare har vi brainstormat, nu är det beslutstid. För Markus Rosenberg slutar. Och det är inte bara där vi måste välja väg.

– Vad kan vi göra på andra ställen? Vi har spelare på lån. Ska vi sälja dem? Kommer de tillbaka? Vilka kommer tillbaka? Kan vi sälja spelare? Kan vi trimma truppen? Vill någon lämna? Kan vi investera i personal? Kan vi investera i faciliteter? Det är frågorna nu.

Uwe Rösler har visioner för Malmö FF 2020. Men poängterar att han har respekt för att de definitiva besluten fattas högre upp i MFF:s hierarki.

– Jag vet att allt inte kommer att få godkänt i styrelserummet. Men min magkänsla måste säga mig att vi har en väldigt bra möjlighet att fortsätta förbättra oss. Jag måste hitta fem poäng till. Och jag måste se: ”Ja, jag kan hitta fem poäng till här, samtidigt som klubben går till gruppspel i Europa”. Den känslan måste vi alla ha, säger Röser och understryker hur bra han trivs i Malmö.

– Jag njuter verkligen av de höga förväntningarna som finns i och omkring Malmö FF. De stora matcherna, Europaspelet. Det är något speciellt som jag aldrig upplevt förut.

”Fantastisk chans att skriva historia”

Nu återstår en enda match 2019 och det är just en sådan match. Stor och i Europa.

Efter Markus Rosenbergs snudd på osannolika avsked på Stadion gör MFF-ikonen nu – på Parken i Köpenhamn – sin sista match överhuvudtaget.

Uwe Rösler tror det upplägget gynnar MFF-kaptenen.

– Jag tror Kiev-matchen var svårare för honom än Köpenhamn-matchen kommer att bli. Det är en annan sak. Nu är det en bortamatch, du sover borta på hotell och du exponeras inte på samma sätt runtomkring som frågar om sista matchen och pratar om det hela tiden. Vi har en ny fantastisk chans att skriva historia, det är väldigt inspirerande, säger Rösler.

Seger i Parken och Malmö FF:s tyska tränare får chansen att ännu en gång göra något som klubben aldrig lyckats med förut.

Gå vidare från en 16-delsfinal efter gruppspel i Europa.

Sett till tidigare resultat framstår det som långt i från omöjligt.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.